Cristian Tudor Popescu a comentat situația politică internă, joi seara, la Digi 24.

Concluzia lui CTP: „Nu am întâlnit niciodată un nivel politic atât de jos, de slab și de confuz, încât aproape că nu mai are legătură cu politica”.

Publicistul face și aprecieri discutabile, de genul: „În această toamnă vom avea o prezență la vot mult mai mică decât la europarlamentare”. Probabil că prezența la vot, cel puțin în turul 2, va fi mai mare decât cea din 26 mai (49%).

Comentariu integral:

 • „Te întrebi ce înțelege simplul cetățean, votant în alegerile prezidențiale, privind la un ciopor de maimuțe care sar dintr-un copac în altul, care prind din zbor o liană.”
 • „Comentez politica de 30 de ani. Nu am întâlnit niciodată un nivel politic atât de jos, de slab și de confuz, încât aproape că nu mai are legătură cu politica. Întreg peisajul politic este ocupat de nulități și mediocrități.”
 • „Am nostalgia lui Dragnea. Dragnea era un scelerat, dar punea niște probeme fundamentale – problema independenței justiției, a României în raport cu UE, acolo a fost o luptă dură, dar o luptă politică, de un anume nivel, care a și adus la urne atâția cetățeni la alegerile europarlamentare, neașteptat de mulți.”
 • „Parametrul care mă îngrijorează cel mai mult, dincolo de aceste vânzoleli, este numărul mic de cetățeni din diaspora care s-au înscris pentru vot în avans. În această toamnă vom avea o prezență la vot mult mai mică decât la europarlamentare.”
 • „E înjositor din punct de vedere intelectual și moral să comentezi astfel de mișcări. Asta e politică? Cum să comentezi această foșgăială? Încerc totuși să găsesc un principu ordonator al acestui haosmos al politicii de toamnă. Ce-i mână în luptă? Care e motorașul acestor inși pe care îi vedem mișcându-se ca în desene animate? Ce vor ei de fapt? Sigur – banii, poziția, dar e mai mult decât atât. Vor titluri, acesta este principiul ordonator al acestei forfote. Toți vor titluri, nu contează că au vreo treabă cu respectiva funcție. Spuneți-i unui politician rămas pe tușă că mâine îl numiți șeful Agenției pentru energie atomică. Și va primi fără să clipească, considerându-se potrivit, cu toate că nu știe foarte exact care e diferența între neutron și neuron. Nu contează ce funcție ai – «Puneți-mă și pe mine undeva – la mediu, la cultură, la economie, la relația cu Parlamentul, la ceva -, să îmi scrie acolo, lângă nume, un titlu!».”
 • „Uitați-vă la Meleșcanu, la Tăriceanu, la Dăncilă… Meleșcanu a fost tot timpul parașutat în funcții, nu a făcut decât rău și prost acestei țări. Are 78 de ani, este o hârcă ceaușistă și se duce acum ca șef al Senatului. Vrea să putreazească în scaunul ăla.”
 • „Dăncilă a fost pusa premier de Dragnea cum ai lua o pisică de ceafă. Acum spune că este obligată să guverneze. Această nulitate se consideră o eroină, o Ana Ipătescu, de parcă a fost aleasă de națiune pe Câmpia Libertății.”
 • „Tăriceanu, în toate funcțiile în care a fost pus, nu a făcut decât rău, vorbind din punct de vedere moral.”
 • „Mircea Diaconu a șezut la Bruxelles și se prezintă ca specialist în probleme europene. Eu nu l-am auzit «găvărind» în vreo limbă străină nici cât Dăncilă.”
 • „Barna. Domnul Barna are tot atâta carismă – telegenie și talent oratoric, compentențe – a un corporatist aproape de a fi concediat. Și totuși candidează. Titluri, tiluri: președinte, candidat, prim-ministru, să scrie ceva!”
 • „Campania electorală va fi despre nimic.”