Începând cu 1 octombrie, valoarea tichetelor de creșă acordate părinților cu copii sub trei ani va crește, potrivit unei decizii a Guvernului.
Noua valoare a tichetului de creșă
Valoarea acestor tichete, de care părinții nu beneficiază decât indirect, întrucât ei nu le pot folosi decât pentru plata creșei copiilor, indiferent de suma stabilită de guvern, va crește cu 20 de lei.
Potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial pe 27 septembrie 2024, un tichet de creșă va valora 660 de lei, adică cu 20 de lei mai mult decât în prezent. La majorarea anterioară a valorii unui tichet de creșă, suma cu care a fost indexat acest instrument de platăa fost tot 20 de lei, de la 620 de lei la 640 de lei.
Noua valoare a unui tichet de creșă se va aplica pentru lunile rămase din acest an, precum și pentru primele trei luni ale anului 2025.
Ce sunt tichetele de creșă
Tichetele de creșă sunt un ajutor pe care il pot primi părinții care renunță la concediul pentru îngrijirea copilului de până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități și, totodată, la indemnizația cuvenită pentru concediul de maternitate sau de paternitate.
Tchetele se acordă prin lege, pe baza unei documentații care poate să varieze de la un angajator la altul.
Pentru tichetele de creșă nu se plătesc contribuțiile sociale, precum cele pentru pensie și sănătate. Cuantumul sumei unui tichet de creșă este stabilit periodic prin ordin al ministrului Muncii și Solidarității Sociale.
Noua modificare, valabilă până în martie anul viitor
Ordinul 5.339/2.025/2024 prevede că, „pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 660 lei”.
Reamintim că, potrivit legii 165/2018, nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.