Cum a ajuns trupa Hotel FM să reprezinte România la Eurovision

Cum a ajuns trupa Hotel FM să reprezinte România la Eurovision

Membrii trupei orădene au acordat pentru EVZ interviuri exclusive.

După câteva zile petrecute la la Oradea alături de familii şi prieteni, trupa Hotel FM începe promovarea piesei "Change", melodia care va reprezenta România în finala Eurovision, ce va avea loc în luna mai, la Düsseldorf.

Gabriel Băruţă, David Bryan şi Alexandru Susz vor urma un program plin de repetiţii şi concerte atât în ţară, cât şi peste hotare. Prima ţară pe lista deplasărilor este Malta, unde trupa va cânta în februarie. La Düsseldorf, băieţii vor fi însoţiţi de Alexandra Ivan, textiera, "dar şi prietena şi fanul lor numărul 1". Alexandra, membră a trupei Alexandra & Alec, colaborează de mai mulţi ani cu Gabriel Băruţă. "Versurile pentru «Change» s-au născut într-o seară de noiembrie, de pe clapele unui pian şi din inspiraţia unui moment în care simţeam că totul se poate (...). Refrenul a plecat de la Gabi, care cânta pe clapă acompaniamentul şi fredona "I can’t change, I can’t change the world alone". Despre speranţe şi viitor, Gabriel Băruţă, David Bryan şi Alexandra Ivan povestesc într-un interviu.

Gabriel Băruţă: "Sunt îndrăgostit de maşinuţă"

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: Ce s-a schimbat în carieră? Gabriel Băruţă: Eurovisionul e un pas important în cariera oricărui artist, o rampă de lansare pentru o trupă mai puţin cunoscută care atrage după sine o imensă expunere atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Păstrezi premiul (BMW Seria 3)? Deşi nu aceasta a fost miza participării noastre la Eurovision (cu toată emoţia din finală chiar uitasem că mai există vreun premiu), trebuie să recunosc că sunt îndrăgostit de maşinuţă.

Care sunt atuurile piesei voastre? Chiar dacă gusturile muzicale sunt diverse, ne bazăm pe reacţiile pozitive primite din Vest, unde piesa "Change" e considerată "radio-friendly", spre deosebire de trendul eurovisionistic cu clişee de tip etno-pop.

Cât de greu ai răzbit în lumea muzicală românească? Trebuie sa recunosc că am avut de muncit foarte mult. Tot ce am realizat până acum a fost pe forţe proprii, cu talent moştenit şi mulţumind lui Dumnezeu pentru inspiraţie. Într-adevăr, muzica în România poate fi un drum lung şi anevoios, mai ales dacă nu eşti dispus să faci compromisuri de niciun fel.

Ai ascultat melodiile celorlalte ţări? Sincer încă nu am găsit ceva care să mă dea pe spate. Mai aşteptăm să vedem şi alte selecţii naţionale.

Ce pregăteşte Hotel FM pentru 2011? Vrem să finalizam un album prin care să arătăm publicului că Hotel FM nu se rezumă doar la o competiţie muzicală, mizând de pe acum pe o promovare cât mai bună atât în România, cât şi în afară.

DAVID BRYAN

"Sincer vorbind, nu m-am aşteptat să câştig"

EVZ: Cât de important este pentru tine să reprezinţi România la Eurovision? David Bryan: Să reprezint România e cea mai mare onoare pe care o poate avea cineva în viaţa lui. Este cea de-a doua casă pentru mine. Sper, şi mă rog, să câştig trofeul.

Eurovision ţi-a schimbat viaţa? În afară de ştirile care apar tot timpul în Marea Britanie (BBC, "The Sun" - n.r.), şi de faptul că telefonul sună non-stop, acord interviuri, nimic important (râde).

