Culisele Festivalului Saga. Tineri băgați în spital de supradoze, dealeri dispăruți

SAGA Festival. Sursa foto: Facebook

A treia ediție a Festivalului Saga, care este în plină desfășurare, a transformat Capitala în epicentul muzicii cântată sau mixată de artiști și DJ celebri din toată lumea. La pachet cu distracția au venit, din nefericire, și drogurile care au făcut deja primele victime în rândul tinerilor melomani.

EVZ a aflat, în exclusivitate, că nici un dealer nu a căzut în plasa polițiștilor, dar că zece persoane au ajuns la spital, victime ale consumului de stupefiante printre care este și un băiat de nici 17 ani. În plus, organizatorii nu au mai cerut tuturor minorilor acel acord parental care să le permită să intre singuri în zona concertelor.

Razie în Gara de Nord și pliante cu mesaje antidrog

La sfârșitul acestei săptămâni, în chiar ziua de debut a festivalului, Gara de Nord din Capitală a fost luată cu asalt de zeci de forțe de ordine. Polițiști, jandarmi, ajutați de câini special antrenați, erau în căutarea de stupefiante, de toxicomani și, bineînțeles, de traficanți. O acțiune ce s-a vrut a fi de descurajare pentru dealerii care urmau să-și vândă marfa pe durata festivalului bucureștean. Un eveniment muzical considerat de grad zero, atâta vreme cât un tânăr în vârstă de 24 de ani a murit la ediția de anul trecut din cauza unei supradoze.

În paralel, în zona de concerte, angajații Agenției Naționale Antidrog (ANA) îi sfătuiau pe participanți, printre altele, unde și cum să se cazeze și de unde să scoată bani în siguranță. Câteva cuvinte despre efectele drogului și profilul consumatorului și gata măsurile de prevenție!

Drogurile au băgat în spital, sâmbătă noaptea, zece tineri

În spatele acestor acțiuni de butaforie este realitatea crudă care nu se regăsește în pliante și nici în sfaturi legate de cum arată un consumator de droguri. În primele două din cele trei zile de festival, un eveniment muzical uriaș care de la bun început a fost asociat cu consumul de stupefiante și traficul de droguri, au fost semnalate 243 de intervenții medicale, cele mai multe fiind pentru alcool și supradoze în diverse stadii.

”Simptomatologia constatată de cadrele medicale fost cea specifică supradozelor de droguri consumate separat sau în combinații distrugătoare, în cocktail-uri. Vorbim de tremur incontrolabil, de psihoze, halucinații, lipotimie ,(n.r. leșin) stări febrile, cefalee (n.r. dureri de cap), hiper și hipo tensiune arterială. Zece dintre tineri au ajuns la spital deoarece cadrele medicale care le-au acordat primul ajutor la fața locului au apreciat că starea lor este gravă sau foarte gravă și că este nevoie de suport medical complex. Un băiat de 17 ani a ajuns la Grigore Alexandrescu în stare foarte gravă din cauza unei supradoze”, a dezvăluit în exclusivitate pentru EVZ unul dintre ofițerii antidrog aflat în misiune la acest festival.

Ulterior apariției materialului, ne-am interesat de starea tânărului la care sursele EVZ au făcut referire că a ajuns la spital din cauza drogurilor. Într-adevăr, este vorba de un băiat care încă nu a împlinit 17 ani, care urma un tratament medicamentos și căruia i s-a făcut rău pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Vorbim de un băiat de nici 17 ani care băuse câteva pahare și, după ce s-a amețit, a suferit un atac de panică. A primit primul ajutor la fața locului, în ambulanță, și apoi a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu pentru examinări suplimentare. Conștient, dar amețit de băutură și, probabil, pe fondul medicației despre care a spus că a întrerupt-o temporar, băiatul a făcut atac de panică și tahicardie. În cele două zile de concert, zece persoane au ajuns la spital, câte cinci în fiecare zi, dar dacă nu au trecut pe la toxicologie nu vom putea ști dacă au consumat droguri. Asta aflăm doar când li se face prea rău și li se fac analize toxicologice”, ne-au declarat surse medicale care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Ministerul de Interne a venit cu precizări

La acest festival, pentru prima dată în istorie Ministerul de Interne a fost partenar cu organizatorii, iar structurile din subordine - după cum ni s-a comunicat - au făcut tot posibilul ca să nu existe incidente majore. În cursul acestei seri, purtătorul de cuvânt al MAI ne-a transmis un comunicat legat de ce s-a petrecut la festival.

„Spre corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizari: 1. În cele doua zile de festival, nicio persoana nu a fost inregistrata ca fiind victima a unei supradoze de substanțe ( medicamente sau droguri). Unele persoanele au necesitat transportul la unități medicale, pentru investigații suplimentare, dar fără legătură cu consumul de substanțe interzise. În acest moment, nu este spitalizată nicio persoană. 2. În fiecare zi, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat împreună cu procurori Diicot, fiind identificate persoane care dețineau asupra lor substanțe interzise, pe care doreau sa le comercializeze în incinta festivalului, acestea făcând acum obiectul unor dosare penale”.

Nici un traficant prins

Cu toată desfășurarea de forțe și avalanșa de pliante și campanii antidrog, nici un dealer nu s-a speriat și nu a căzut până acum în plasa polițiștilor antidrog. Au fost prinși în schimb doar câtiva consumatori care aveau la ei ”marfă” pentru uz propriu (jointuri cu marihuana, cocaină, XTC (n.r. ecstasy) sau etnobotanice (n.r. legale), droguri a căror proveniență nu au vrut să o dezvăluie. Câțiva dintre toxicomanii prinși erau mai bine aprovizionați, ca pentru trei zile de festival, însă acest lucru nu i-a plasat în zona traficanților deoarece nu s-a putut stabili că au și vândut din ea.

Organizatorii au scos gardurile de protecție în fața mulțimii. A intrat cine a vrut

Cum s-a ajuns ca printre victimele stupefiantelor să fie, din nou, minori? Accesul în zona de concerte a minorilor între 14 și 18 ani neînsoțiți ar fi trebuit să fie făcut, așa cum EVZ a explicat în exclusivitate, în baza unor acorduri semnate de părinți, act însoțit de buletinul de identitate și de copia certificatului de naștere. Regulamentul organizatorilor a rămas însă doar pe hârtie. La un moment dat, din cauza vociferărilor și a presiunii publicului, forțele de ordine au ridicat gardurile de protecție de la punctele de acces - și așa prea puține și extrem de aglomerate, în fața cărora zeci de mii de tineri s-au înghesuit ore bune - și l-au permis intrarea în arene la grămadă, fără nici o verificare!

Controlul pentru accesul minorilor, aproape inexistent

”La astfel de festivaluri sunt implicate anumite vedete, în opinia mea, influenceri negativi  care propagă public consumul de droguri și tendința către vicii. Ba, mai mult decât atât, unii dintre ei (n.r. artiști) sunt dependenți de droguri în fază cronică. De aceea, susțin cu tărie necesitatea interzicerii accesului minorilor sub 18 ani la asemenea evenimente muzicale, după modelul țărilor nordice. Actualul sistem de control al prezenței minorilor la evenimente de acest gen (n.r. doar cu acord parental) este unul discutabil deoarece veridicitatea acelui formular nu este verificată sau este o activitate ce se realizează cu superficialitate de firmele de pază care contractează securitatea la aceste festivaluri. Se pare că așa s-a întâmplat și la Saga în aceste zile”, ne-a declarat Cătălin Țone, expert antidrog.