Culisele jafului de la Romsilva, dezvăluite de Guvern

Printr-o reglementare care încălca prevederile legale în vigoare, Romsilva și direcțiile subordonate au creat statului prejudicii importante din exploatarea masei lemnoase, se arată în raportul Corpului de Control al Guvernului

Raportul cuprinde perioada martie 2009 – decembrie 2012. Potrivit acestuia, Consiliul de Administrație al Romsilva a emis un regulament privind vânzarea de masă lemnoasă din pădurile statului. Romsilva își depășea astfel atribuțiile, și se substituia autorității centrale de resort, respectiv Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, singurul îndrituit să emită aceste reglementări. Noul regulament „îndulcea” condițiile de participare la licitațiile pentru exploatări forestiere. Firmelor participante nu li se mai cerea să prezinte „certificatul de bonitate financiară”, și documente care atestau că nu au datorii la bugetul de stat. Mai mult, permitea participarea la licitații a unor firme care nu au făcut dovada că „dispun de mijloacele financiare și materiale necesare, precum și de forța de muncă specializată exploatării de masă lemnoasă”. În acea perioadă, la conducerea ministerului s-au aflat Nicolae Nemirschi, Laszlo Borbely și Attila Korodi.

La licitațiile pentru explotarea materialului lemnos au participat firme cu datorii la buget și la Romsilva

Controalele au vizat direcțiile Bistrița Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava. Abaterile au fost semnalate DNA.

Abateri semnalate și firme implicate

● Direcțiile Bistrița – Năsăud, Maramureș și Neamț au admis participarea la licitații a unor societăți cu datorii la buget, în timp ce direcțiile Suceava, Maramureș și Neamț au acceptat firme cu datorii la Romsilva.

● La Direcția Mehedinți, deși în comisiile de preselecție și de susținere a licitațiilor trebuia să fie prezenți trei pătrimi din membri, prezența a fost de 50%, respectiv doi membri din patru. Tot aici a fost admisă participarea unor firme fără atestat de exploatare.

● La Direcțile Silvice Maramureș și Bistrița – Năsăud documentația de preselecție depusă de unele firme era incompletă. De exemplu, firmele Mar-Triplex, Norimar Forest, Palpitant, Ra Bo Nic, Gricon și Ania (direcția Bistrița - Năsăud).

● La Direcțiile Silvice Mehedinți și Suceava au venit la licitații firme care nu au dovedit că au achitat garanția de participare. De exemplu, firmele Antinaria Giulia Simpex și Mugur Silva (Suceava) și Fag International și Trans Fag (Mehedinți).

● Unele exploatări au fost făcute fără autorizație. Unele contracte câștigate prin licitație au fost reziliate și reatribuite apoi, prin negociere, la un preț mai mic.

● Deși ar fi trebuit să emită un ordin privind puctajul dincolo de care unele firmele nu mai puteau participa la licitații, Ministerul Mediului nu a făcut acest lucru.

Cazul Holzindustrie Schweighofer

Direcția Silvică Maramureș a încheiat cu firmele Holzindustrie Schweighofer și Sitel acte adiționale la două contracte de exploatare a masei lemnoase pe termen lung (3 – 10 ani) fără dovada că acestea au menținut activitatea în domeniul exploatării lemnului. Totodată, prestatorii propuși de Holzindustrie Schweighofer au fost societăți care înregistrau datorii față de Direcția Silvică Maramureș, fără ca reprezentanții Direcției să reacționeze în vreun fel. În 4 ani, Holzindustrie Schweighofer a exploatat 126.292 metri cubi, față de 200.000 metri cubi, cât prevedea contractul, veniturile Romsilva fiind astfel diminuate cu 2,15 milioane de lei. De asemenea, în cadrul contractului, societatea Ariana 2003 a tăiat ilegal 224 metri cubi de masă lemnoasă, mai scrie în raport.

Proteste în Capitală

În acest weekend au fost organizate în Capitală și unele orașe din țară proteste de amploare împotriva despăduririlor abuzive. Anunțul privind protestele a fost postat pe Facebook de campania Uniți Salvăm, și în Capitală au participat circa 5.000 de persoane. Pe siteul de-clic.ro a fost postată petiția „Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer”, semnată de circa 7.000 de oameni. Scandalul s-a declanșat pe data de 27 aprilie, după ce ONG-ul Environmental Investigation Agency (EIA) a făcut publice filmări din care reiese că reprezentanții firmei menționate ar accepta să cumpere cu bună știință lemnul tăiat ilegal în România. Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat că problema defrișărilor ilegale va fi discutată în CSAT.