CUM a favorizat PNL adoptarea AMENDAMENTELOR la LEGEA GRAȚIERII

CUM a favorizat PNL adoptarea AMENDAMENTELOR la LEGEA GRAȚIERII

Dacă senatoarele PNL, Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc ar fi participat la ședința de ieri a Comisiei juridice a Senatului, unde au fost prezenți 8 membri din componența totală de 11, amendamentele la legea grațierii ar fi fost respinse. Cele două ar fi putut trimite alți parlamentari PNL să le suplinească în Comisia de specialitate. Modificările la proiectul de lege au fost adoptate cu 5 voturi „pentru”, tooate de la PSD și 3 „împotrivă”, câte unul de la PNL, USR și UDMR.

Pentru adoptarea unui raport, amendamente sau proiecte de lege este necesar să voteze 50% plus 1 din numărul membrilor prezenți în Comisie, conform regulamentului forului de specialitate.

În Comisia juridică a Senatului sunt 11 aleși: Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei, Nicoleta Pauliuc (PNL) vicepreședinte, Adrian Diaconu (PSD) secretar și 8 membri, Liviu Tit Brăloiu (PSD), Robert Cazanciuc (PSD, fost ministru al Justiției), Zsolt Csaszar (UDMR), George Dîrcă (USR), Daniel Fenechiu (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Marian Pavel (PSD), Ionuț Sibinescu (ALDE).

La ședința de, miercuri, de la ora 16.00, au absentat 3 parlamentari: senatoarele liberale Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc și senatorul ALDE, Ionuț Sibinescu. Surse parlamentare au spus, pentru EVZ, că, inițial la întrunirea de ieri nu fusese stabilit un vot asupra amendamentelor la Legea grațierii, ci doar o dezbatere a acestora. 

Fostul lider PNL, Alina Gorghiu, a fost încă de dimineață în Parlament, participând la Biroul Politic Național al partidului, care a a avut loc de la 11.00, durând fix o oră și jumătate. Ulterior, ea a participat la deschiderea ședinței Comisiei juridice care a început la ora 16.00. Momentul în care nu a fost prezentă în sală a fost cel al votului.

EVZ relata, pe surse, că, în BPN al PNL de ieri, Gorghiu o acuza pe președintele interimar al partidului, Raluca Turcan, că a negociat cu PSD funcții pentru liberali în instituții importante ale statului. Gorghiu și Turcan s-au certat din cauza funcției de viceguvernator al BNR și a celor de membri în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

La ședința de azi a Comisiei juridice, Gorghiu l-a delegat pe colegul ei, senatorul Florin Cîțu, membru în Comisia pentru buget-finanțe. Liberalii au solicitat, astăzi, reluarea votului asupra amendamentelor prin care sunt grațiați corupții.

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, a spus pentru EVZ, că regretă enorm faptul că nu a putut participa la întrunirea de ieri a Comisie în care au fost adoptate amendamentele la Legea grațierii. Ea a explicat că, de obicei nu lipsește niciodată la ședințele Comisiei, dar acum este bolnavă și de două săptămâni nu a mai putut fi prezentă în Senat. În prezent, Pauliuc a spus, EVZ, că este internată la Spitalul Florească și urmează să sufere o intervenție chirurgicală. În ședința de astăzi a Comisiei juridice, Pauliuc l-a delegat pe senatorul PNL, Iancu Caracota, membru în Comisia revoluționarilor din decembrie 1989, s-o suplinească.

 

Turcan: Absențele de ieri aduc PNL în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD

Preșdintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lansat un atac dur împotriva colegei sale de partid, Alina Gorghiu. Ea i-a imputat acesteia absența de ieri din Comisia juridică a Senatului, spunând că gestul denotă că opoziția este "praf" și "aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD". 

"Despre praf: Opoziția contează și e relevantă doar atunci când e prezentă, pentru că uneori mobilizarea poate fi decisivă în a câștiga o luptă prin votul pe care îl ai. Sau măcar îți exprimi clar și tare poziția politică, dacă votul tău nu e decisiv.  Cei care lipsesc atunci când e mai important (la mize politice foarte mari) sunt cei care fac OPOZIȚIA PRAF și întrețin senzația unei complicități subterane cu agenda celor care fac din hoție o virtute. Absențele de ieri din Comisia juridică (cu excepția celei motivate medical dar care trebuia sa aibă înlocuire) aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD.  Așadar, nu le pot trece cu vederea, dar nu e rolul meu să le explic sau să le scuz opiniei publice. Aceasta este în primul rând obligația celor în cauză față de oamenii care i-au votat. Acesta este răspunsul meu, onest, pentru nenumăratele mesaje de indignare pe care le-am primit.  Nu cred că ar trebui să-și mai permită vreun lider din PNL să perpetueze această abordare, tipic PSD-istă, potrivit căreia ne putem permite orice pentru că până la urmă poporul uită. E ceea ce a adus PNL în această situație și este chiar pariul pe care PSD îl face acum cu grațierea și îl va pierde: POPORUL NU UITĂ ȘI CU GREU IARTĂ! Cu atât mai dificil îi va fi PNL-ului, pentru că față de partid au fost și sunt așteptări mari - în consecință dezamăgiri pe măsură.  Iar pentru a răspunde așteptărilor, prima condiție este să fii acolo unde contează ca să poți arăta că ești cu adevărat cine spui că ești. Asta aștept de la toți parlamentarii PNL!", a scris, azi pe Facebook, Raluca Turcan.

Ne puteți urmări și pe Google News