c

Militarii americani au demonstrat, recent, eficienţa „razei de căldură", care poate deveni extremd e important[ ]n cadrul unui conflict regional precum cel din Ucraina şi care este intens studiată şi de către armata rusă.

"Active Denial System" este fabricat de Raytheon şi este folosit începând din anul 2008. Dispozitivul reprezintă o combinaţie eficientă de matrice radar şi cuptor cu microunde.

ADS loveşte cu un val de unde electromagnetice care sunt absorbite imediat de stratul superior al pielii, iar reacţia ţintelor este atât de puternică, încât îşi abandonează armele şi încearcă, disperate, să scape din raza de „prăjire" a dispozitivului.

„Ruşii şi chinezii au proiectat platforme electronice militare inspirându-se din echipamentele noastre de înaltă valoare", a declarat Herbert Carlisle, general-locotenent şi adjunct în cadrul Statului Major pentru operaţiuni al Forţelor Aeriene americane, conform publicaţiei Aviation Week.

Conform „doctrinei" militare care stă la baza războiului electronic, atacul electronic presupune „utilizarea energiei electromagnetice, a energiei direcţionate sau a armelor anti-radiaţii pentru a ataca personalul, uzinele sau echipamentele militare ale inamicilor cu intenţia de a avaria, de a neutraliza sau de a distruge capacitatea de luptă a acestora", iar dintr-o astfel de doctrină face parte şi utilizarea ADS.

GALERIA de mai sus conţine o serie de fotografii, însoţite de informaţii, care prezintă principalele arme electronice aflate în dotarea armatei SUA.

c