Cu binecuvântarea Papei, în bisericile din China Xi Jinping îi ia locul Maicii Domnului

Cu binecuvântarea Papei, în bisericile din China Xi Jinping îi ia locul Maicii Domnului

Un episcop de la Vatican, apropiat de Papa Francisc, a declarat că Sfântul Scaun va reînnoi controversatul acord secret cu regimul comunist chinez și că „experiența inițială a decurs bine”.

Cum acordul pe doi ani dintre Vatican și Beijing expiră pe 22 septembrie, episcopul argentinian Marco Sanchez Sorondo, cancelarul Academiilor Pontificale de Științe și Științe Sociale, a declarat ziarului Global Times, controlat de Partidul Comunist, „îl vor reînnoi, ceea ce înseamnă că experiența inițială a decurs bine”.

Anterior, Sanchez a elogiat China ca fiind „extraordinară” și a spus că regimul său comunist este „cel mai bun în implementarea doctrinei sociale a Bisericii”.

În septembrie 2018, când acordul Vatican-China a fost semnat prima dată, Sanchez a respins criticile la adresa documentului într-o declarație care a fost de asemenea publicată în Global Times.

Conținutul acordului Vatican-China rămâne necunscut, dar din informațiile care s-au scurs în diferite cercuri acesta ar permite autorităților comuniste chineze să fie ele cele care aleg episcopii, aceștia urmând a fi ulterior confirmați de Papă, contrar învățăturii catolice.

În articolul său despre afirmațiile lui Sanchez, vorbește despre document ca despre „acordul provizoriu prinvind nominalizarea episcopilor”.

În august 2019, amintește LifeSiteNews, Vaticanul a confirmat consacrarea primului episcop chinez ca urmare a acordului.

În ultimele luni, relatări din China au vorbit despre retragerea continuă a crucilor și a altor semne religioase de pe biserici, dar și despre faptul că autoritățile comuniste au început confiscarea acestor simboluri creștine și din casele oamenilor.

Un raport al guvernului american, dat publicității în ianuarie 2020, dezvăluia că „intensitatea” persecuției religioase, fără precedent „de la Revoluția Culturală”, era legată de semnarea de către Vatican a unui acord secret cu China, pentru a da guvernului chinez mai multă putere în relația cu Biserica Catolică din țară.

În aprilie, un preot chinez de 60 de ani a fost arestat pentru că a refuzat să se înroleze în „Biserica Catolică independentă”, recunoscută și condusă de stat.

Anterior, în martie, catolicii din Anglia au cerut „ruperea” acordului dintre Vatican și China, atrăgând atenția asupra cercetărilor prezentate la ONU de grupul pentru drepturile omului cu sediul la Londra, China Tribunal, privind implicarea guvernului chinez în prelevarea cu forța de organe.

Părintele britanic Benedict Kiely i-a declarat ziaristului Damian Thompson de la The Spectator că guvernul chinez încearcă să înlocuiască adorarea lui Dumnezeu cu adorarea Statului.

„Este cu adevărat o venerare a Statului”, a spus Kiely. „Este un cult al Chinei înseși și la acesta sunt obligate toate grupurile religioase din China, inclusiv Biserica Catolică.”

„Astfel, de exemplu, statui ale Fecioarei Maria sunt luate din bisericile catolice chineze și în loc sunt puse tablouri ale lui Xi Jinping. Acum, se cântă imnuri înălțate Chinei mai degrabă decât lui Dumnezeu, lui Hristos sau Maicii Domnului.”

Kiely a declarat că Vaticanul „pare să fie fie excesiv de naiv, fie excesiv de stupid, sau mai rău, ca să își imagineze că Partidul Comunist Chinez va accepta orice ar putea ajuta credința în China”.

„Nu are nici o legătură cu ajutorarea chinezilor creștini catolici să-și trăiască credința, totul este despre controlul asupra chinezilor catolici”, a mai spus părintele Kiely.

Cardinalul Joseph Zen, fostul episcop de Hong Kong, a descris acordul dintre Vatican și China ca pe o „trădare a Bisericii adevărate”. Zen spune că a văzut documentul și că acesta este „foarte blând, deloc ofensiv la adresa guvernului chinez”.

Într-un recent interviu la EWTN, Zen a dezvăluit că acordul a dus la legitimarea a șapte episcopi din Asociația Chineză Catolică Patriotică, schismatică, care anterior au schimbat doctrina Bisericii și nici măcar acum nu dau vreun semn de pocăință.

„Și-au clamat triumful”, spune Zen. „Acum sunt câștigători. Au fost suficient de inteligenți să se dea de partea guvernului.”

Zen a spus că prin acordul cu China, Papa Francisc „dă oile în paza lupilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News