Dușmanii lui au răspândit bârfe, mai ales în legatură cu atracția lui afișată față de bani şi de fast sau cu iubirile lui reale sau presupuse. La vârsta de 15 ani primea tonsura monarhală, iar la 25 de ani era ridicat la rangul de preot, fiind numit “Prete Rosso” (“Preotul Roşu”) datorită culorii părului său. Este vorba despre unul dintre cei mai importanţi compozitori al tuturor timpurilor, născut la 4 martie 1678 în Veneţia: Vivaldi. Antonio Lucio Vivaldi!

Ironia sorţii

Cu timpul, din cauza unor probleme de sănătate, Vivaldi s-a detaşat de ocupaţiile sale ce ţineau de biserică, şi s-a consacrat compoziţiei şi învăţământului. Nu după mult timp ajunge profesor de vioară la Ospedale della Pieta, unde instruieşte şi dirijează orchestra de fete a Instituţiei, făcându-le cunoscute în întreaga Europă. Profesorul Vivaldi rămâne în această funcţie până în anul 1740. Cu toate că situaţia sănătăţii lui nu era bună, Vivaldi călătoreşte la Roma (unde cântă în faţa Papei), Amsterdam (loc în care a publicat cea mai mare parte a operelor sale), Praga, Florenţa şi Viena. În 1713, devine atât impresar cât şi compozitor, acest statut aducându-i artistului mari rivalităţi. Una dintre cele mai plauzibile dovezi se regăseşte în pamfletul scris de Benedetto Marcello (Il Teatro alla moda). De-a lungul întregii sale cariere, Vivaldi a fost considerat un compozitor ieşit din comun, bucurându-se de un succes internaţional fără precedent. Violonist, improvizator şi unul dintre primii dirijori ai lumii, Vivaldi a introdus violoncelul, fagotul, mandolina, flautul, oboiul, orga şi corurile de instrumente cu efecte de ecou în orchestra simfonică. El a respins concepţia structurată a lui Corelli, şi a propus forma scurtă de 8-10 minute, a unui concert în trei părţi, cu trei tempouri italiene: repede-lent-repede.

A compus 27 de concerte pentru violoncel, 39 de concerte pentru fagot şi, de asemenea, cel mai cunoscut concert numit "Anotimpurile". Despre acest minunat concert s-a spus, la vremea respectivă, că “fostul preot cu părul roşu a reuşit să schimbe anotimpurile, transformându-le în muzica sufletului”. Ironia sorţii: marele compozitor s-a stins din viaţă uitat de prieteni şi de rude, la 28 iulie 1741, din cauza unei inflamaţii interne, şi a fost înmormântat în cimitirul spitalului.
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/09vZFy2_U2U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/F3OVQPjk7nE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>