Cum a ajutat Primăvara Arabă al Qaeda

Cum a ajutat Primăvara Arabă al Qaeda

Revoltele populare din cadrul aşa numitei "Primăveri arabe" au lăsat cale liberă reţelei al Qaeda, care încearcă să se reconstruiască, şi, de asemenea, au sporit riscul comiterii unor atacuri de către o nouă generaţie de terorişti născuţi pe teritoriul Marii Britanii. Aşa susţine şeful contraspionajului britanic, MI5.

Oficialul britanic afirmă că una dintre cele mai mari ameninţări ar puyea veni din partea unor celule teroriste de militanţi care au fost sprijinite şi antrenate de al Qaeda în Afganistan, Pakistan, Somalia sau Yemen.

Instabilitatea generată de colapsul regimurilor răsturnate de la putere de mişcările arabe a creat un "mediu permisiv pentru Al Qaida", a afirmat Jonathan Evans, în cadrul unei conferinţe de presă la Londra. Acesta susţine că serviciul pe care îl conduce deţine probe conform cărora "candidaţii la Jihad" din Marea Britanie au mers în străinătate pentru a căuta posibilităţi de antrenament şi de acţiuni militare. "Unii au revenit în Marea Britanie şi vor reprezenta o ameninţare chiar şi aici", a spus Evans, care crede că acest fenomen s-ar putea agrava.

În 2005, patru militanţi fundamentalişti britanici au provocat moartea a 52 de persoane în transportul în comun la Londra în urma unei operaţiuni-sinucigaşe coordonate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jocurile Olimpice de la Londra, care încep luna viitoare, vor face din securitate o chestiune deosebit de actuală în Regatul Unit. Evans a recunoscut că Olimpiada furnizează o "ţintă tentantă pentru inamici".