Iar apariția artificial intelligence a generat instrumentarul necesar pentru a prelucra repede, în timp foarte scurt, cantități imense de date. Avantajele tehnologiei sunt fantastice, dar există și o parte ascunsă, neclară sau din start profund negativă a acestei acțiuni de prelucrare a unei cantități foarte mare de date: controlul.

 

De la Cambridge Analytica au apărut deja primele semne de întrebare pe această domensiune, deși ne aflam abia la cea de a treia generație de război informațional. Atunci like-ografia a stabilit, prin prelucrarea unui număr suficient de mare de reacții la diferite postări, că se poate crea un profil al persoanei, cu probabilități plasate între 85-97%. Iar rezultatul este înfricoșător, atunci când, studiind și prelucrând cu acest instrument 300 de like-uri, computerul ajunge să știe mai multe despre o persoană decât știe ea însăși.

 

Între timp am ajuns la cea de a cincea generație de război informațional, dar deja a fost definită cea de a șasea, care se referă nu numai la cunoaștere, ci la determinarea comportamentului oamenilor. De altfel, la o recentă ieșire publică vorbind despre artificial intelligence, președintele rus Vladimir Putin a trasat sarcina serviciilor sale de informații să creeze capabilitățile de a modifica comportamentul oamenilor folosind a.i.

 

Politic, asemenea utilizări ale artificial intelligence pot duce la enormități greu acceptabile în lumea curentă, care împing realitatea spre orizonturi distopice. E vorba despre o perfecționare la extrem a regimurilor de supraveghere și crearea unor adevărați dictatori digitali, cum îi numește Yuval Harari, de la Universitatea din Tel Aviv. E vorba despre un adevărat program care se va ocupa nu de hacking pentru computer de orice fel, ci de hacking pentru oameni. Pentru că atunci când ajungi să înțelegi un om, un individ, mai bine decât se înțelege el sau îl înțelege orice om din jur, poți prezice și manipula sentimente și decizii, sau chiar le poți determina.

 

Se poate ajunge la o înțelegere mai bună a biologiei, a psihologiei, iar puterea computerelor și cantitatea de date duc la capacitatea de hacking a minților oamenilor și de determinare a comportamentului lor. Când poți face acest lucru cu milioane de oameni, poți determina lucrurile: unele pot duce la bine – sănătatea mai bună, fericirea, învățarea, identificare și dezvoltarea aptitudinilor – dar altele pot duce spre un nou Stalin, pot da naștere celui mai puternic regim totalitar posibil.

 

Pe aceste temeri și perspective de utilizare a datelor despre oameni se bazează reținerile americane în legătură cu viitoarea tehnologiei 5G și cererea de excludere a Huawei din activitatea statelor aliate și occidentale. Pe aceste preocupări se bazează, mai nou, respingerea cumpărării de vagoane de metrou făcute în China, celebrele trenuri-spion făcute de către CRRC Corporation, interzise la competiție în Statele Unite. Aceste trenuri pot monitoriza passagerii, fețele, mișcările, conversațiile sau apelurile telefonice. Nu mai vorbim despre rețelele wi-fi gratuite oferite în metrou și care pot prelua megadatele aferente activității oamenilor, a tuturor călătorilor din spațiul metroului.

 

Pe aceeași rațiune s-a decis blocarea achiziției anti-virușilor de la compania de Securitate cibernetică rusă Kaspersky, cu precădere în agențiile guvernamentale americane, din cauza programelor spion interne, care trimit date către serverele de origine. Mecanismele de această factură sunt foarte greu de identificat, fiecare tren, cu atât mai mult un program anti-virus, având numeroase linii de program și legături de transmitere către bază a găurilor de securitate descoperite. Pe acest proces se bazează și îmbunătățirea programelor și a securității lor.

 

Nu-i vorba, pe un asemenea proces se bazează și Agenția Națională de Securitate a SUA, NSA, așa cum a dezvăluit-o public Edward Snowden. Capacitatea de a ascunde infrastructură de control și supraveghere completă în componentele oricărui computer este foarte mare și nu pot fi identificate decât în momentele de activitate directă. China este cea care, în mod curent, absoarbe date și informații nesfârșite, pe toate canalele, din Statele Unite, date pe care le prelucrează și din care, până acum, se utilizau cu precădere cele relative la descoperiri tehnologice și patente. Dar absorbția de date privind oamenii este mult mai simplă.

 

În plus, CNN a dat publicității un număr de rapoarte potrivit cărora hackerii chinezi au reușit să spargă Gmail în jurul anului 2010 și datele extrase au fost utilizate în construirea unor baze enorme de date personale despre oameni, fiind utilizate de gigantul chinez în supraveghere a populației și cenzură, TikTok. Compania mama susține, pentru Washington Post, că aplicația sa din SUA nu trimite înapoi la Beijing datele, și că guvernul chinez nu influențează aplicația care este utlizată în SUA. Totuși preocuparea este legitimă odată ce un asemenea pas poate avea loc oricând, mai mult, o companie din țara în care te afli poate să o facă lesne și fără mari impedimente odată ce intrarea online, conectarea cu spațiul virtual, transmite deja informații multiple, care sunt oricând utilizabile pentru cunoaștere și, în timp, pentru control și condiționare, dacă acesta e drumul către care e canalizată cercetarea folosind artificial intelligence.

 

Faptul că suntem în situația în care aceste lucruri au loc rezultă și dintr-un material al Le Monde care a prezentat cum a fost construită rețeaua Uniunii Africane din Adis Abeba de către China ca ajutor pentru dezvoltare, și cum la miezul nopții datele confidențiale erau trimise către Beijing între 2012-2017 prin configurarea secretă a sistemului în acest fel. China a negat, bineînțeles, această activitate.

 

Războiul comercial SUA-China vine și cu această componentă care ține de prețul redus cu care se vând unele produse chineze în SUA și care au încastrate și componente ce se referă la securitate națională sau la alte piețe paralele și necunoscute consumatorului obișnuit. Astfel se dezvoltă, fără opreliști, maga bazele de date care sunt indispensabile, în viitor, acțiunilor de cunoaștere și modificare a comportamentului oamenilor și hacking al minților umane. Iar tehnologia aferentă e după colț.