Edilii români tind să intre în Cartea recordurilor, când vine vorba de investiții cel puțin ciudate. După ce în Bihor s-a amenajat un teren de fotbal în pantă, în Arad s-a asfaltat primul derdeluș.
Motivul? Să fie bine ca să nu fie rău. Adică să adere mai bine zăpada când ninge și să poată ieși toți copiii din sat la săniuș într-un loc civilizat.
Povestea derdelușului din comuna Șofronea (Arad) a început anul trecut, când primarul s-a decis să cheltuiască zeci de mii de lei pentru a amenaja un loc de distracție, iarna, pentru copiii din comună. Derdelușul a apărut în centrul comunei și a costat peste 10% din valoarea taxelor și impozitelor pe care le încasează comuna într-un an. Derdelușul are 60 de metri lungime, patru lățime și a costat 16.000 de euro. Adică aproape 270 de euro metrul liniar asfaltat. În capătul superior are și un foișor din lemn, iar pe laterale, un soi de gard.
16.000 de euro pentru 160 de copii
Comuna Șofronea are 2.500 de locuitori în cele două localități, din care 160 de copii, iar primarul Ioan Băbău se așteaptă ca aceștia din urmă să facă coadă la derdelușul comunal amenajat atât de scump. „Dealul” de pe care pornește derdelușul a fost creat artificial și se află în centrul localității Șofronea, lângă terenul de sport și parcul pentru copii.
Ideea de amenajare a locului astfel i-a venit primarului. „Acolo exista o baltă, unde lumea obișnuia să arunce gunoi și devenea un focar de infecție în mijlocul satului. Când a început lucrul la culoarul IV paneuropean feroviar, s-a dislocat mult pământ cu care am acoperit balta și am construit acest loc. Am transportat mii de mașini pline cu pământ. Am făcut un teren de sport cu nocturnă, un club cu etaj pentru tineret, un parc și acest derdeluș”, a explicat edilul pentru EVZ. Ioan Băbău este primar la al șaselea mandat în comuna arădeană Șofronea.