Evenimentul Zilei > International > Cu Dodon la Bruxelles. Cum a fost primit şi ce a obţinut
Cu Dodon la Bruxelles. Cum a fost primit şi ce a obţinut

Cu Dodon la Bruxelles. Cum a fost primit şi ce a obţinut

Deşi Preşedintele Republicii Moldova a fost avertizat de UE că "nu va fi primit pe covorul roşu" s-a dus sigur pe el susţinându-şi pretenţiile mai ales în ceea ce priveşte restabilirea relațiilor cu Federația Rusă. În acest context a cerut negocieri trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

Igor Dodon a afirmat extrem de ferm că optează în continuare pentru anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În momentul  întrevederii cu președintele Consiliului European, Donald Tusk,  a declarat că va susține partidele care vor promova această idee. În replică, oficialul european a declarat la fel de ferm că parteneriatul cu UE este în interesul Moldovei.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe pagina personală de socializare. a scris că este convins de faptul că parteneriatul cu UE, inclusiv Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, este în interesul Moldovei.

Nu a întârziat nici reacţia premierul Pavel Filip care a declarat că astfel de solicitări sunt inacceptabile

"Categoric nu, pentru că Republica Moldova are relații bilaterale cu Federația Rusă. Și RM are relații cu Uniunea Europeană și noi singuri ne vom descurca în relațiile noastre cu UE. Este o prostie să vorbim sau să gândim că Acordul de Asociere sau Acordul de Liber Schimb cu UE trebuie să dăuneze relațiilor noastre cu Federația Rusă", a declarat premierul.

Putem spune că deocamdata cerinţele preşedintelui Dodon nu au fost luate în considerare

 Mai mult, Igor Dodon i-a spus lui Tusk despre eventualul referendum la care se va decide dacă trebuie sau nu Acordul de Asociere cu UE. "Eu în calitate de președinte voi da curs acestei inițiative”.

"În altă ordine de idei, așa cum am solicitat la Moscova am făcut-o și la Bruxelles – am cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar. Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sînt mimate”, a declarat Dodon.