Jurnaliştii din presa internaţională, după analiza raportului Senatului american privind tortura CIA, au ajuns la concluzia că în închisoarea secretă din Bucureşti din România au fost torturaţi suspecţi importanţi, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, arhitectul atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole, scrie Capital.

Din documentul Senatului SUA rezultă că CIA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituţie decizională de rang înalt din România, neidentificată în versiunea publică a documentului, pentru găzduirea unei închisori secrete pe teritoriul românesc. Pentru construcţia centrului de detenţie s-au plătit bani grei, de ordinul milioanelor de dolari. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este "BLACK",

Dacă se verifică perioadele în care a fost torturat arhitectul atentatelor de la 11 Septembrie, Khalid Shaykh Muhammad, înainte să fie transferat la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay Cuba,  din document rezultă că teroristul a fost încarcerat de CIA în Polonia şi România

Documentul oficial american arată că Khalid Sheik Mohammad a fost „înecat” de 65 de ori între după-amiaza zilei de 12 martie 2003 și dimineața zilei din 13 martie 2003. Ori în acea perioadă, teroristul se afla pe teritoriul României. În cazul simulării înecului, deținutul este legat de o bancă cu faţa în sus, şi i se toarnă apă peste faţă. Potrivit raportului Senatului, tehnica de tortură duce la convulsii și vărsături, mișcarea involuntară a mâinilor și picioarelor și spasme.

De asemenea, La 22 martie 2003, pe când datele arată că se afla pe teritoriul României, liderul al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed s-a aflat într-un interogatoriu "intens" și a fost dat de pereţi. Neprimind nicio informaţie nouă, anchetatorii l-au „înecat”, au aplicat tehnica simulării înecului. După o oră de astfel de tratamente, Sheikh Mohammed a spus că este "pregătit să vorbească", a spus CIA.

Citeşte în Capital  şi la ce torturi a recurs CIA, la Bucurreşti, în cazul principalului curier al lui Bin-Laden.