Evenimentul Zilei > Politica > Culisele războiului fratricid din PNL. Unii se roagă de Cioloș, alții de Antonescu
Culisele războiului fratricid din PNL. Unii se roagă de Cioloș, alții de Antonescu

Culisele războiului fratricid din PNL. Unii se roagă de Cioloș, alții de Antonescu

Liberalii s-au împărțit în două tabere. Greii care nu au prins locuri pe liste la parlamentare sunt supărați nu doar pe Alina Gorghiu, dar și pe actualul premier, pe care nu-l văd o locomotivă pentru partid

În timp ce Alina Gorghiu şi apropiaţii acesteia nu ratează nicio ocazie pentru a poza în jurul premierului Dacian Cioloş, pe care-l roagă să se implice trup şi suflet în campania pentru parlamentare, liberalii nemulţumiţi (coordonaţi de greii care nu au prins loc pe liste, dar şi de lideri rebeli izolaţi în teritoriu) îşi doresc o revenire în forţă a lui Crin Antonescu.


Potrivit surselor EVZ, contestatarii Alinei Gorghiu sunt ferm convinşi că preferata lui Klaus Iohannis va pierde şefia PNL ca urmare a unui eşec de proporţii la parlamentare.


FOTO:Crin Antonescu este ținut la curent de apropiații săi cu tot ceea ce se întâmplă în PNL FOTO: NICU DÎRDÎIACRebelii din PNL prorocesc apocalipsa de la parlamentare

Concret, nemulţumiţii susţin că, în sondajele interne ale liberalilor, PSD îşi menţine primatul de 10% în faţa PNL, şi că şansele reale de creştere a scorului sunt puţin probabile, în condiţiile în care atât liberalii cât şi USR vizează cam acelaşi bazin electoral. „Previzibilul absenteism la urne nu face decât să accentueze această problemă, iar Cioloş nu este întocmai o locomotivă. După ce a reuşit performanţa de a pierde întregul Bucureşti în favoarea PSD, şi după dezastrul care se prefigurează la parlamentare, sunt convins că Alina Gorghiu va fi înlăturată cu rapiditate de la şefia PNL. Ideal ar fi să se întoarcă Crin Antonescu, deşi el nu arată încă nicio deschidere, în pofida numeroaselor rugăminţi pe care le primeşte din partea celor care i-au rămas apropiaţi. Antonescu a rămas foarte popular în partid”, ne-a explicat un fost vicepreşedinte PNL.

Orban: „PNL a decăzut de la Mercedes la Trabant!”

Singurul liberal cu vechime care a cutezat să critice listele parlamentare ale partidului a fost Ludovic Orban, care a taxat nepotismul actualei conduceri. „Nu mă veţi auzi niciodată lăudându-mă că avem 60% ( sau 70%) oameni noi. Dacă oamenii noi sunt fata lui…, fratele lui…, nepoata lui…, mama lui…, consiliera lui…, secretara lui…, prietenul lui…, protejatul lui… etc. nu am făcut mare brânză. Înainte de a te gândi la înnoire, trebuie să te lupţi să păstrezi ce ai valoros. După aceea, trebuie să te uiţi atent ca oamenii noi pe care îi promovezi să fie chiar nou-nouţi (…) Dacă arunci la gunoi un Mercedes pentru ca este vechi de doi ani, dar îl înlocuieşti cu un Trabant scos din ţiplă sau cu o tricicletă vei ajunge mult mai încet la destinaţie”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

Antonescu discută deseori cu foştii săi colaborator

Semn că nu iese fum fără foc, Crin Antonescu a dezvăluit, încă de la sfârşitul lunii august, că „mai mulţi colegi” i-au solicitat să revină în prima linie a partidului, dar a reiterat că decizia sa de a se retrage din politică rămâne la fel de implacabilă. În rarele interviuri acordate, Antonescu a sfătuit-o pe Gorghiu să întărească PNL şi să maximizeze oferta electorală pentru a câştiga alegerile legislative şi pentru a accede la guvernare. Deşi oficial nu comentează mişcările de trupe din PNL, Antonescu discută telefonic (potrivit surselor noastre) deseori cu foştii săi colaboratori din partid.