Editura Evenimentul si Capital

Culisele jafului de la Romsilva, dezvăluite de Guvern

Contracte de exploatare a lemnului câștigate în urma unor licitații erau reziliate și reatribuite prin negcoiere, la un preț mai mic FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 8 Comentarii | 1679 Vizualizari

Printr-o reglementare care încălca prevederile legale în vigoare, Romsilva și direcțiile subordonate au creat statului prejudicii importante din exploatarea masei lemnoase, se arată în raportul Corpului de Control al Guvernului

Raportul cuprinde perioada martie 2009 – decembrie 2012. Potrivit acestuia, Consiliul de Administrație al Romsilva a emis un regulament privind vânzarea de masă lemnoasă din pădurile statului. Romsilva își depășea astfel atribuțiile, și se substituia autorității centrale de resort, respectiv Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, singurul îndrituit să emită aceste reglementări.

Noul regulament „îndulcea” condițiile de participare la licitațiile pentru exploatări forestiere. Firmelor participante nu li se mai cerea să prezinte „certificatul de bonitate financiară”, și documente care atestau că nu au datorii la bugetul de stat. Mai mult, permitea participarea la licitații a unor firme care nu au făcut dovada că „dispun de mijloacele financiare și materiale necesare, precum și de forța de muncă specializată exploatării de masă lemnoasă”. În acea perioadă, la conducerea ministerului s-au aflat Nicolae Nemirschi, Laszlo Borbely și Attila Korodi.


La licitațiile pentru explotarea materialului lemnos au participat firme cu datorii la buget și la Romsilva


Controalele au vizat direcțiile Bistrița Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava. Abaterile au fost semnalate DNA.

Abateri semnalate și firme implicate

● Direcțiile Bistrița – Năsăud, Maramureș și Neamț au admis participarea la licitații a unor societăți cu datorii la buget, în timp ce direcțiile Suceava, Maramureș și Neamț au acceptat firme cu datorii la Romsilva.

● La Direcția Mehedinți, deși în comisiile de preselecție și de susținere a licitațiilor trebuia să fie prezenți trei pătrimi din membri, prezența a fost de 50%, respectiv doi membri din patru. Tot aici a fost admisă participarea unor firme fără atestat de exploatare.

● La Direcțile Silvice Maramureș și Bistrița – Năsăud documentația de preselecție depusă de unele firme era incompletă. De exemplu, firmele Mar-Triplex, Norimar Forest, Palpitant, Ra Bo Nic, Gricon și Ania (direcția Bistrița - Năsăud).

● La Direcțiile Silvice Mehedinți și Suceava au venit la licitații firme care nu au dovedit că au achitat garanția de participare. De exemplu, firmele Antinaria Giulia Simpex și Mugur Silva (Suceava) și Fag International și Trans Fag (Mehedinți).

● Unele exploatări au fost făcute fără autorizație. Unele contracte câștigate prin licitație au fost reziliate și reatribuite apoi, prin negociere, la un preț mai mic.

LIVE VIDEO Suedia-Romania SE JOACA ACUM! Vezi meciul ONLINE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI