Culisele anchetei de la DNA. Răsturnare de situație în cazul Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”

Culisele anchetei de la DNA. Răsturnare de situație în cazul Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”

După ce Ana Maria Topoliceanu a denunțat-o pe Elena Udrea, la dosar au apărut probe că fosta șefă a CNI ar fi încercat să infl uențeze un împricinat.

Dosarul „Gala Bute” pare să îndeplinească toate criteriile pentru o telenovelă. Denunțătoarea Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) l-ar fi presat pe Tudor Breazu, apropiat al ei și al Elenei Udrea, pentru a face declaraţii împotriva fostului ministru al Dezvoltării.

Surse apropiate anchetei în dosarul „Gala Bute” au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că întregul denunț al Anei Maria Topoliceanu ar fi fost infirmat după ce Tudor Breazu și un alt martor din dosar ar fi prezentat înregistrări cu o discuție în care aceasta îi cerea lui Breazu să facă, la rândul său, un denunț împotriva Elenei Udrea. Mai precis, Topoliceanu l-ar fi apelat pe Breazu printr-un apel video pe FaceTime, pe 5 februarie, înainte ca acesta să fie pus oficial sub acuzare, pentru a-i cere acestuia să-i confirme declaraţia făcută iniţial în faţa anchetatorilor.

Metoda „Bilețelul”

Ne puteți urmări și pe Google News

Fosta şefă a CNI se temea ca nu cumva să fie înregistrată audio, aşa că a apelat la bileţele de tip „post-it” pe care le prezenta în faţa camerei. Breazu şi celălalt martor din dosar au prezentat, în faţa anchetatorilor, înregistrările acestei comunicări. Din bilețele rezultă că Ana Maria Topoliceanu ştia conţinutul dosarului, luase legătura în prealabil cu Ştefan Lungu (fostul consilier al Elenei Udrea) şi Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) şi încerca să-l determine pe Breazu să adopte o poziţie similară.

Legături periculoase

Potrivit unor surse, în 2000, Topoliceanu a fost tâlhărită, iar furtul genții cu bani a acesteia a fost anchetat de sublocotenentul Florin Letca, de la Secția 11 Politie. Între cei doi s-ar fi înfiripat o relație care a ținut până la arestarea polițistului pentru luare de mită.

Declarația Anei Maria Topoliceanu

Ana Maria Topoliceanu este urmărită penal pentru luare de mită în dosarul „Gala Bute”, după ce ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit unor documente ale DNA. Topoliceanu a susținut în fața anchetatorilor că ar fi fost „cărăușul” mai multor șpăgi către Elena Udrea. „La un moment dat, nu rețin perioada, cred că în 2011, Lungu Ștefan mi-a spus că a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus că poate să ia pentru ea o sumă de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrări la Compania Națională de Investiții și că i-a spus să ia legătura cu mine ca să stabilim condițiile în care va fi remisă această sumă. Conform acestei discuții, banii urmau să fie luați pentru ministrul Elena Udrea. (...) Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau să fie transferați acești bani și ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societății administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societății administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL”, se arată în declarația lui Topoliceanu dată în fața anchetatorilor și redată în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul „Gala Bute”. Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea, este arestat preventiv pentru presupuse fapte de corupție în dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea evenimentului sportiv, și de luare de mită. Telenovela „Gala Bute”

Deputații decid asupra unei noi cereri de arestare a lui Udrea

Deputatul Elena Udrea părăsește, astăzi, arestul la domiciliu și se prezintă în fața colegilor din Camera Deputaților, care decid în legătură cu o nouă cerere de arestare a fostului lider PMP. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a acceptat, sâmbătă, ca Udrea să-și poată spune punctul de vedere în fața deputaților.

Dosare fără număr de la DNA

„Situaţia este excepţională în continuare, sunt la a şaptea sau a opta cerere formulată, în două săptămâni, de către procurorii DNA împotriva mea”, a declarat Udrea, la ieşirea de la Înalta Curte. Noile solicitări se referă la dosarul „Gala Bute”, deputatul fiind acuzat că şi-ar fi făcut ziua de naştere cu bani primiţi ca mită. Întrebată cum comentează acuzaţiile, Elena Udrea a spus: „Acesta este un motiv pentru care se cere din nou arestarea mea preventivă. Aşa cum presupun că aţi aflat deja, pe surse, acest amănunt picant, ar fi interesant dacă aţi putea să aflaţi, pe surse, şi ce evoluţii au avut loc în acest dosar, ieri (vineri - n.r.), spre exemplu, evoluţii favorabile mie”. Întrebată dacă fostul ei soţ, Dorin Cocoş, ar fi făcut referire şi la ea în declaraţiile pe care le-a dat în faţa anchetatorilor, în dosarul „Microsoft”, Elena Udrea a spus: „Este imposibil ca fostul meu soţ să spună aşa ceva, pentru că nu este adevărat. Mai mult nu pot comenta”.

Parlamentul, decizii prompte în acest caz

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, încă din 18 februarie, cererile DNA privind încuviinţarea urmăririi penale şi arestării preventive a Elenei Udrea. Ea le-a cerut parlamentarilor să aprobe urmărirea, dar să respingă solicitarea arestării. Deputatul a stat în arest între 10 și 17 februarie, după care ÎCCJ a decis să-i aplice măsura arestului la domiciliu. Arestul la domiciliu a fost dispus pentru fapta de trafic de influență, în legătură cu denunțul lui Dinu Pescariu. Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală. Până acum, toate solicitările DNA referitoare la deputatul Udrea au fost aprobate de către Parlament într-un timp foarte scurt. În data de 9 februarie au fost votate nu mai puțin de șase cereri ale DNA.