CULISELE demisiei lui Ioan Rus din fruntea Ministerului de Interne

CULISELE demisiei lui Ioan Rus din fruntea Ministerului de Interne

Dacă nu şi-ar fi dat demisia din funcţia de ministru de Interne, ar fi fost remaniat la presiunea baronilor PSD şi a liderului PNL.

Demisia lui Ioan Rus din fruntea Ministerului Ad­mi­nistraţiei şi Inter­nelor (MAI), pe fondul scandalului generat de mini-recen­sământul persoanelor cu drept de vot, a fost o consecinţă a unor lupte interne pentru putere în PSD şi a unei înţelegeri dintre Liviu Dragnea şi Crin Antonescu. Dacă Rus nu ar fi recurs luni la acest gest, ar fi fost remaniat în cursul zilei de ieri de către premierul Victor Ponta, au declarat "Evenimentului zilei" surse din interiorul PSD.

Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne este o victimă a jocurilor de culise făcute de Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. Reprezentant al "aripii baronilor", Dragnea deţine controlul a 28 de filiale social-democrate şi este, pe cale de consecinţă, "cureaua de transmisie" cea mai influentă între PSD şi PNL.

De altfel, Liviu Dragnea a fost cel care l-a presat pe Crin Antonescu, preşedintele interimar şi şef al PNL, să forţeze mazilirea lui Ioan Rus din guvern, acesta fiind perceput un cal troian al lui Traian Băsescu. Suspiciunile la adresa sa s-au amplificat în timpul actualei crize politice, în momentul în care fostul şef al MAI a trimis Curţii Constituţionale (CCR) numărul de alegători de pe listele electorale permanente, 18,3 milioane, care a ridicat pragul de prezenţă pentru referendum suficient ca demiterea lui Traian Băsescu să fie practic imposibilă. Lobby-ul făcut de Liviu Dragnea pe lângă Crin Antonescu a dat roade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele interimar l-a convins pe premierul Victor Ponta că înlocuirea ministrului de Interne este mai mult decât necesară. Anterior, Ponta se întâlnise cu Rus la Neptun, într-o încercare de a-l aduce pe "calea cea dreaptă".

Discuţia nu l-a convins însă pe Rus să semneze o a doua adresă prin care să informeze CCR că nu ştie cu exactitate numărul persoanelor de pe listele electorale permanente. În consecinţă, în timpul scurtului concediu pe Litoral, subalternul său din MAI, chestorul Constantin Manoliu, a trimis Curţii adresa în cauză. "Damblaua" lui Ponta

Funcţia de ministru de Interne este un vis mai vechi al lui Liviu Dragnea. De altfel, la instalarea Cabinetului Ponta, actualul premier i-a refuzat-o, pe motiv că trebuie să coordoneze campania electorală a USL de la alegerile locale. Ponta l-a preferat atunci pe Rus, spre surprinderea colegilor de partid şi nervozitatea baronilor PSD. "Şi l-a asumat premierul la pachet, a spus: «E al meu, e damblaua mea». Poţi să accepţi un om ca dambla a unui prim-ministru. Dambla în ghilimele, probabil că are alte resorturi care l-au determinat. O să îl acceptăm, ce să facem…", a comentat iritat Radu Mazăre, primarul Constanţei. Victimele grupului de la Cluj

Ioan Rus este liderul celebrului grup de la Cluj din interiorul PSD. Este vorba de aripa reformistă din partid, din care mai fac parte Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş. În 2005, clujenii au împiedicat revenirea lui Ion Iliescu pe funcţia de preşedinte al PSD şi au pus umărul la propulsarea pe această poziţie a lui Mircea Geoană. În timp, Geoană s-a îndepărtat de binefăcătorii săi, aliindu-se cu aripa baronilor, conduşi la acea vreme de tandemul Hrebenciuc- Vanghelie. Ruperea parteneriatului cu grupul de la Cluj l-a costat pe Geoană. La prezidenţialele din 2009, filialele din Ardeal au scos procente modeste, astfel că Geoană a pierdut şefia statului la doar 70.000 de voturi diferenţă de Traian Băsescu. Liviu Dragnea şi Crin Antonescu l-au convins pe Victor Ponta să scape de fostul ministru de Interne Citiţi şi:

  • Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au demisionat. Rus: Au fost presiuni, începând cu Băsescu şi terminând cu Antonescu
  • Oprişan: Ioan Rus este "un tip OK", demisia sa este surprinzătoare
  • Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
  • MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
  • INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
  • Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august