Culisele demisiei lui Vasile Dâncu. O decorație primită de la Zelenski l-a înfuriat pe Klaus Iohannis

Demisia lui Vasile Dâncu poate însemna începutul unei crize guvernamentale. "Modul în care a fost pusă în scenă această demisie sugerează și o posibilă declașare a unui crize la nivelul majorității, în orice caz a unei dezbateri în PSD. Faptul că a așteptat o săptămână și abia apoi și-a prezentat demisia este dovada unei încercări de a rezista și dacă nu a reușit până la capăt, atunci de a provoca tulburări în direcția președintelui", crede Cristian Pârvulescu, citat de Europa Liberă. Dar se pare că nu este nici o strategie complicată, ci doar o ruptură care s-a produs între două persoane.

De ce a demisionat Vasile Dâncu din fruntea Ministerului Apărării Naționale? Știrea a cutremurat toate redacțiile în cursul zilei de ieri, dar astăzi suntem în măsură să vă oferim mai multe amănunte legate de gestul surprinzător. O demisie care i-a surprins și pe colegii din PSD, care au aflat, cu excepția lui Marcel Ciolacu, din presă că nu mai au ministru la Apărare.

Bineînțeles că am încercat să aflu ce a vrut să spună Vasile Dâncu prin pasajul care marca “perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.“ O afirmație de o gravitate excepțională, unică în cei 32 de ani de colaborare instituțională între ministrul Apărării și Președintele României, comandantul suprem al forțelor armate. Contextul în care a avut loc această demisie, cu România parte a coaliției NATO care susține Ucraina în fața invaziei rusești, face ca lucrurile să aibă o importanță și mai mare.

Ce putea duce la ruptură?

S-a speculat că este vorba despre contractele de înzestrare ale armatei, de peste 40 de miliarde de euro, pe care Vasile Dâncu ar fi refuzat să le semneze. Dar ieri, întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a cerut să semneze anumite contracte de înzestrare a armatei, printre care și contractul corvetelor militare, Vasile Dâncu a spus scurt: ”Nu mi-a cerut nimic domnul președintele. Plec din motive personale.“

Care sunt acele motive personale? Ce a produs ruptura între Klaus Iohannis și Vasile Dâncu? Soldată cu o demisie în preziua unei sărbători a Armatei.

Potrivit unor surse PSD, prima zguduire a legăturii între cei doi a apărut la sfârșitul lunii august, atunci când Vasile Dâncu a fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Un decret oficial destul de ciudat, fiind acordat Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul I doar lui Mario Dragi  - Președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene și Ursula von der Leyen  - Președinte al Comisiei Europene.

Acordarea Ordinului Prințului Iaroslav cel Înțelept, gradul II s-a făcut doar către Anthony Blinken - Secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, Mario Adolfo Buquaro Flores - Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Guatemala, Daniel Zmek - Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Slovace, general Mark Alexander Milly - Președintele Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, Austin III Lloyd James - Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Jacob Sullivan - Asistent al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru afaceri de securitate națională

Și acum vine bomba!

Singurul oficial al statului român decorat de Volodimir Zelenski a fost doar Vasile Dâncu. În decretul prezidențial apare acordarea Ordinului Prințului Iaroslav cel Înțelept, gradul III către Vasile Sebastian Dâncu - Ministrul Apărării Naționale al României, Luigi di Mayo- Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene, Landsbergis Gabrielius - Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Kadri Simson- Comisarul pentru energie al Uniunii Europene, Wopke Bastiaan Houstra- viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos.

O pleiadă de înalți demnitari, majoritatea implicați în sprijinul acordat Ucrainei, cu o mențiune ciudată pentru România! Volodimir Zelenski a decorat ministru Apărării, nu pe cel de Externe, așa cum a făcut în cazul SUA, Guatemala, Italia, Olanda, Lituania. Ce să mai spunem despre Klaus Iohannis...

Această decorație l-a enervat foarte tare pe Klaus Iohannis care considera că era îndreptățit să fie remarcat în pleiada de oficiali. Nu a fost să fie, dar președintele României a considerat că Vasile Dâncu a tras sfori ca să primească el această decorație.

De aici a început răceala instituțională

Imediat au apărut zvonuri legate de faptul că ministrul Apărării are o relație proastă cu președintele României, că acesta îl ignoră. Surse din PSD spun că președintele Klaus Iohannis nu-i mai răspundea prompt la corespondență, lăsându-l și două-trei săptămâni fără aprobare pe memorandumurile trimise.

Apoi a venit gafa lui Vasile Dâncu în privința negocierilor de pace din Ucraina, care a tulburat apele dincolo de granițele României. Așa cum am arătat, Volodimir Zelenski i-a dat replica proaspătului decorat, destul de civilizată, dar consilierii acestuia au fost mai puțin diplomați. Bineînțeles că președintele Klaus Iohannis nu a ratat prilejul să-l taxeze public, sugerându-i că e cazul să citească măcar revista presei ca să vadă care-i poziția României în privința conflictului din Ucraina.

„Politica externă a ţării o face preşedinţia României, poziţia României este cea anunţată de la nivelul preşedintelui României, de la nivelul premierului Ciucă şi de Ministerul de Externe. Am spus-o în mod repetat referitor la speţa care, cumva, a distanţat poziţiile dintre domnul Dîncu şi statul român, şi anume că în acest război România consideră că Rusia a atacat Ucraina şi că ucrainenii îşi apără ţara cu preţul vieţii, cu foarte multe sacrificii şi că este exclusiv decizia Ucrainei când, cum şi cu cine negociază. Asta a fost poziţia oficială a statului Român, poziţia Uniunii Europene, domnul Dîncu având altă opinie, din păcate neconvergentă cu cea a statului român”, spunea Alina Gorghiu.

Aseară, la România TV, l-am întrebat pe fostul ministru PSD al Apărării, Mihai Fifor, dacă a avut o relație la fel de tensionată cu Klaus Iohannis. Răspunsul a fost scurt: “Nu! Răspundea extrem de prompt la solicitările MApN”. Ceea ce ne arată că problema între Președinte și ministrul Apărării trebuie căutată în relația interumană. O explicație banală, departe de teoriile conspirației, dar care are multe alte exemple.

Demisia lui Dâncu

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022″

P.S. Cei care consideră că au mai multe detalii despre acest subiect, ne pot contacta pe Whatsapp la numărul de telefon 0772009914.