CTP a recunoscut. A fost concediat de la Digi TV după ce a acuzat o știre „fake news”

Cristian Tudor Popescu. Sursa foto: Arhivă EVZ

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre concedierea lui de la DIGI TV, unde a intrat în conflict cu un realizator important al televiziunii, dar și despre ce crede că se întâmplă, în prezent, în mass media.

Fostul jurnalist de la Adevărul, Cristian Tudor Popescu a povestit pe platforma Reddit, despre modul în care a plecat de la Digi TV.

Pentru prima dată, fostul președinte al Clubului Român de Presă a recunoscut faptul că a fost concediat de la DigiTV, după ce a criticat o știre difuzată de post, la o emisiune a lui Cosmin Prelipceanu.

„Am fost concediat de Digi24. Nu doresc să fac altă emisiune la nicio televiziune, e posibil să apar din toamnă la o emisiune online. Cu domnul în cauză am încetat colaborarea acum patru ani. Cu Digi24, acum un an. De fapt, n-a fost nicio colaborare, am fost prezent în platoul acestei televiziuni și am spus ce am avut de spus. Financiar, am fost remunerat de Digi24 cu o sumă lunară, neschimbată vreme de 7 ani, mult mai mică decât cele vânturate pe net de cotarlele de presă. Nu mai sunt de mult jurnalist. Consider că a face parte din ceea ce se numește acum presă e o înjosire din punct de vedere moral și intelectual. Deci, nu comentez domeniul. Jurnaliștii independenți vor rămâne independenți pe net”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

CTP a criticat un fake news dat pe post

La Digi TV, Cristian Tudor Popescu realiza emisiunea ”Cap limpede”, împreună cu jurnalistul Claudiu Pândaru.

În timpul emisiunii difuzată în data de 3 iunie 2022, CTP a criticat un ”fake news” dat pe post, și care se referea la un soldat rus care nu știa să conducă un tanc T 72, știrea fiind veche de 14 ani.

”E vorba de acel, nici nu știu cum să-l numesc, clip, filmuleț, ceva, o filmare care a fost prezentată ca actuală, ca o referire la modul în care sunt mințiți recruții ruși să fie aduși în armată de către cei care vor să-i racoleze. E vorba de o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte gri în fake news. Ăsta e un fake news negru, n-are legătură nimic cu nimic, și sunt aici două aspecte pe care trebuie să le discutăm din punct de vedere al meseriei. Nu preiei niciodată o știre fără să o verifici. E un obicei foarte prezent în presa noastră. Factorul fundamental în crearea de fake news, știri total eronate sau parțial eronate este lenea jurnalistică. Nu verifici, e mai simplu să iei calup și să dai cu el în pagină acolo.Știrea respectivă poate să fie direct de la președintele Statelor Unite, încerci, pe cât posibil s-o verifici”, a fost declarația făcută de Cristian Tudor Popescu care i-a atras concedierea.