Culmea populismului: prea mulți imigranți germani în Elveția

Culmea populismului: prea mulți imigranți germani în Elveția

Natalie Rickli, parlamentar elvețian reprezentând formațiunea populistă de dreapta Partidul Popular Elveţian (SVP), a provocat o dezbatere aprinsă în Țara Cantoanelor după ce a declarat într-un talk-show televizat că există prea mulţi imigranţi germani în ţara sa şi a cerut limitarea numărului angajaților provenind din Germania. Aceste remarci au fost criticate drept “circ ieftin”, dar Rickli a insistat că mulţi elveţieni sunt de acord cu ea.

“Avem într-adevăr prea mulţi germani în ţară”, a afirmat Rickli la un talk show difuzat duminica trecută.

Subiectul talk-show-ului difuzat de postul local de televiziune din Zürich, TeleZüri, ar fi trebuit să fie decizia Elveţiei de săptămâna trecută de a reduce imigraţia din opt ţări din Europa Centrală şi de Est. Miercuri, 18 aprilie, cabinetul elveţian, Consiliul Federal, a anunţat că a decis să invoce aşa-numita “clauză de salvgardare” din acordul cu UE privind libera circulaţie a persoanelor. Demersul va reduce semnificativ numărul de doritori de locuri de muncă din aceste ţări, cărora li se permite să vină în Elveţia pentru o perioadă de un an.

Se pare însă că iniţiativa nu merge suficient de departe în opinia lui Rickli. La talk-show, ea a susţinut necesitatea aplicării clauzei de salvgardare şi germanilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul participanților la talk-show au reacţionat şocaţi, dar Rickli a continuat pe aceeaşi linie. “Parlamentul ar fi trebuit să activeze deja clauza de salvgardare în 2009, vizându-i şi pe germani”, a spus ea, adăugând că Elveţia are o problemă cu amploarea imigraţiei. Ea a afirmat că a primit deja o mulţime de mail-uri de la elveţieni, care i-au spus că şi-au pierdut locurile de muncă deoarece au fost angajaţi germani cu un salariu mai mic.

Declarațiile lui Rickli reflectă politicile anti-UE şi anti-imigraţie ale SVP, comentează publicația germană Der Spiegel. Deşi a suferit o uşoară scădere a sprijinului la ultimele alegeri, SVP a crescut devenind cel mai puternic partid din Elveţia din 1990 încoace. La o zi după apariţia ei la talk-show, Rickli a spus că a primit multe reacţii pozitive la propunerea sa.

Potrivit Agerpres, aproximativ 200.000 de germani trăiesc în Elveţia, unde rata şomajului este în prezent de 3%. Ţara are o populaţie totală de 7,6 milioane de locuitori. Mulţi germani lucrează în sectorul serviciilor, atraşi de salariile mai mari decât cele de acasă.

Tensiune peste Alpi

Remarcile au suscitat reacţii aprinse atât în Elveţia cât şi în Germania. Politicianul elveţian Urs Schwaller, membru al Partidului Poporului Creştin Democrat (CVP/PDC) de centru, a numit comentariile lui Rickli un “circ ieftin”. Politicianul SVP “a încercat să facă circ şi să atragă cât mai multă atenţie posibil”, a declarat el pentru ziarul Basler Zeitung.

“Germanii care lucrează aici îşi fac munca foarte bine”, a afirmat pentru postul de ştiri german N24, politicianul Martin Bäumle din Partidul Liberal-Verde. “Avem nevoie de ei, în special în sectorul sănătăţii”, a adăugat el.

Elvețianul Roger Schawinski, fondatorul canalului de televiziune german Sat1, a criticat remarcile lui Rickli în comentarii pentru revista germană Focus. “Doamna Rickli a încercat de multe ori să câştige favoarea populară cu comentarii proaste”, a spus Schawinski. El a pus atacul pe seama “invidiei” generate de faptul că multe locuri de muncă de top din Elveţia sunt deţinute de germani.

Natalie Rickli, în vârstă de 35 de ani, s-a bucurat de o carieră politică în ascensiune vertiginoasă de când a fost aleasă în Parlament cu cinci ani în urmă. Ziarul elveţian liberal “Neue Zürcher Zeitung” a descris-o odată drept “cea mai periculoasă femeie din SVP”. Observatori politici au caracterizat-o ca fiind inteligentă, foarte muncitoare şi dură.

Remarcile controversate survin într-un moment de tensiuni reciproce între Germania şi Elveţia privind un tratat fiscal bilateral controversat, care are drept scop combaterea evaziunii fiscale din partea unor germani bogaţi care îşi plasează banii în bănci elveţiene. Politicienii germani au reacţionat virulent la recenta decizie a Elveţiei de a emite mandate de arestare împotriva a trei oficiali fiscali germani care au cumpărat un CD furat cu date fiscale. În acel moment, mulţi germani credeau că demersul a fost o încercare de a influenţa negocierile în curs privind tratatul fiscal. Mulţi elveţieni însă sunt indignaţi de ceea ce ei apreciază a fi atacul Germaniei asupra legilor elveţiene privind secretul bancar.

O parte dintre elveţieni au reacţionat însă cu umor la răbufnirea lui Rickli. “Aş da cu plăcere un membru SVP pentru doi germani, fără glumă”, a postat marţi un cititor pe forumul Blick.