Ii remarcam in trafic, pe scaunul din dreapta al masinilor semnalizate cu simbolul corespunzator sau la orele de pregatire, explicandu-le si atragandu-le atentia celor pe care ii invata cum sa conduca.
Am putea considera ca este o meserie destul de usoara, in care iti organizezi programul asa cum doresti, iar timpul trece repede.
Insa ce inseamna sa fii cu adevarat instructor la o scoala auto Bucuresti?
De cati ani practicati meseria aceasta si ce va place cel mai mult la aceasta profesie?
Sunt instructor auto de peste 15 ani si am realizat instructaje pe diferite masini cu foarte multi studenti.
Pot spune ca am acumulat experienta necesara, prin prisma careia trebuie sa recunosc ca imi place foarte mult ce fac, cu tot cu aspectele pozitive cat si cu cele mai putin pozitive.
Imi place foarte mult sa conduc, imi plac masinile si am descoperit la timp ca imi place sa predau mai departe cunostintele dobandite in toti anii de activitate.
Bucuria cursantilor, atunci cand acestia obtin carnetul de conducere, este o resursa importanta pentru a continua sa practic aceasta meserie.
“Recunostinta pe care fiecare cursant o manifesta ma ajuta sa inteleg ca orice drum ales in viata este drumul corect, atata timp cat conduci responsabil.”
Cum se desfasoara o zi de lucru din viata unui instructor auto?
O zi de lucru in aceasta meserie poate fi, ca la orice alt loc de munca, mai linistita sau mai solicitanta, tinand cont ca lucrez cu mai multi oameni in aceeasi zi.
Ce este cel mai important, din punctul meu de vedere, e sa nu te lasi afectat de viata personala in timpul orelor de condus, lucru valabil atat pentru profesor, cat si pentru cursant.
Orele de practica sunt cele mai importante din acest proces de pregatire pentru obtinerea permisului de conducere.
Prin urmare, relatia dintre instructor si student este foarte importanta.
“Si de cele mai multe ori are efecte benefice, pe termen lung, pentru toti cursantii care isi investesc timpul si resursele pentru a dobandi tehnicile sofatului.”
Care e cea mai dificila categorie de cursanti?
De-a lungul anilor am auzit destule mituri: ca cei tineri, care imediat dupa ce devin majori, sunt mai interesati sa-si ia carnetul, iar cei mai in varsta invata mai greu. Femeile sunt mai atente la volan, dar nu sofeaza la fel de bine ca baietii.
Dar, din experienta mea, nu conteaza absolut deloc categoria de cursanti: pot fi oameni care conduc excelent, dar nu invata asa de bine partea teoretica, sau invers.
Intotdeauna exista ceva bun la fiecare cursant pe care ma straduiesc sa il evidentiez: sunt sincer si realist in legatura cu abilitatile lor, insa asta nu inseamna ca nu putem gasi noi modalitati de invatare a abilitiatilor pentru a deveni un sofer responsabil.
Mai multe ore de studiu asupra legislatiei la sediul scolii, verificari multiple, cateva ore de condus suplimentare, toate aceastea sunt necesare.
“Totusi, la volan, e important intotdeauna sa fii prezent in momentul prezent. Sa ramai focusat pe solutii si nu pe probleme.”
In prezent exista foarte multe scoli de soferi. Prin ce se diferentiaza aceste scoli?
In acest domeniu, desi piata e plina de scoli de soferi, conteaza foarte mult renumele pe care ti-l cladesti prin prisma experientei.
Iar daca in urma cu mai multi ani efectuam ore de condus pe cont propriu, fara a fi angajat la o scoala de soferi Bucuresti, acum este mult mai simplu.
Imi place mult organizarea, faptul ca exista un pachet complet pentru cursanti (nu mai trebuie indrumati pentru diferite testari, pentru alcatuirea documentatiei de inscriere), totul este digitalizat, inclusiv testele.
Cursantii pot efectua chestionare online, fapt ce le faciliteaza dezvoltarea teoretica a cunostintelor, prin intermediul accesului la internet.
“O scoala de soferi Bucuresti isi trateaza cu respect instructorii si cursantii, iar acest fapt este un aspect foarte important prin care o scoala de soferi buna se diferentiaza de una mai putin capabila sa raspunda cerintelor reale din partea viitorilor soferi.”
Ce calitati considerati ca trebuie sa aiba un instructor auto pentru a se remarca in acest domeniu?
Meseria de profesor, indiferent de materia pe care o predai, are o misiune foarte importanta: sa te dezvolti constant astfel incat sa sintetizezi si sa reusesti, cat mai simplu posibil, sa transmiti informatii foarte complexe celor interesati de un anumit domeniu de activitate.
Consider ca aceasta este o abilitate pe care nu toata lumea o are, indiferent cat de mult exceleaza intr-un domeniu.
Ca instructor auto e nevoie de rabdare, atentie si disciplina. Cand spun disciplina, ma refer la a fi punctual, organizat pentru a transmite mai departe calitatile acestea si cursantilor.
A conduce un automobil implica in primul rand sa fii responsabil si disciplinat in multe alte domenii ale vietii.
Faptul de a conduce o masina, in zilele noastre, este mai mult ca oricand o necesitate, insa nu este obligatoriu ca toata lumea sa detina un permis, daca nu reusesc sa isi formeze o disciplina interioara.
“Dar perseverenta si buna-vointa au facut de foarte multe ori minuni, iar eu cred in capacitatea cursantilor cu care lucrez ca isi vor asuma intotdeauna responsabilitatea.
Fie ca se vor afla la volanul unui automobil, fie in orice alt domeniu al vietii.”