Evenimentul Zilei > Politica > Cu cât vor crește pensiile. Cîțu a făcut anunțul mult așteptat de toată lumea
Cu cât vor crește pensiile. Cîțu a făcut anunțul mult așteptat de toată lumea

Cu cât vor crește pensiile. Cîțu a făcut anunțul mult așteptat de toată lumea

Pensiile vor crește în acest an, din septembrie, cu un procent cuprins între 10 %și 15%, în funcție de decizia premierului Ludovic Orban

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a declarat că pensiile vor fi majorate în această toamnă cu un procent cuprins între 10 și 15%. El a declarat că dorința sa este ca pensiile să crească cu 10%, dar decizia finală va aparține premierului Ludovic Orban care  este posibil să decidă ca procentul să fie ceva mai mare.

Florin Cîțu a precizat că în nici un caz pensiile nu vor putea să se majoreze cu 40%, așa cum prevede legea adoptată de PSD.

„În cazul pensiilor, rămânem la scenariul cu o creștere de 10%, aceasta este propunerea Ministerului Finanțelor Publice. Decizia este, însă, politică și s-ar putea ca premierul să decidă ca această a creștere să fie mai mare. Dar sunt sigur că nu va fi o creșterere care să pună în pericol bugetul de acest an sau de anii viitori. Probabil 2-3 puncte procentuale peste ce vine de la Ministerul Finanțelor Publice”, a precizat Florin Cîțu.

Ministrul Florin Cîțu a mai spus că va urma și o eșalonare a majorării pensiilor, așa cum s-a întâmplat ți în cazul alocațiilor pentru copii. Totodată, el a precizat că de la 1 ianuarie vor fi operate mai multe modificări la legea pensiilor.

Președintele Klaus Iohannis, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că  deși actuala guvernare își dorește să majoreze pensiile cu 40%, banii nu ajung pentru a pune în practică o asemenea măsură.

În plus, a mai precizat Iohannis, o creștere a pensiilor cu 40% nu poate fi posibilă de de la o zi la alta ci trebuie să se petreacă pascu pas. Pentru a realiza acest lucru, Guvernul urmează să identifice cele mai potrivite metode.

„Este evident că o creștere de 40% nu este posibilă. Pur și simplu nu sunt bani. Pe de altă parte este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Dar și aici, justa măsură este importantă. Pot să vă spun că pensiile vor crește, punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul și vor veni cu măsurile de rigoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News