Cum a fost turnată Ana Aslan? Dezvăluirile secretarului personal al lui Nicolae Ceaușescu

Cartea „În Ochiul Ciclonului” revine într-o ediție nouă, cerută insistent de cititori. Acest volum captivant dezvăluie un dialog fascinant între Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, și jurnaliștii Sorin Roșca Stănescu și Alice Barbu. Un capitol esențial al cărții este dedicat lui Nicu Ceaușescu, explorând rolul său în politica comunistă. În vara anului 1982, Constantin Boștină, pe atunci secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu, a fost chemat de liderul comunist pentru a discuta despre o scrisoare anonimă. Scrisoarea aducea în atenție faptul că Ana Aslan, renumita cercetătoare, petrecea prea mult timp în străinătate, neglijând activitatea de la institutul din România.

„Ceaușescu mi-a spus să o citesc, să vorbesc cu Cornelia Filipaș... Mi-a spus să mă duc cu ea până la institut la Otopeni, dar fără să îi spunem că știm de scrisoare. <Vă purtați atent cu ea, nu o luați la întrebări care să deranjeze.>”, a scris Boștină în cartea sa.

Ana Aslan a fost cercetată

Boștină și Filipaș au vizitat-o pe Ana Aslan la institut, sub pretextul unor discuții despre problemele curente. „Ana Aslan ne-a așteptat jos, în hol, la intrare, ne-a invitat la etaj unde avea biroul... Ana Aslan urca scările ca un tânăr.”, a mai scris el.

În biroul ei, discuția a decurs civilizat, dar a fost inevitabil să se abordeze și subiectul programului său. „Mi-a tăiat-o scurt: ‘Eu, ce am avut de făcut până acum, am făcut. În străinătate, promovez foarte mult Gerovitalul și Aslavitalul și atrag oameni la tratament.’”, își amintește fostul secretar al lui Ceaușescu.

Ana Aslan era o personalitate de rang mondial. Prestigiul ei în plan internațional era imens, iar realizările sale erau recunoscute la nivel global. „Ana Aslan a reușit să aducă la centrul de la Otopeni personalități mondiale dintre cele mai importante... Charles de Gaulle, John Fitzgerald Kennedy, Indira Gandhi, Charlie Chaplin, Kirk Douglas... și mulți alții.”

Institutul de Gerontologie și Geriatrie, fondat în 1952, a devenit un model la nivel global. „În 1964, Organizația Mondială a Sănătății a propus acest institut ca model pentru toate țările dezvoltate.”

Nicolae Ceaușescu a fost extrem de precaut în abordarea acestui subiect delicat. „O dovedesc precauțiile pe care Ceaușescu și le-a luat atunci când a decis să abordeze o situație delicată legată de doamna Aslan.” Ana Aslan s-a dovedit invulnerabilă în fața oricăror critici sau atacuri, datorită geniului și recunoașterii sale internaționale. „Ana Aslan, apărată de propriul ei geniu, a rămas invulnerabilă.”

Această vizită a arătat nu doar încrederea pe care Ceaușescu o avea în Boștină, dar și tactul cu care acesta a știut să o abordeze pe Ana Aslan.

Prin această carte, cititorii vor descoperi o analiză echilibrată a deciziilor luate de Nicolae Ceaușescu—atât a celor care au propulsat România pe scena economică și diplomatică între 1965 și 1980, cât și a celor care au dus la crizele din perioada 1980-1989. Faptele și cifrele incluse subliniază complexitatea acestor momente istorice. În plus, lucrarea se încheie cu o postfață extinsă, semnată de renumitul jurnalist Ion Cristoiu.

Cartea este acum disponibilă pentru achiziție pe edituradecarte.ro.