La inițiativa personală a lui Klaus Iohannis, delegația prezidențială vizitează școala în care se predă limba română. Iohannis se plimbă prin trei clase și apoi se oprește în cancelarie.

  • Între timp, profesoarele, vizibil emoționate, și-au ascuns gențile într-un dulap ca să dea bine la imagine. Pe peretele din spatele cancelariei, o fântână arteziană a înțepenit. Pe rafturile bibliotecii sunt cărți în limba română, inclusiv colecțiile unor ziare românești.
  • Intră Iohannis. Directoarea liceului gătită într-un deux piece alb și tricou negru de dantelă, nu vorbește decât bulgară.

La un semn, copiii încep să recite din Eminescu. Un băiețel este atât de emoționat încât tușește de câteva ori. La final, sunt aplaudați. „A fost dorința mea personală să vizitez acest liceu. Vă mulțumesc că v-ați pregătit, știu ce înseamnă acest lucru. Merită să învățați limba română” spune Iohannis. Pe peretele din spatele lui stă atârnată o fotografie înrămată de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava.

  • Din Sofia președintele pleacă la Plevna, unde vizitează mausoleul ridicat în memoria ostașilor români și ruși căzuți în luptele din timpul Răboiului pentru Independență. Se ține și o slujbă religioasă.
  • E ora prânzului. Președintele ajunge în satul Grivița, un alt loc încărcat de semnificații istorice. Îmbră-cați ca de duminică locuitorii au ieșit la șosea și s-au așezat la umbra unor tei înfloriți. În satul lor are loc un eveniment. Dintr-un autocar coboară garda de onoare și fanfara. Copiii se aleargă prin iarbă și fac baloane. Se aude sirena coloanei oficiale. Un copil este ridicat din cărucior de mama lui să-l vadă pe Klaus Iohannis. „Mă bucur că m-ați așteptat” le spune președintele localnicilor. Fanfara cântă, se depun coroane la monumentul dedicat ostașilor români căzuți în luptă.
  • În jurul orei 14.00 șeful statului ajunge la Pordim. Vizitează Casa Memorială „Regele Carol I”, locul unde în timpul războiului din 1877-1878 au funcționat comandamentele armatelor română și rusă.

Iohannis îi oferă primarului steagul României în semn de mulțumire. Când iese din muzeu, pe pajiștea din față are pregătit un moment artistic. „Foaie verde”, îi cântă o doamnă în românește președintelui. Un grup de copii dansează tot pe acorduri de muzică populară. Unul dintre băieți se împiedică și cade. Klaus Iohannis zâmbește.

  • Președintele nu a luat drumul spre București înainte să viziteze și Interconectorul Giurgiu-Ruse.

Te-ar putea interesa și: