Evenimentul Zilei > Politica > Culisele bătăliei din Parlament pentru Comisia SIE
Culisele bătăliei din Parlament pentru Comisia SIE

Culisele bătăliei din Parlament pentru Comisia SIE

Controversele legate de componența Comisiei de control a SIE continuă în Parlament, după ce PSD a decis informal să ofere opoziției o reprezentare minimală

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut partidului să caute variante astfel încât comisia să fie formată din 7-9 parlamentari, în loc de 5 aleși, aşa cum prevede legea, pentru a permite tuturor partidelor să aibă câte un membru în comisie. Decizia urma să fie luată după ce PMP a anunțat că va contesta la CCR faptul că nu a primit niciun loc în comisia de control al SRI. Totuși, modificarea numărului membrilor poate fi făcută doar prin amendarea Legii 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE. Asta ar aduce PSD la mâna președintelui Klaus Iohannis și a CSAT, lucru pe care vrea să-l evite. Punerea în discuție a Legii SIE ar putea genera o dezbatere mult mai amplă cu privire la modificarea, la pachet, a Legii SRI și a altor legi care vizează siguranța națională, discuţie care ar putea să dureze luni de zile, timp în care nu va exista o comisie de control a SIE. Componența Comisiei SIE va fi votată în Parlament la pachet cu Bugetul de stat, au declarat surse PSD, pentru EVZ.

Propunerile partidelor

PSD vrea să îşi adjudece, în continuare, șefia comisiei de control al SIE, prin deputatul gorjean Mihai Weber. Al doilea membru susținut de PSD este deputatul Dorel Căprar. În funcție de negocierile de ultimă oră, PSD îl mai are ca variantă de rezervă în comisia SIE pe senatorul Niculae Bădălău. PSD vrea să preia și șefia comisiei SIE, după cea a SRI, invocând faptul că și Iohannis a numit de la PNL ambii directori ai SRI și SIE, Eduard Hellvig, respectiv Mihai Răzvan Ungureanu. ALDE, partenerul de guvernare al PSD, l-ar susţine în comisia SIE pe deputatul hunedorean Mihai Surgent.

PNL, în pană de idei

Liberalilor le revine un singur loc în Comisia SIE, dar nu au încă nicio propunere. Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu președintele PNL, Raluca Turcan, pentru a-i transmite că liberalii nu vor avea șefia comisiei SIE, au spus, pentru EVZ, surse din PNL. Cel deal cincilea loc ar putea să revină PMP. Partidul condus de Traian Băsescu i-ar propune pe deputatul Cornel Sămărtinean sau senatorul Dorin Bădulescu. Pentru că au deja un membru în Comisia SRI, UDMR şi USR nu vor mai primi locuri și la SIE.