Evenimentul Zilei > Actualitate > Culisele atacului la Regele Mihai
Culisele atacului la Regele Mihai

Culisele atacului la Regele Mihai

Ion Cristoiu reconstituie momentul cheie al emisiunii în care Băsescu l-a numit pe rege "slugă la ruşi".

Discuţia despre Regele Mihai nu fusese inclusă în tematica stabilită cu staff-ul lui Traian Băsescu pentru emisiunea "Evenimentul zilei" de miercuri seară, susţine jurnalistul Ion Cristoiu.

"Preşedintele n-a venit pregătit să răspundă la o asemenea întrebare. Eu am pus această întrebare deoarece doream să trag un semnal de alarmă că ieri (miercuri – n.r.) s-au împlinit 70 de ani de la trecerea Prutului şi că în România nu s-a vorbit despre asta. Aşa că l-am întrebat pe domnul preşedinte ce-ar fi făcut în locul lui Antonescu. Văzând că răspunde că şi el a dat ordinul, i-am înmânat revista «Historia». Nu aveam de gând să i-o dau dacă îmi răspundea «politically correct»", povesteşte Cristoiu.

În continuare, Traian Băsescu a făcut referire la responsabilitatea Regelui Mihai în luarea deciziilor de la acea vreme şi a spus că suveranul ar fi la fel de vinovat ca şi Ion Antonescu pentru marile greşeli.

"Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?", a declarat preşedintele. În acel moment, Cristoiu şi-a pus mâinile în cap.

"Un punct de vedere moral"

"Am rămas uimit, deoarece: unu – nu mă aşteptam să răspundă aşa la întrebarea cu Antonescu. Citisem declaraţii în care domnul preşedinte sublinia componenta negativă a personalităţii lui Antonescu. Şi nu mă aşteptam la un punct de vedere atât de sever în legătură cu politica dusă de Regele Mihai din 1940 până la 30 decembrie 1947", explică jurnalistul.

El mai spune că declaraţia trebuie pusă în contextul întregii emisiuni, în care Traian Băsescu "şi-a asumat ipostaza politicianului care spune tot ceea ce crede": "A spus ceea ce crede în legătură cu Ţinutul Secuiesc, a spus ceea ce crede în legătură cu opoziţia. Era destul de greu ca, în ultima parte a emisiunii, să înceapă să facă politică".
<script type="text/javascript" src="http://www.b1.ro/embed.js?id=7964"></script>

Ion Cristoiu consideră că preşedintele n-a exprimat un punct de vedere istoric, ci "un punct de vedere moral": "Conducătorul nu abdică, ci se împuşcă. E un punct de vedere radical, care a funcţionat şi în aprecierea atitudinii Regelui din timpul regimului Antonescu. Pledoaria era a bărbatului de stat care-şi asumă gesturi, fie ele riscante".
Mai jos, declaraţiile care au urmat emisiunii "Evenimentul zilei" de pe B1 TV la care a fost invitat preşedintele Traian Băsescu:

  • Reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu
  • Cristian Preda mută cu regele Mihai contra lui Băsescu
  • Antonescu: Băsescu 2011 este Hitler 1944. "Vorbește ca un bețiv la cârciuma satului"
  • Paleologu, despre atacul lui Băsescu: "Trăiască Regele!"
  • Ponta și Antonescu cer intervenția SUA în problema șah la rege
  • Ion Iliescu îi ia apărarea Regelui Mihai: "Nu a abdicat, a fost abdicat"
  • Washington Post: Preşedintele României îl atacă dur pe fostul rege Mihai
  • "Istorie şi isterie". Dezbateri aprinse după declaraţiile lui Băsescu la adresa regelui Mihai
  • Tismăneanu: Îmi exprim rezerva faţă de stilistica exprimării președintelui Traian Băsescu