Faptul că eşti străin a fost un dezavantaj? Bineînţeles. Sincer vorbind, eu nu m-am aşteptat să câştig. Mă gândeam: de ce ar trimite România un englez să-i reprezinte ţara? Dar adevărul este că vorbim de trupa Hotel FM, noi suntem o echipă şi, dacă vom câştiga trofeul, noi îl vom aduce acasă, nu doar eu! Mă bucur că munca din ultimi ani a dat roade şi că o trupă nu foarte cunoscută a reuşit să se impună într-o competiţie cu multe vedete.

De ce ai ales România? Nu eu am ales România, ea m-a ales pe mine. Eram implicat într-un proiect umanitar, European Voluntary Service, când am venit să ajut copii cu dizabilităţi şi orfani. Mi-a plăcut România şi am întâlnit-o pe prietena mea. Când am plecat, i-am promis că mă întorc. Şi sunt un om de cuvânt!

Te-ai gândit să iei cetăţenia?Deja plătesc taxe şi peste doi ani voi avea propriul meu buletin!

Cum merge relaţia ta? Sunt prieten de patru ani cu Costina Stan, dar nu mi-am făcut planuri pentru că eu cred că lucrurile nu se aranjează niciodată cum îţi propui. Trăieşte viaţa liber şi ia fiecare zi aşa cum vine!

Ce ecou au avut sonetele lui Shakespeare pe muzică? Alături de Florian Chelu am transpus 154 de sonete pe muzică. Suntem singurii din lume care pot spune că au făcut asta. Cred că e o performanţă de Cartea Recordurilor. Mai avem doar 25 de sonete şi am terminat. Din păcate, nu cred că românii sunt interesaţi de cultura engleză. Poate dacă aş fi pus sonetele lui Eminescu pe muzică ar fi fost altceva.

Cât de greu răzbaţi în showbizul românesc comparativ cu Anglia? Cred că fiecare are un destin, şi acesta este al meu. Nu cred că devii mai uşor vedetă în România. Totul ţine de schimbările pe care le faci în viaţa ta pentru a merge mai bine. Când m-am mutat în România am lăsat în urmă toate lucrurile rele şi am luat-o de la capăt.

Ce planuri ai pentru 2011? Eurovisionul este cusiguranţă în agendă, călătoriile în Europa sunt un plus şi cred că vom face nişte video promoţionale, dar, aşa cum am spus, nu-mi fac planuri şi voi vedea ce oferte vor apărea, ce rezultate vor fi până în final. Cine ştie ce uşi se vor deschide?

ALEXANDRA IVAN

"Când mi-au propus să scriu versurile, nu credeam în Eurovision"

EVZ: Cum a început colaborarea cu Gabriel Băruţă? Alexandra Ivan: Îl ştiu pe Gabi din 2001, când am ajuns la studioul lui din Oradea pentru ami înregistra primele piese. (...) Însă drumul meu a fost să vin la Bucureşti, să iau totul de la capăt, alte reguli, alte studiouri, alte vise - şi foarte mulţi oameni cu care nu mă mai înţelegeam din priviri. Din timp în timp, colaboram cu Gabi la versuri, melodii, mai scriam împreună câte ceva - dar 700 de kilometri şi felurite probleme ne împiedicau să vedem un proiect mai amplu.

Anul trecut, când m-a sunat şi mi-a propus să scriu versurile pentru "Come As One", am ezitat. Nu credeam în Eurovision, nu credeam în lucratul la distanţă, dar credeam în reîntâlniri premeditate de destin. Aşa că am stat cu Gabi pe Skype într-o dimineaţă, am ascultat demoul cu vocea lui şi cuvintele pentru "Come As One" s-au aşternut firesc pe foaie...

La ce lucraţi acum? La albumul de debut al trupei mele, Alexandra&Alec, în care cânt alături de logodnicul meu, Alec Sandor. Piesele vor fi compoziţii originale în stilul pop-rock, scrise de mine şi de Alec şi orchestrate de Gabriel Băruţă. Primul single, "În noapte", apare pe 19 ianuarie şi va fi însoţit de un videoclip foarte romantic, în regia lui Alex Ranta.

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WgD8H_AI6DY?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WgD8H_AI6DY?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>