Apariţia lui stârneşte pasiune. Pentru Evgheni Pluşenko, campion mondial şi olimpic, patinajul artistic nu este un sport, ci un mod de viaţă. Performanţa s-a născut din pasiune, suflet şi talent.

Pe muzica lui Edvin Marton se creează o lume de basm, născută din arcuşul viorii sale Stradivarius, care se ridică la fabuloasa sumă de patru milioane de dolari. Muzica clasică îmbracă o formă modernă, ritmată, tânără şi plină de pasiune, care învăluie în magie patinajul lui Pluşenko.

Ritmuri magice

„Kings on Ice 2008“ prezintă la Bucureşti, pe 24 şi 25 aprilie, un show de două ore, în care cuplului Pluşenko-Marton li se va alătura patinatoarea de culoare Surya Bonaly. Edvin Marton, cel care semnează muzica spectacolului, a ales să aibă alături de el, la Bucureşti, o orchestră formată din 40 de tinere talente din România – Orchestra „Dinu Lipatti“. Împreună cu ei, vor lua naştere ritmurile magice pe care vor evolua Pluşenko, Surya Bonaly şi alţi 15 patinatori, cât şi acrobaţi ai renumitei trupe „Cirque du Soleil“.

După ce a anunţat că va reveni în sportul pentru amatori începând cu sezonul viitor, Pluşenko va prezenta publicului, în premieră, programul scurt pe care va evolua la competiţii. Muzica este, evident, compusă de Edvin Marton, care se gândeşte deja la o a doua compoziţie pe care să evolueze patinatorul rus la programul liber. „Kings on Ice“ a făcut înconjurul lumii şi a cucerit publicul de pe toate continentele. Mai mult, pe 24 mai, la Belgrad, pentru prima oară în istorie, Edvin Marton îl va acompania pe reprezentantul Rusiei la Eurovision, Dima Bilan, iar Pluşenko va patina.

Istorie la Torino

Marton a interpretat arii precum „Tosca Fantasy“ sau „Romeo şi Julieta“, melodii pe care Evgheni Pluşenko a patinat magistral la Jocurile Olimpice de la Torino, din 2006. Reprezentaţia oferită publicului la gala demonstrativă de patinaj artistic de la ultima olimpiadă de iarnă, când a performat alături de medaliaţii cu aur, Evgheni Pluşenko, dar şi de perechea rusă, Tatiana Totmianina şi Maxim Marinin, a fascinat mai mult de 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume. „Am făcut istorie împreună la Jocurile Olimpice, dar şi la ediţii ale Campionatelor Mondiale de patinaj artistic. O asemenea colaborare cum este între mine şi Evgheni este unică în lume. A fost ceva special şi nou în acelaşi timp“, ne-a declarat Marton despre momentul Torino 2006. Graţie acestui show de neuitat, violonistul posesor al unui Stradivarius a devenit primul ungur care a fost răsplătit cu un Premiu Emmy în 2006, pentru cea mai bună compoziţie muzicală, regăsită pe albumul „Stradivarius“.

O colaborare de şapte ani

Fin cunoscător al timpurilor moderne, Marton recunoaşte că a reuşit să creeze o viziune unică despre o nouă eră muzicală, fapt ce i-a permis ca muzica sa să ajungă în toată lumea şi astfel să devină cunoscut.

Colaborarea „de aur“ dintre Pluşenko şi Marton s-a născut, după cum ne-a declarat patinatorul, în urmă cu mai mulţi ani. „Am început în Elveţia în urmă cu şapte ani. Numele spectacolului a fost «Art on Ice» («Artă pe gheaţă»). Am încercat să facem muzica, să lucrăm împreună.“ Tot „Artă pe gheaţă“ este titlul melodiei compuse pentru competiţiile lui Evgheni Pluşenko, cu ajutorul căreia el a devenit campion mondial în 2004.

Succesul îl mai asigură, spune Marton, şi faptul că se înţelege foarte bine cu Pluşenko. „Suntem şi am rămas prieteni şi asta contribuie la succesul pe care îl avem. Dacă ai o relaţie bună, de prietenie, nu numai să munceşti împreună, dar să şi petreci timp liber împreună, în mod cert ai succes“, susţine el.

„Să te joci cu publicul“

Pentru patinatorul rus, prima regulă la spectacole este aceea că nu există reguli. Astfel, libertatea de expresivitate şi compoziţie în programele pe care le prezintă este mult mai mare.

„Este complet diferit când vine vorba de show-uri. Poţi să atingi gheaţa, să faci mai multe sărituri, să te joci cu publicul. La competiţii există un regulament şi trebuie să faci tot: să sari cvadruple şi toate triplele“, ne-a spus acesta. Evgheni Pluşenko intenţionează să revină în sportul amator în sezonul următor, principalul său obiectiv fiind Jocurile Olimpice. „Mi-ar plăcea să concurez la Olimpiada din 2010. Asta şi intenţionez“. Totuşi, el spune că nu va renunţa la spectacolele demonstrative oferite publicului, după ce se va întoarce în arena competiţională.

BIOGRAFII


Pluşenko, un
patinator de aur

>
Evgheni Pluşenko s-a născut pe 3 noiembrie 1982 la Solnechny, Rusia.

>
A fost de cinci ori campion european, de trei ori campion mondial, iar la Torino în 2006 a devenit campion olimpic. De asemenea, Pluşenko a câştigat patru finale de Grand Prix.

>
Evgheni Pluşenko este primul patinator din lume care a executat: săritura cu cvadruplu toe loop – triplu toe loop – dublu loop (4-3-2), săritură pe care a făcut-o din 1999 de încă 26 de ori. Este patinatorul cu cele mai mari performanţe, fiind unul dintre puţinii care au executat „pirueta Biellmann“.


PLANURI. Patinatorul rus va reveni în sportul amator, principalul său obiectiv
fiind Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010


Un Stradivarius de
4 milioane de dolari

>
Edvin Marton şi-a început cariera muzicală la 3 ani.

>
E unul dintre cei mai valoroşi violonişti din lume. Lui Edvin i-a fost confirmat renumele prin numeroase distincţii obţinute, printre care „Vioara de Aur“ şi Premiul Emmy. A fost prezent în concerte alături de Seal, Zucchero, Lou Bega sau Gloria Gaynor.

>
Vioara sa, Antonio Stradivarius (estimată la 4 milioane de dolari), are o istorie de 309 ani de când a fost creată. Cel care i-a atins strunele a fost nimeni altul decât Nicolo Paganini. Vioara i-a fost donată lui Marton de Banca Elveţiei, până la sfârşitul vieţii.

INTERVIU

Surya Bonaly visează la nemurire

Celebra patinatoare franceză vrea ca,peste ani şi ani, lumea să-şi aducă aminte că ea a fost prima care a făcut un salt pe gheaţă într-o competiţie oficială.

Surya Bonaly a dominat patinajul european timp de cinci ani şi a făcut furori în întreaga lume prin combinaţiile triple extrem de dificile, executate cu multă acurateţe. Franţuzoaica a şocat tot mapamondul la Mondialele din 1994, când a refuzat să urce pe podium pentru a-şi primi medalia de argint, acuzându-i pe arbitri că au favorizat-o pe japoneza Yuka Sato.

Bonaly este singura patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă în concurs, execuţie nerecunoscută niciodată de Federaţia Internaţională de Patinaj, care susţine că imaginile cu încetinitorul arată că a patra rotaţie n-a fost completă. De asemenea, cvintupla campioană a Europei este unica femeie care poate executa pe gheaţă un salt pe spate cu aterizare pe un picior.

EVZ: Cum te-au convins Evgheni şi Edvin să participi la acest spectacol?
Surya Bonaly: Pur şi simplu mi-am dorit să fac parte din acest spectacol. Ne cunoaştem de mulţi ani, suntem prieteni şi am mai făcut show-uri împreună, în toată lumea. Dacă programul îmi permite spun da pentru orice ofertă fiindcă am posibilitatea de a mai învăţa câte ceva. Este minunat să faci parte din astfel de spectacole. Ca patinator şi ca om de divertisment este minunat să faci aşa ceva, mai ales fiindcă muzica îţi dă putere. Chiar dacă eşti obosit, te simţi minunat.

Care a fost cel mai mare regret al
tău ca sportivă?
Nu pot să spun că am avut regrete. Indiferent de ceea ce ţi se întâmplă în viaţă trebuie să mergi mai departe. Probabil că cel mai mare regret este că n-am câştigat aurul olimpic. Cred că am fost binecuvântată cu talentul meu de patinatoare. N-am câştigat la olimpiadă, dar oamenii din întreaga lume mă cunosc. Sunt patinatorii care au triumfat la Jocurile Olimpice, dar de care oamenii nu-şi mai amintesc.

La JO din 1998 ai executat un salt pe
spate în faţa arbitrilor. Ce te-a determinat să faci acest lucru?
Era ultima mea competiţie. Ştiam că nu mai aveam şansa de a urca între primele cinci. M-am simţit liberă să fac ce vreau. Mi-am spus: „Este ultimul meu concurs şi vreau să fac ceva de care lumea să-şi amintească. Dacă într-o zi saltul pe spate va fi acceptat, vreau să se ştie că eu l-am făcut prima. După ce mor, îmi doresc ca lumea să ştie că eu am fost prima care am făcut acest salt într-o competiţie“.

Consideri că în gimnastică, sport pe
care l-ai practicat mulţi ani, ai fi avut acelaşi succes ca şi în patinaj?
Am făcut patinaj şi gimnastică împreună. Mama mea este profesoară de sport şi m-a iniţiat în mai multe discipline. Am practicat gimnastica până la 17 ani. Şi în gimnastică am fost la un nivel înalt. Am făcut parte din echipa naţională. Dar cariera unei patinatoare este mai lungă decât a unei gimnaste. La 18 ani, o gimnastă este considerată de mulţi ca fiind deja bătrână.

A fost vreo adversară de care ţi-a fost frică în mod special de-a lungul carierei?
Nu pot spune că m-am temut de vreo patinatoare anume. Eram plină de încredere de fiecare dată când ieşeam pe gheaţă. Am admirat unele patinatoare pentru talentul lor. Una dintre ele a fost japoneza Midori Ito. A fost o patinatoare incredibilă. Chiar şi pentru zilele noastre, Midori Ito rămâne una dintre cele mai bune sportive.

Care este nivelul actual al patinajului feminin?
Acum toate fetele sunt drăguţe, arată bine, dar nici una n-are puterea lui Midori Ito. Când o priveai pe Midori Ito înţelegeai imediat ce înseamnă patinajul. Acum, în special la concursurile feminine, lipseşte spiritul de competiţie.

Care este persoana pe care ai vrea
s-o cunoşti într-o bună zi?
Aş spune că îl admir pe Nelson Mandela. A fost un om extraordinar şi a făcut multe lucruri bune mai ales pentru cei de culoare. Şi mi-ar plăcea s-o întâlnesc pe Oprah. Este o adevărată doamnă şi îi ajută pe cei care au nevoie de un sprijin.

De ce federaţia internaţională n-a
recunoscut niciodată faptul că ai reuşit o săritură cvadruplă în competiţie?
Este trist că federaţia nu vrea să recunoască performanţa mea. În acel moment, oficialilor nu le plăcea că eu reuşeam, la vârsta mea, să fac o săritură cu patru rotaţii. Eram tânără şi singura patinatoare care puteam executa aşa ceva. Au spus că pe imaginile date cu încetinitorul se vedea că a patra rotaţie nu era completă. Este păcat. Cei care îmi văd spectacolele ştiu că fac săritura cvadruplu şi nu o dată, ci de mai multe ori într-un show.

Care consideri a fi cea mai mare realizare a ta ca sportivă?
De fiecare dată când patinez mă simt fericită. Cariera mea a fost plină de momente de bucurie. Ca sportivă, pentru mine a fost o mare realizare faptul că am ajuns la Jocurile Olimpice de trei ori. (Luminiţa Grigore)

BIOGRAFIE


Surya Bonaly, multipla campioană la patinaj artistic

> Data şi locul naşterii: 15 decembrie 1973, Nisa

> Palmares: campioană a Franţei de nouă ori (1989-1997), 5 titluri europene (1991-1995), trei medalii de argint la Mondiale (1993- 1995), cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice – locul patru în 1994, la Lillehammer

>
Hobby-uri: scufundările, filmele, dansul, schiul, animalele, cumpărăturile

>
A doua patinatoare de culoare după Debi Thomas care a participat la Jocurile Olimpice

>
O ferventă apărătoare a drepturilor animalelor. (Luminiţa Grigore)


PERFORMANŢĂ. Surya Bonaly, prima patinatoare care a făcut un salt pe gheaţă
într-o competiţie oficială