Olivia Steer îşi continuă nestingherită campania antivaccinare în zona reţelelor de socializare. Ca să dea şi mai mare greutate spuselor sale, fosta vedetă tv se victimizează şi acuză că pagina sa oficială de Facebook ar fi fost închisă în urma demersurilor detractorilor săi care au insultat-o. În paralel, o fost jurnalistă ajunsă în echipa de consilieri ai ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu descrie, cu lux de amănunte sacrificiile şi eforturile depuse pentru a putea lansa la apă, fără bani de la stat, pe un hol prost iluminat şi rece din minister, „Vaccinurile salvează vieți“.
OLIVIA STEER: “Aceia care de trei ani ii injura pestilential pe toți cei care, din grijă pentru propiii lor copii, citesc, studiaza asiduu pe tema vaccinurilor şi îşi formează, inevitabil, păreri necoforme cu propaganda oficială, mi-au reclamat pagina publica. Iar facebook a suspendat-o. Asta e mesajul pe care l-am primit acum 20 de minute, unde sunt acuzata, pe nedrept, de toate relele pe care calomniatorii mei le comit, clipa de clipa, atunci când insulta, defăimează, amenință, instigă la ură și diseminează informație falsă pe tema vaccinurilor: "Your Page is currently not visible on Facebook. It looks like content posted on your Page doesn't follow the Facebook Terms and Community Standards, so your Page was unpublished. These Terms and Standards help ensure Facebook remains a welcoming, respectful environment. (…) Indiferent care va fi soarta paginii mele, îi asigur pe detractorii mei ca n-au câştigat nimic, în realitate. Dimpotrivă! Au adus cauzei noastre un imens avantaj de credibilitate. Pentru că se știe: numai cei care se tem de adevar îl cenzurează”
Fosta jurnalistă ALINA BĂDĂLAN, în prezent consilier personal al ministrului Sănătății pentru Dilema Veche:
Biroul meu este o masă pe hol, la cabinetul lui Vlad Voiculescu. Fac parte din ultimii consilieri angajați la Sănătate, iar pentru noi n-au mai fost locuri în încăperi. Nu ne-au dat nici laptop-uri, nici telefoane de serviciu, lucrăm cu marfa de acasă. Astfel de achiziții pot dura luni întregi, or, noi n-avem atîta timp la dispoziție. Nici de schimbat instalația electrică de pe hol nu-i timp. Seara, consilierii cu „biroul“ pe hol lucrează în semiîntuneric, sub niște lămpi chioare, vechi de ani de zile. E frig pe holul ăsta, trei-patru oameni ne încălzim pe rînd la un calorifer electric. A durat trei luni să-l obținem fiindcă „aici hîrtiile circulă mai greu“.
Pe acest hol s-a copt campania „Vaccinurile salvează vieți“. În 30 de zile am reușit cu toții să punem pe picioare un întreg concept de informare publică, site-ul desprevaccin.ro, o pagină de Facebook și două spoturi video. Toate astea, doar cu voluntari, căutați minut de minut și, printr-un uimitor noroc, găsiți de la o zi la alta. Campania nu a primit nici un leu. După sute de e-mail-uri, telefoane și adrese oficiale, după nenumărate întîlniri cu specialiști și după alte nesfîrșite zile cînd mulți dintre noi ne hrăniserăm cu covrigi pentru că nu ne îndurasem să rupem din muncă o jumătate de oră pentru masa de prînz, am ajuns, astăzi, la ultima zi de pregătire a campaniei. Mîine o lansăm public. La ora 7 dimineața, televiziunile încep să difuzeze spotul principal, iar Lucian, specialistul nostru în IT, are deja o frică ascunsă. Pe bucata finală a spotului apare scris numele site-ului… dar dacă la 7 dimineața pagina nu va fi perfect funcțională? Așa că, pe lîngă multele lui nopți albe petrecute cu site-ul de campanie în brațe, decide să o mai adauge și pe asta. „Ultima și gata“, rîde. Peste cîteva ore, adică la 5 dimineața, el vrea să fie din nou la serviciu, la butoanele site-ului. Dar soția lui nu se supără? „Cum să se supere, uiți că și ea, și frate-meu au făcut voluntariat pentru site?“ Da, uitasem.
