Culisele arestării șefului Telegram. Pavel Durov anchetat de o unitate specială

Telegram. Sursa: dreamstime.com

Paris. Pavel Durov, fondatorul Telegram, a fost anchetat de o unitate specială de combatere a criminalității electronice. J3, așa cum este cunoscută structura, activează în cadrul Parchetului din Paris.

Unitatea de criminalitate cibernetică, care a inițiat investigația în cazul șefului Telegram, este condusă de o expertă Johanna Brousse, în vârstă de 38 de ani.

Semnalul dat de arestarea lui Pavel Durov

Procurorii francezi care instrumentează cazul Telegram, în acuză pe miliardarul rus de mai multe ilegalități. Pavel Durov a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Paris, într-o operațiune fără precedent. Este primul șef al unei platforme online care a fost reținut în cadrul unei anchete. El este investigat oficial, pentru acuzații de criminalitate organizată.

Ancheta este derulată de unitatea de criminalitat cibernetică J3, care a propus arestarea. Adevăratul test, însă, pentru Johanna Brousse este să obțină probele necesare care să ducă la condamnarea CEO Telegram.

Arestarea lui Pavel Durov, marchează o schimbare esențială în atitudinea unor state față de șefii din domeniul tehnologiei. Aceștia și-au exprimat în nemumărate rânduri reticiența de a colabora cu autoritățile și de a controla conținutul ilegal de pe platformele lor, scrie Swissinfo.ch.

În acest context, apare și conflictul lui Elon Musk, proprietarul platformei X (Twitter) cu justiția braziliană. Un judecător al Curții Supreme a dispus suspendarea platformei în cea mai mare țară sud-americană, unde X are 22 de milioane de abonați. Elon Musk este vizat de o anchetă care are legătură cu finanțarea din bani publici a unor campanii de dezinformare prin platforma sa.

Fondatorul Telegram Sursa foto: X

Ancheta în cazul patronului Telegram

Pavel Durov este suspectat de complicitate cu infractorii care folosesc platorma Telegram pentru comiterea de ilegalități. Acuzațiile vizează postarea unor imagini cu abuzuri sexuale împotriva copiilor, trafic de droguri și fraudă. Avocatul miliardarului rus respinge acuzațiile. El a catalogat drept absurde acuzațiile la adresa clientului său.

El a afirmat că acesta nu poate fi considerat responsabil pentru ceea ce postează abonații săi. Totodată a spus că aplicația respectă legislația europeană.

Ancheta coordonată de J3, a fost inițiată la începutul acestui an. Cercetările se bazează pe dovezi care atestă că nenumărate infracțiuni au avut loc prin intermediul Telegram. Anchetatorii au decis să ia astfel de măsuri ca urmare a refuzului Telegram de a răspunde la o serie de solicitări ale autorităților judiciare, conform procurorului Laure Beccuau.

Pe de altă parte, investigația împotriva lui Pavel Durov nu implică, automat, un verdict de vinovăție. Este posibil ca ancheta să nu ducă la un proces în instanță. Judecătorii consideră, însă, că există suficiente probe pentru ca cercetările să fie continuate. Poate dura ani de zile până se va ajunge la un proces ori la o soluție de clasare. Afaceristul rus este eliberat pe cauțiune, dar nu poate părăsi Franța.

Anchetatorii lui Pavel Durov

Într-un interviu din luna ianuarie, Johanna Brousse spunea că unitatea sa derulează un numră tot mai mare de anchete ce implică aplicația Telegram. Ea a afirma că combaterea criminalității de pe platformele online reprezintă una din bătăliile sale. Unitatea J3 de criminalitate cibernetică este cea mai importantă din Franța, având licență de urmărire penală la nivel național.

Operațiunile în care este implicată sunt limitate din cauza numărului redus de angajați. Johanna Brousse lucrează cu doar cinci procurori. Drept urmare, este nevoită să prioritizeze anchetele pe care le derulează. Ea spunea, totuși că vrea să fie dură pentru ca „infractorii cibernetici să știe că, dacă atacă Franța, vor fi judecați și pedepsiți foarte aspru”.

„Vrem ca oamenii să fie urmăriți penal, fie în țara lor… fie în Franța prin mandate de arestare”, a spus ea.

Brousse conduce J3 din 2020, ceea ce i-a permis supravegherea unuia dintre cele mai controversate cazuri de criminalitate cibernetică din Franța. Unitatea a preluat anchetele Sky ECC și Encrochat, unul dintre principalele servicii de comunicații criptate folosite de interlopi. Prin intermediul platformei erau cumpărate droguri arme sau comandate asasinate. În cadrul investigației au fost făcute peste 6.500 de arestări.

Infractori cibernetici. Sursa foto: DC Studio/ Freepik

 

Precedentul Durov

Succesul din cazurile Sky ECC și Encrochat i-au determinat pe procurori să inițieze oanchetă și mai ambițioasă. Este vorba despre planul pentru caputarea lui Pavel Durov. Acum procutorii trebuie să demonstreze că miliardarul cunoștea și aproba partea infracțională a aplicației. Or acest demers va fi destul de complicat.

Faptul că Telegram nu a dat curs solicitărilor formulate de autoritățile judiciare nu „nu îl face automat complice la un proiect criminal”, susțin experții. Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că și alți operatori de asemenea aplicații trebuie să fie îngrijorați. Și în cazul lor ar putea avea loc acțiuni în justiție.