Evenimentul Zilei > International > Culmea interdicției! Americanii și Englezii interzic accesul pe Titanic
Culmea interdicției! Americanii și Englezii interzic accesul pe Titanic

Culmea interdicției! Americanii și Englezii interzic accesul pe Titanic

Epava pasagerului Titanic, care a naufragiat în 1912, va fi protejată de turişti şi exploratori

Aceasta s-a întâmplat în urma unui acord inedit încheiat între SUA şi Marea Britanie, care a intrat ieri, a anunţat ministrul britanic al Apelor, Nusrat Ghani, informează Le Figaro.

În urma înțelegerii, cele două state pot „acorda sau refuza autorizaţii de a intra în epavă sau de a scoate obiecte din aceasta”. Epava se află în ape internaţionale şi este protejată de convenţia UNESCO privind conservarea patrimoniului cultural subacvatic.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în nordul Oceanului Atlantic, în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton la New York. Posesiune a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din lume pe acea vreme.

Construit la Belfast, Titanicul s-a scufundat în de trei ore. Au fost circa 1.500 de victime, dintre cei 2.224 de pasageri. Epava se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

De la descoperirea sa, în 1985, la 650 de kilometri de coastele canadiene, epava a fost asaltată de căutătorii de comori şi turişti.

După o expediţie în 2012, cercetătorii au descoperit că unele părţi ale epavei au fost distruse recent. În plus, s-au constatat cantităţi îngrijorătoare de deşeuri de la cei care curioșii care au vizitat a cea zonă a Atlanticului.