Cu o oră înainte de miezul nopții plec, în sfîrșit, acasă. Pe Lucian îl las tot acolo, robotind printre click-uri și taste, sub lampa chioară de pe hol. Nu e chiar ultimul rămas la muncă în minister. La ora asta, încă mai muncesc ministrul și un secretar de stat. Jos, pot să jur că văd în ochii portarului o scînteie de milă. De la o vreme, nici nu ne mai zice „seară bună“, ne zice „odihnă plăcută“.
Nu întrevedeam nimic din toate astea acum o lună și jumătate, când m-am angajat la Ministerul Sănătății, după aproape 13 ani de presă. Înapoi în timp, la prima ședință de cabinet la care particip. Este vineri, zi scurtă pentru funcționarii publici din minister. La două fix se termină programul – teancuri de documente care așteaptă avize și semnături se amînă pentru luni, holuri și birouri rămîn pustii. O liniște de mormânt coboară peste întreaga instituție. Din toată clădirea, doar la etajul trei, în sala de consiliu, mai găsești mișcare. Acolo, ministrul conduce ședința de cabinet, ca în fiecare săptămînă. Ia la puricat fiecare proiect de pe listă, consilierii și secretarii de stat spun, pe rînd, în ce stadiu se află. La capitolul „blocaje“, toți se enervează: unora, direcțiile din minister le întorc documente vitale pentru o simplă virgulă ori pentru o ștampilă pusă oblic, altora li se lungesc urechile tot așteptînd niște semnături care nu mai vin. Hîrtii de care depind, poate, vieți de oameni se plimbă și cîte două săptămîni între funcționari aflați la același etaj. Privind cu ochii jurnalistului, sistemul îmi pare, din interior, putred și fără direcție. Și inutilă mîna aceasta de oameni care se chinuie să-l urnească, milimetru cu milimetru.
Deodată, un cuvînt începe să plutească în aer, ca să aprindă discuții lungi. Vaccin. Din vorbe, deocamdată pricep așa: că de ceva vreme se lucrează la o lege a vaccinării, că ministerul vrea să lanseze o campanie de informare pro-vaccin, că de trei ani statul român încă n-a rezolvat criza vaccinurilor și că, în fine, ne așteptăm la reacții puternice din partea antivacciniștilor. Vlad Voiculescu întreabă dacă vreau eu să coordonez întreaga campanie pro-vaccin, tot amînată de predecesorii lui de doi ani. Vreau, cum să nu?
Dacă aș fi știut cît de greu va fi să facem o campanie cap-coadă în 30 de zile, fără nici un ban și fără o echipă închegată, poate că eu, una, l-aș fi rugat chiar atunci pe șeful meu să-mi dea orice altceva de făcut. Fiindcă au urmat, toate strînse în cîteva zile: nesfîrșite discuții și negocieri cu creativii agenției de advertising Friends TBWA, care au schițat întregul concept al campaniei, alte discuții cu maestrul Victor Rebengiuc, cu care am filmat principalul spot, vizionat la Arhiva Națională de Filme din Jilava role întregi de film documentar din care să decupăm scene de război, tone de e-mail-uri, adrese oficiale – cu alergat după fiecare semnătură în parte – și multe alte mărunțișuri la care nu m-aș fi gîndit niciodată. Cum nu m-aș fi gîndit că numai verificarea numărului „600 de milioane“ din cuprinsul spotului va mînca o zi întreagă din viața unor oameni. Ca să fim siguri că nu greșim, un medic din minister și un specialist OMS de la Bruxelles au încrucișat diverse studii și cercetări, pînă s-au convins că 600 de milioane e corect.
După o săptămînă, deja învățasem cîteva lecții valoroase. Prima: răbdarea (nici o zi fără hîrtii oficiale, pentru cel mai mărunt lucru). A doua: acceptă provocarea, oricum ar veni ea (cam tot ceea ce în sistem privat rezolvi în două ore, la stat rezolvi după o zi sau două, cu ceva muncă și noroc). A treia: rămîi pozitiv. Lecția asta era gata să rămînă neînvățată cînd, cu două zile înainte de filmarea spotului în minunata Bibliotecă a Universității de Medicină și Farmacie, era gata să ne pice întreaga filmare, din motive mult prea birocratice ca să le pot înșira aici. Am învățat-o doar în dimineața filmării clipului, cînd domnul Victor Rebengiuc a acceptat să filmeze ore în șir în picioare, cu o teribilă durere de sciatică despre care ne-a spus abia la sfîrșit.
A patra lecție se cheamă, simplu, muncă. Pe asta aveam să o învăț doar privindu-i pe voluntarii care au pus umărul la desprevaccin.ro. Lucian de la GovItHub, Claudiu (voluntar prin Skype) sau medicii din Grupul de Vaccinologie, care au pierdut șirul nopților și al week-end-urilor lucrate în sprijinul acestei campanii. Pe lîngă ei, mulți alții. Și, lucru mare, au făcut-o cu toții pro bono. Oameni ca ei sînt una dintre nebănuitele resurse ale României, care arată oricui că sistemul ăsta găunos chiar se poate urni.
Deşi este “cenzurată”, OLIVIA STEER distribuie tot pe pagina sa de Facebook un articol de pe siteul cyd.ro vechi de un an în care este expusă pe larg poziţia antivaccin a “dr. Rareş Simu, medic specialist in imunologie” care perorează că „vaccinarea are efecte negative chiar si asupra unui sistem imunitar sanatos”. Argumentele specialistului sunt demontate AICI
Cine este Olivia Steer. Fosta vedetă tv s-a născut pe 30 decembrie 1975, la Oradea. Încă din perioada liceului a prezentat știri la un post de televiziune din orașul natal. Apoi a intrat la Facultatea de Drept. A scris la un cotidian orădean o rubrica numită „Rumegușul limbilor de lemn”, despre erori de exprimare în media. După puțin timp a devenit corespondent pentru „Evenimentul zilei”.
A mai scris la săptămânalul „Bihoreanul” și a susținut o pagină de reportaje, sub titlul „Povestirile Oliviei”. În paralel era corespondent local pentru „Știrile PRO TV International”.
A fost coprezentatoare a emisiunii „Dansez pentru tine”, alături de Ștefan Bănică Jr. După nașterea primului copil, David, a revenit la televiziune cu emisiunea „Business Magazin”. A urmat o nouă experiență ca mama, un alt fiu, Luca și emisiunea „Doamne de poveste” de la Acasă Tv.
De câțiva ani, realizatoare tv a atras atenția publicului cu stilul de viață pe care îl adoptă. Ea este o vegetariană convinsă, ca și soțul său, Andi Moisescu, încurajându-i pe cei care îi vizitează site-ul oficial și care îi citesc postările de pe Facebook, să renunțe la obiceiurile culinare nesănătoase și sa se focalizeze asupra unui regim bio.
Oricine intră pe pagina oficială de Facebook a Oliviei Steer, urmărită de aproape 35.000 de fani, poate constata că vedeta este împotriva medicinei tradiționale, care, în opinia ei, nu face altceva decât să îmbolnavească și mai mult oamenii pe termen lung.
Olivia Steer a stârnit cele mai multe reacții când a declarat că este împotriva tuturor vaccinurilor. „Nu cred în ele pentru că toate vaccinurile au în compoziţia lor mercur şi aluminiu, o combinaţie fatală, care de cele mai multe ori dă probleme de sănătate copiilor, iar în cazurile mai grave autism. Mă ţin departe de ele”, a spus Olivia Steer, în cadrul unei emisiuni televizate, în 2014.
Situația a luat amploare când câțiva studenti la Medicină au pus bazele unei paginii de Facebook, „Stop Olivia Steer”, care „atacă” orice opinie neavizată a Oliviei Steer. „Vrem informații reale! Vrem păreri avizate! Vrem oprirea sfaturilor medicale din partea unei persoane fără pregătire de specialitate! Ignoranța ucide”, au scris cei care au creat pagina de Facebook. Pagina are peste 13.000 de urmăritori.
Scriitorul Mircea Cărtărescu a scris recent despre Olivia Steer într-o postare pe Facebook, după ce aceasta a fost prezentă la o emisiune televizată.
Celebrul scriitor a afirmat că se gândește cu „teribilă tristete” la activista antivaccin Olivia Steer care „a avut ghinionul să întâlnească, în setea ei de adevăr, o cauză nedemnă de o ființă ca ea”.