Evenimentul ZileiActualitateCuibușorul din București al baronilor din PSD

Cuibușorul din București al baronilor din PSD

Cuibușorul din București al baronilor din PSD
Un număr de 16 întreprinzători, printre care VIP-uri locale și prietenii lor, și-au construit un bloc de lux în Băneasa. Astfel, afaceriști fugiți din țară, președinți de Consilii Județene și urmăriți penal au devenit vecini.

Un bloc de pe strada Gheorghe Ionescu- Sisești a devenit, începând cu 2012, locul unde Radu Mazăre(foto), Nicușor Constantinescu, Elan Schwartzenberg, Gabriel Strutinsky și Marian Oprișan(foto 2) se pot întâlni, teoretic, ori de câte ori este nevoie.

Când au treburi prin Capitală, baronii de Constanța și Vrancea trag la un ditamai bloc cu 25 de apartamente situat în Băneasa. Cei mai mulți proprietari sunt apropiaț i ai lui Schwartzenberg, dispărut de aproape trei ani din țară, foști sau actuali parteneri de afaceri, dar și un fost ziarist.

Acces interzis

Blocul este într-o zonă liniștită, cochetă și puțin circulată, departe de ochii curioșilor: aleși locali de prim rang și-au construit un loc numai al lor. Un paznic nu permite depășirea unei bariere ridicate și susține că locul este proprietate privată. Întrebat dacă mai sunt apartamente de vânzare în bloc, răspunsul scurt este: „Nu!”. În curte este parcat un Jeep de lux, cu numere de Constanța. Pe calea de acces către imobil ne-am intersectat cu alt bolid de multe zeci de mii de euro, înmatriculat în același județ.

Balcoanele largi, ferestrele generoase și finisajele de calitate demonstrează că nu s-a făcut economie la materi a le de construcție scumpe. Par terul imensului imobil nu este folosit, fiind gândit ca și spații comerciale de închiriat. Pe acoperiș este amenajată o terasă de câteva zeci de metri pătrați.

L-a întrebarea dacă l-a văzut pe Mazăre prin zonă, paznicul a răspuns că nici nu-l cu noaște. Din stradă se observă că ultimul etaj este folosit ca depozit , cel puțin 10 dintre apartamente fiind locuite.

În declarația de avere a lui Nicușor Constantinescu se arată că terenul a fost cumpărat în 2009. Mazăre și Constantinescu și-au trecut, în 2013, imobilele în proprietate. Primul zice că e apartament, al doilea că e casă, dar ambele au fix aceeași suprafață: 184,43 metri pătrați.

Afacere de milioane

Nicușor Constantinescu(foto) a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că a cumpărat apartamentul din Băneasa cu 100.000 de dolari pentru fiica sa, care este studentă. Adresa blocului coincide cu punctul de distribuire a produselor unei firme care aparține Mihaelei Rădulescu, fosta soție a lui Elan Schwartzenberg. În anunțul societății este specificat și etajul 5: de aici tragem concluzia că acesta aparține încă afaceristului israelian, care nu a mai călcat în țară din vara lui 2012.

Blocul baronilor are 25 de apartamente. Informația apare în autorizația de construire emisă de Primărie, în octombrie 2010, pe numele lui Radu Mazăre, Sorin Gabriel Strutinsky și alții – prin care s-a autorizat lucrări de supraetajare imobil locuință colectivă, cu regim final de înălțime S+P+5E.

Mama pensionară i-a donat bani fiului baron

Proprietar de apartament în blocul din Băneasa o regăsim pe Lucia Gherarde, mama lui Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea. Ea ar fi donat fiului, anul trecut, 44.900 de lei din pensia de fost salariat la Fabrica de Confecții din Focșani. Tot pe numele ei se află o impozantă proprietate situată la 25 de kilometri de Focșani, la marginea unei păduri. Imensa proprietate, în suprafață de câteva mii de metri pătrați, este înconjurată de un gard de aproape trei metri și arată ca o fortăreață. În anul 2002, baronul PSD a achiziționat pe numele mamei sale opt hectare de teren în Petrești, lângă Focșani (Vrancea).

„Amazoanele” lui Mazăre

Geraldina Elena Neagoe (foto dreapta) este prietenă cu Elan Schwartzenberg(foto dreapta sus) și învinuită în dosarul „Realitatea TV”. A deținut poziția de administrator al unor firme – parte a trustului Realitatea Media. Este trecută ca acționară la Seaview Media, Seaview Advertising și Exclusiv Art. Un alt proprietar din blocul din Băneasa este prietena sa, Elisabeta Roxana Sfrija (foto stânga) a deținut funcția de administrator al Exclusiv Art, compania lui Elan. Este stabilită în Dubai. Alți proprietari: Mihai Mazăre, fratele primarului Constanței, Daniel Bucura, fost jurnalist la mai multe publicații, Irina Elena Chirică, omul de bază a lui Schwartzenberg la Realitatea Media.

Cu cine se mai face ședința de bloc

● Elan Schwartzenberg are 12% din terenul de sub proprietatea din Băneasa. El a plecat din țară de mai mulți ani, fără un motiv anume. Este pus sub acuzare în mai multe dosare, printre care și cel al lui Radu Mazăre de luare de mită. Adrian Marin Vîlsan a cerut și el autorizație de construire în Băneasa. Este pus sub învinuire în dosarul „Realitatea TV”, caz în care sunt cercetați mai mulți proprietari din blocul baronilor. El este acuzat de spălare de bani și înșelăciune. Procurorii susțin că apropiații lui Elan Schwartzenberg s-au înscris în mod nelegal la masa credală a „Realitatea TV” pentru a intra în posesia postului de televiziune.

● Gabriel Sorin Strutinsky este supranumit „trezorierul” cuplului Mazăre – Constantinescu. Este partener de afaceri cu primarul Constanței în opt firme și este multimilionar. A plecat din țară în primăvara anului trecut după o anchetă a DNA.

● Antoanela Carmen Stăncescu este și ea pusă sub acuzare în dosarul „Realitatea TV”.

● Adrian Radu este pus sub acuzare în dosarul Realitatea și este apropiat de Elan Schwartzenberg și de Sorin Ovidiu Vîntu.

● Ioana Nadolu – cercetată penal în dosarul „Realitatea”.

● Mihaela Oana Moldovan este co-acționar cu Elan Schwartzenberg la mai multe firme

● Cristian Bozgan și Ionuț Sorin Barbu, prieteni cu Elan.


Accesează: