Lung-metrajul poartă semnătura regizorului Serge Ioan Celebidachi și descrie o poveste care celebrează viața și aduce omagii purității copilăriei, prieteniei, dragostei și nostalgiei. Filmul este o coproducție România-Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, producător fiind Adela Vrînceanu Celebidachi
Marcel Iureș și Victor Rebengiuc au un trecut artistic comun, care se întinde din anul 1985, până în prezent. Destinele lor s-au intersectat atât pe marele ecran, cât și în teatru. Prima întâlnire a avut loc în 1985, pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, într-o producție clasică impresionantă - „Hamlet”, purtând semnătura regretatului regizor Alexandru Tocilescu. Marcel Iureș îl întruchipa pe Horațio, în timp ce Victor Rebengiuc avea rolul groparului. În ultima creație a celebrului regizor Liviu Ciulei, în anul 2000, Marcel Iureș îl interpretează genial pe Hamlet, tot la Bulandra, în rolul lui Claudius fiind Victor Rebengiuc. Ambele montări ale cunoscutei drame shakespeariene au reprezentat un imens succes teatral, cu reverberații puternice din partea publicului.
Octav, o provocare pe viață și pe moarte
„Nu am mai întâlnit niciodată așa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum”, declară Marcel Iureș despre rolul din filmul Octav. Numeroasele nuanțe ale personajului său, care îl determină să își retrăiască momentele cheie din trecut, de la jocurile copilăriei, prima dragoste și până la amintirile dureroase legate de familia sa, toate acestea prin prisma conștiinței unui om de 80 de ani, au reprezentat o provocare pentru artist. „Este o poveste profund umană. Este principalul motiv pentru care am fost atras să joc în acest film”, explică actorul.
O relație din realitate transpusă pe ecran
În film, Octav îl reîn tâlnește pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat cu măiestrie de Victor Rebengiuc.
„Este rolul unui om care își întâlnește un vechi prieten, pe care îl așteapta de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată, pe care nu o mai credea posibilă. Iar ce îmi place mie, cel mai mult, este devotamentul prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Și asta, într-o lume reală total interesată”, mărturisește, la rându-i, Victor Rebengiuc.
Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureș afirmă că „Victor este unul dintre stâlpii groși, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris.”
Lia Bugnar, mama lui Octav din fi lmul cu același nume
Lia Bugnar este un alt nume care confirmă distribuția de excepție a lung-metrajului. Personajul pe care Lia îl interpretează în film marchează profund destinul tânărului Octav, rol jucat de Eric Aradits. Rolul său, de mamă a tânărului Octav, este definitoriu pentru profilul uman de mai târziu al acestuia. Amprenta acestui episod familial este vizibilă în evoluția personajului (interpretat la maturitate de Marcel Iureș), care încearcă cu onestitate la bătrânețe să-și exploreze trecutul, pendulând între emoție și nostalgie. Lia Bugnar este un artist complet care ocupă un loc aparte pe scena românească, remarcându-se atât ca actor de teatru și film, cât și ca dramaturg, scenarist și regizor.
Andi Vasluianu este Marcel, fi ul lui Spiridon
Actorul Andi Vasluianu joacă alături de cei doi monștri sacri, interpretându-l pe Marcel, fiul lui Spiridon (Victor Rebengiuc). Filmul „Octav” nu este prima întâlnire cinematografică a lui Andi Vasluianu cu cei doi mari actori din distribuție. În anul 2008, tânărul actor juca alături de Marcel Iureș în filmul „Călătoria lui Gruber”, regizat de Radu Gabrea. În sfera teatrului, acesta încă joacă cu Iureș în spectacolul „Vanilla Skype”, al Teatrului Act. Alături de Victor Rebengiuc, Andi a apărut în „Contra timp”, film regizat de Jesús del Cerro, „Cu Lapte Fără Zahar” și serialul „Deschide ochii”.
Programul lansărilor
Filmul va avea lansarea oficială în cinematografele noastre pe data de 6 octombrie, în timp ce premiera mondială este programată la Festivalul Internaţional de Film de la Montreal, la secţiunea Focus on World Cinema, în data de 3 septembrie, de la ora 21,00, la Cinema du Parc.