Cuba, focar de tensiune între ruși și americani! Putin amenință SUA

Sursa: Arhiva EVZ

La 59 de ani de la faimoasa criză a rachetelor cubaneze, criză care era cât pe ce să arunce lumea întreagă într-un război nuclear, regimul comunist de la Havana devine din nou mărul discordiei între ruși și americani.

Rusia a lansat astăzi un avertisment dur cu privire la orice „amestec străin” în Cuba.

Rușii spun că "autoritățile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabili ordinii publice în interesul cetățenilor"

"Considerăm inacceptabilă orice intervenție străină în treburile interne ale unui stat suveran și orice altă acțiune distructivă care ar promova destabilizarea situației de pe insulă", se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul rus de Externe.

„Suntem convinși că autoritățile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabili ordinii publice în interesul cetățenilor țării”, au adăugat diplomații ruși, care promit să urmărească îndeaproape "evoluția situației din Cuba".

Comuniștii  se agață de putere

Luate prin surprindere de demonstrațiile spontane care au izbucnit în diferite orașe ale țării, autoritățile cubaneze s-au declarat gata să apere revoluția „cu orice preț”. Puterea de la Havana a dat, ca de obicei, vina pe americani.

Președintele Miguel Díaz-Canel, succesorul fraților Castro la conducerea Cubei, a declarat într-o alocuțiune televizată că sancțiunile comerciale americane sunt responsabile pentru situația economică grea în care se află această țară.

În discursul său, Președintele Miguel Díaz-Canel nu s-a oferit să facă nicio concesie protestatarilor. Dimpotrivă. „Ordinul de represiune a fost dat”, a spus el la sfârșitul discursului. „Revoluționarii trebuie să fie pe stradă”.

În orașul San Antonio de los Baños, în apropierea capitalei Havana, sute de oameni au sfidat efectivele masive desfășurate de poliție pentru a-și spune nemulțumirile. Au fost ]nregistrate, de altfel, și ciocniri între manifestanți și forțele de ordine, mai ales la Havana.

 

Statele Unite ale Americii ]i susțin pe manifestanți

În fața acestei situații  extrem de încordate, Statele Unite ale Americii și-au declarat sprijinul pentru cei care demonstrează și au avertizat împotriva oricărei utilizări a violenței împotriva „manifestanților pașnici”.

Relațiile diplomatice dintre Cuba și Statele Unite, după o scurtă îmbunătățire între 2014 și 2016, s-au răcit puternic în timpul Administrației Donald Trump. Fostul președinte a întărit embargoul în vigoare încă din 1962, denunțând încălcările drepturilor omului și sprijinul dat de Havanei guvernului Nicolas Maduro din Venezuela. Rusia este unul dintre principalii susținători ai autorităților comuniste din Cuba încă din epoca sovietică, scrie Le Figaro.