Editura Evenimentul si Capital

Culmea modificării: Poliția nu poate pedepsi taximetriștii care încalcă legea

Taximetriștii sunt verificați dar nu pot fi sancționați dacă nu au analizele și examenul psihologic anual FOTO: PETRIȘOR CANĂ
Autor: | | 3 Comentarii | 5133 Vizualizari

Aproape toți taximetriștii surprinși lângă Gara de Nord nu și-au mai făcut analizele medicale și examenele psihologice de la angajare. Deși șoferii sunt obligați să le facă anual, polițiștii nu pot să-i sancționeze dacă îi prind.

Legea taximetriei a fost actualizată dar cei mai mulți dintre taximetriști habar nu au care sunt noile prevederi. Mai grav este, însă, că legiuitorii care au modificat legea în cauză, 38/2003, au uitat să precizeze ce sancțiuni riscă cei care nu o respectă. Mai exact, de anul acesta, orice șofer de taxi sau personal cu atribuții în siguranța transporturilor este obligat să își facă, în fiecare an, examenul medical și psihologic. Până acum, examenul psihologic se făcea o dată la doi ani.

Legea modificată îi obligă, totodată, pe polițiști să le rețină certificatele de atestare a pregătirii profesionale celor care nu îndeplinesc această cerință, timp de cinci zile, ca să intre în legalitate. Numai că, analizând modificările aduse legii 38/2003, am observat că taximetriștii care nu se conformează nu pot fi pedepsiți pentru că nu există sancțiuni pentru această încălcare a legii.

Acțiunea-surpriză

„Fenomenul” l-am sesizat, nu cu mult timp în urmă, atunci când „Evenimentul zilei” a asistat la o acțiune comună a Brigăzii de Poliție Rutieră (BPR) a Capitalei și a Secției Regionale de Poliție Transporturi (SRPT) București. Toți taximetriștii de lângă Gara de Nord au fost verificați. Polițiștii de la Rutieră au verificat legalitatea actelor, reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au verificat starea tehnică a mașinilor iar cei de la SRPT respectarea Legii taximetriei. Spre surprinderea lor, oamenii legii au constatat că niciunul dintre cei câteva zeci de taximetriști nu știau că legea în baza căreia transportă persoane s-a modificat. Nici măcar administratorii firmelor de taximetrie nu știau acest lucru.

Totuși, polițiștii au reținut certificatele de atestare profesională celor care nu aveau examenul medical și psihologic. Însă, după cinci zile, documentele le-au fost înapoiate.

Nu și-au făcut analize de la angajare

În timpul acțiunii la care am participat, am mai întâlnit un fenomen „bizar”. Mulți dintre taximetriști nu își mai făcuseră examene medicale și psihologice de la angajare sau de la obținerea atestatului profesional. Au fost depistați șoferi care lucrau, astfel, din anul 2008.

Polițiștii de la Transporturi ne-au spus că, în cazul în care șoferii sunt angajați la firme specializate în transport de persoane, administratorii acesor societăți sunt obligați ca, cu o lună înainte de expirarea valabilității certificatelor medicale, să își programeze angajații la o nouă examinare. În acest caz, pentru nerespectarea legii sunt sancționați persoanele desemnate, în special patronii. În cazul persoanelor fizice, persoanele desemnate sunt posesorii de autorizații de taxi.

Se cere modificarea legii

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI