Cu Legea vaccinurilor și cu plicul pentru medici, premierul Cioloș și ministrul Voiculescu împing electoratul către PSD
- Simona Ionescu
- 5 decembrie 2016, 00:00
L-am auzit pe Victor Ponta povestind cum a pus el la cale cu Dragnea o strategie politică de să stea mâțu-n coadă.
Spunea că s-au înțeles să-i lase pe tehnocrați să guverneze un an, că apoi vor guverna ei patru, aleși fiind de electoratul dezamăgit de Cabinetul Cioloș. Nici n-am apucat să zic „Doamne ferește și păzește!”, că a început bombardamentul informațional din partea dreaptă a eșicherului politic. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ne dă amănunte uluitoare despre proiectul Legii vaccinării, care se află în faza de avizare, iar premierul Dacian Cioloș le amintește medicilor, cu delicatețe, desigur, că sunt cam șpăgari.
E de-a dreptul uluitor! Parcă liderii liberalilor și tehnocrații care defilează sub stindardul PNL vor ca PSD să câștige alegerile de duminica viitoare! Gafă după gafă, mesaje enervante și nepotrivite către electorat… N-ai putea crede altceva când o auzi pe Alina Gorghiu spunând oltenilor, la Craiova, că vrea ca și regiunea lor să ajungă Ardealul din urmă. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns!
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nici n-a depășit încă scandalul cu transplantul de plămâni de la Spitalul Sf. Maria că s-a băgat într-o poveste delicată și intens disputată în societate, găsind o soluție de tipul „să împăcăm și capra, și varza”. În loc să tranșeze problema sau să o lase baltă până după alegeri, ministrul Voiculescu a ținut să ne explice, vineri, un gen de utopie legislativă pe care am putea-o cataloga, tot românește, „nici lae, nici bălae”. Medicii pe care i-am consultat cu privire la informarea ministrului despre Legea vaccinării n-au înțeles nici ei de ce trebuie să se dea o lege, dacă nu se impune obligativitatea părinților de a-și vaccina copiii.
Ministrul Sănătății ne-a anunțat, deci, că în proiectul Legii vaccinării nu există obligativitatea părinților de a-și vaccina copiii, dar e musai ca părinţii să se informeze înainte de a decide dacă îşi vaccinează sau nu copiii, fiind prevăzute sancţiuni pentru lipsa de informare.
Știți cum e asta? Ca pe vremuri - informarea angajatului despre normele de pază a incendiilor (PSI)! Semnai fluierând că ai fost informat și instruit, căci cine mai venea să te verifice, să te bage în examen?! Oare cum vor arăta normele la Legea vaccinării? Dăm medicilor de familie un teanc de broșuri și îi punem să țină cursuri cu mamele despre beneficiile și riscurile vaccinurilor? Dacă medicul de familie nu reușește să o convingă pe mamă că e necesar să-și vaccineze copilul, o trimitem la comisia județeană de vaccinare, apoi, după încă un eșec, intră în schema de convingere și Ministerul Sănătății?! Redau din declarația ministrului Vlad Voiculescu, poate o vom descâlci împreună și vom înțelege viziunea, dar mai ales rostul ei.
„Legea vaccinării ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare, fie că vorbim de medicul de familie, fie de comisiile judeţene de vaccinare, fie că vorbim despre Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii. Al treilea lucru pe care (legea) îl face foarte clar- stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima dată Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune da, dacă există efecte secundare, ministerul îşi asumă responsabilitatea şi, de asemenea, care sunt responsabilităţile părinţilor, anume de a fi informaţi, de a lua decizia. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a declarat Vlad Voiculescu, la Centrul de Transfuzii Bucureşti, vizitat vineri.
Se înțelege că, pentru prima oară, ministerul își asumă responsabilitatea dacă vor exista efecte secundare asupra copilului vaccinat. Cum și de către cine se va stabili că un copil a căzut victimă acestor efecte secundare nu știm încă. Cum nu știm multe altele… Reținem, însă, că informat sau neinformat, părintele care nu vrea să-și vaccineze copilul nu și-l va vaccina.
Înțelegem de la ministrul Voiculescu că legea aceasta face și ceva bun, cap-coadă! Domnia sa ne-a spus că legea „ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală atunci poţi să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri”. Partea aceasta cu achizițiile am înțeles-o perfect: cumpărăm ca să avem! Măcar cei care pricepem de ce trebuie să ne vaccinăm micuții nu vom mai alerga din farmacie în farmacie, când medicul de familie nu are vaccinul.
Rămâne regretul că ministrul nu și-a asumat responsabilitatea, tranșând problema vaccinării la modul profesionist. Probabil, însă, că nu va mai avea timp în mandatul său să vadă Legea vaccinării votată, iar disputa pro și contra a părinților și specialiștilor va continua.
Așa cum spuneam la începutul acestui comentariu, parcă și premierul vrea să croiască drum lin spre victorie PSD-ului. El a făcut, sâmbătă, o declarație care a enervat rău lumea medicală care, ca majoritate, numai simpatii pentru partidul lui Dragnea și al lui Ponta nu are.
Dacian Cioloș, abia ce-și asumase calitatea de lider susținut de PNL și USR, când a transmis de la microfonul unei emisiuni că „Plicul în spitale poate să fie o formă de corupție, pentru că este un sistem de remunerare a medicilor, care scapă de sub control”. Greu de înțeles de ce a ales premierul să-i aducă pe medici în discuția publică în acest moment electoral și, mai ales, când țara se confruntă cu un exod masiv al cadrelor medicale în spațiul european. „În primele nouă luni ale anului 2016 au fost eliberate 1.434 de documente necesare practicării medicinei în străinătate“, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor pentru site- ul gandul.info. Evenimentul zilei a relatat pe larg despre disperarea locuitorilor din județul Tulcea care s-au trezit cu spitalul gol, căci medicii le plecaseră. Nu l-am auzit pe premierul Cioloș ca să spună vreodată că vrea să îndrepte în vreun fel politicile greșite ale predecesorilor săi și să încerce o strategie prin care studenții la medicină și specialiștii noștri, în pregătirea cărora se investesc mulți bani, să nu migreze către spitalele din occident din cauza unei retribuiri rușinoase și a unor condiții de lucru mizerabile. România, țară săracă, investește în pregătirea doctorilor pentru ai trata astăzi pe germani, francezi, belgieni sau italieni. E imposibil ca prim-ministrul să nu știe că în Germania lucrează acum peste 4.050 de medici români, iar în Franța, tot pe atât.
Faptul că se dau plicuri în spitale, e cunoscut. Știm cu toții și de ce, și mai știm și că, pentru majoritatea medicilor e o practică umilitoare. Premierul Cioloș nu a venit cu nicio noutate. Dânsul ar fi fost cu adevărat la înălțimea funcției dacă spunea medicilor, asistentelor, infirmierelor și pacienților că va rezolva să dispară plicul din spitale, că va conveni cu ministrul Finanțelor să găsească soluții pentru mărirea salariilor, dar mai ales pentru o retribuire judicioasă, după efortul și profesionalismul fiecăruia.
Poate că un an de guvernare e puțin, când sunt atâtea probleme de rezolvat în Sănătate. Dar, măcar să nu vorbim de mica corupție din spitale, aia de supravețuire, ci să ne aruncăm ochii mai în profunzimea dezastrului din sistemul sanitar, se putea! Tot acolo, printre medici, se desfășoară o caracatiță mult mai periculoasă decât plicul pe carel dă pacientul doctorului care îl tratează și care-i ținută în viață cu mare voință politică. Această caracatiță nu a putut fi ucisă de 26 de ani nici măcar de procurorii ultimilor ani, plătiți cu un salariu de vreo 4-5 ori mai mare decât al medicilor. De la premierul tehnocrat cu viziuni liberale asta așteptam: să vadă și să ne spună ce soluție a găsit pentru un sistem sanitar care-și ejectează și medicii, și pacienții!