Carola Rackete şi Pia Klemp, cele două căpitănese al Sea Watch 3, vor primi medalia Grand Vermeil, cea mai valoroasă distincţie a Primăriei Parisului, ”pentru că au  salvat migranţi de pe mare”. Medalia vrea să simbolizeze ”solidaritatea şi implicarea Parisului pentru respectarea drepturilor omului şi se îndreaptă spre cele două germance ”încă persecutate de Justiţia italiană”, se citeşte în comunicatul publicat de Primăria Parisului.
Tot capitala franceză a anunţat şi că a votat atribuirea a 100.000 de euro pentru finanţarea Sos Mediterranée, pentru o nouă misiune de salvare din mare a migranţilor. Parisul mai susţinuse asociaţia respectivă şi în 2016 şi 2018 cu 25.000, respectiv 30.000 de euro.

Răspunsul imediat al lui Matteo Salvini

Replica ministrului de Interne italian, Matteo Salvini a fost imediată: ”Evident că primăria Parisului n-are altceva mai bun de făcut decât să premieze aceste individe”. Ministrul a mai criticat şi propunerea Stângii Unite Europene de a invita pe comandantul navei Sea Watch în Parlamentul european pentru a povesti întâmplarea care a făcut-o să încalce ordinele venite de la Garda de finanţe italiană: ‘
‘Mai lipseşte nominalizarea la Cetăţeana Europeană a Anului şi putem spune că am văzut  tot ce era de văzut’‘, a completat Salvini. Ciudat mod de abordare a anumitor probleme din partea unor ţări ale Uniunii europene. Se pare că politica UE este ”toţi migranţii să invadeze Italia”, noi, restul, ne spălăm pe mâini”, titrează La Stampa.