Consiliul Fiscal a sesizat faptul că Ministerul Finanțelor a făcut unele greșeli atunci când a întocmit bugetul pentru 2023. În urma acestei erori, Adrian Câciu trebuie să recalculeze banii distribuiți ministerelor din Guvern și a propus ca toate cheltuielile să fie reduse cu aproximativ 20 de miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor a început să pregătească noi măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei. Adrian Câciu a propus această sumă în timpul ședinței de coaliție, pentru ca ținta de deficit bugetar de 4,40% din Produsul Intern Brut (PIB) să poată fi respectată.
Ministerele din Guvern sunt nevoite să facă tăieri bugetare, însă ministrul Finanțelor dă asigurări că nu vor fi reduse cheltuielile cu investițiile sau cele destinate pachetelor sociale.
„Am avut o analiză asupra primului trimestru și decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesențiale. Am cerut colegilor din Finanțe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiții sau pe pachetul social și economic”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor.
Pe lista propunerilor pentru a reduce cheltuielile se află blocarea angajărilor la stat, cu unele excepții aprobate de către Guvern. O astfel de decizie a mai fost luată și anul trecut, pentru a reduce cheltuielile. O altă măsură este introducerea unor limite lunare ale ordonatorilor de credite. Astfel, ministerele și instituțiile vor avea limite lunare pentru cheltuieli, impuse de Guvern.
Una dintre măsurile care ar putea fi adoptată pentru a reduce cheltuielile bugetare este reducerea numărului de posturi și indemnizații în comisiile de administrație din companiile de stat. În cazul în care o astfel de măsură va di adoptată, impactul bugetar ar fi mic în 2023, însă statul va încasa mai puțin din impozite și contribuțiile aferente indemnizațiilor.
Cele mai recente date arată că 206 companii și 957 de autorități locale se află în subordinea Guvernului.
Ministerul Finanțelor propune creșterea veniturilor
În timp ce se caută măsuri pentru a reduce cheltuielile ministerelor din Guvern, sunt propuse altele de majorare a veniturilor, măsuri care nu vor avea niciun impact asupra planului cu privire la cheltuieli.
Proiectul prezentat de Ministerul Finanțelor propune ca mecanismele de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale să fie modificate substanțial. Este vizată excluderea restanțelor din accize precum și eliminarea de la eșalonarea simplificată a restanțelor rezultate din stopajul la sursă și din taxele neachitate în cazul jocurilor de noroc. În proiect mai este prevăzută și majorarea dobânzii pentru eșalonarea simplificată de la 0,01% pe zi în prezent (3,64% pe an) la dobânda standard a ANAF de 0,02% pe zi (7,3% pe an).
Potrivit datelor furnizate de ANAF, la începutul acestui an au fost colectate venituri la buget cu 2,4 miliarde lei mai puțin decât planul, în contextul în care s-a înregistrat o decelerare majoră a sumelor declarate Fiscului în unele domenii, mai ales în construcții și în extracția de petrol și gaze. Colectarea acestor venituri este importantă pentru bugetul României având în vedere că trebuie redus deficitul bugetar cu 4,4% din PIB.