CSM: „Niciodată nu au fost ameninţări ca-n ultimele zile”

La o zi după retrimiterea lui Becali în detenţie, magistraţii fac front comun împotriva atacurilor la care au fost supuşi de la izbucnirea scandalului „Becali şi hoţii de maşini”.

Gigi Becali s-a întors în spatele gratiilor după o „plimbare” de cinci ore prin Tribunalul Bucureşti, însă şocul produs de momentele ce au urmat descinderii „mascaţilor” la locuinţa sa din Pipera continuă să zguduie instituţiile statului. Ieri, Curtea Supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-au solidarizat, într-un caz fără precedent, pentru un mesaj comun de apărare a actului de justiţie.

„Încetaţi atacurile la adresa activităţii şi vieţii private a magistraţilor!”, au cerut reprezentanţii celor două instituţii, solicitând, de asemenea, presei să se încadreze pe coordonatele unei dezbateri publice normale. Primele victime ale scandalului provocat de anchetarea lui Becali sunt procurorul Ioan Amarie, de la Parchetul Capitalei, cel care a propus arestarea patronului Stelei şi a altor patru inculpaţi, dar şi magistratul Nicoleta Cristuş, care a decis, vineri dimineaţa, arestarea latifundiarului.

Amenintaţi cu moartea pentru deciziile luate, cei doi au cerut protecţie din partea statului. În acelaşi timp, ancheta în dosarul „Becali” se extinde, cele trei victime ale latifundiarului fiind puse sub acuzare de procurorii bucureşteni pentru furt calificat.

LA ATAC

Cazurile „MISA” şi „Cămătarii” nu i-au adus ameninţări

La finalul unei zile marcate de proteste mistico-umanitare în faţa Tribunalului Bucureşti şi de dezbateri juridice într-o sală de judecată ticsită, Gigi Becali s-a întors în arestul Poliţiei Capitalei. De data aceasta, cel puţin teoretic, pentru 25 de zile, intervalul rămas din arestul preventiv ce a fost decis pe numele său. Închis în aceeaşi celulă cu spionul Floricel Achim

Potrivit regulilor „împământenite” în arestul „VIP” al poliţiei, Gigi Becali a fost mutat din camera de detenţie pe care o împărţea cu trei „găinari”, într-o alta în care are parte de o companie mult mai selectă. „Are tot trei colegi de cameră, însă toţi sunt implicaţi în dosare importante.

Cel mai cunoscut dintre ei este militarul Floricel Achim, acuzat că i-ar fi vândut secrete de stat spionului bulgar Marinov Zikolov”, au precizat surse judiciare. Ieri, primul care l-a vizitat în arest pe latifundiar a fost preotul, chemat să-l spovedească. L-au urmat avocaţii lui Becali care au anunţat că aşteaptă motivarea deciziei de luni seara, pentru a decide care vor fi metodele alese pentru punerea în libertate a clientului lor. Cel mai probabil, acestea vor fi, fie o cerere de eliberare pe cauţiune, fie una de eliberare sub control judiciar.

"Dacă eu sunt aşa de pericol public, cum să fiu eu în arest şi infractorii periculoşi afară? Dacă n-ar mai exista judecători, eu în cine aş mai avea încredere?" Gigi Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua

Apel pentru respectarea justiţiei Tot ieri, într-un exemplu fără precedent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-au solidarizat pentru un mesaj comun de apărare a actului de justiţie. Tonul a fost dat de CSM, care a solicitat, prin vocea preşedintelui Virgil Andreieş, încetarea atacurilor asupra vieţii private a magistraţilor. De criticile preşedintelui CSM nu au scăpat nici avocaţii lui Gigi Becali, acuzaţi că-şi fac apărarea nu în instanţă, ci „în faţa televizorului sau pe trotuare”, nici presa audiovizuală, considerată portavocea atacurilor lansate, în ultimele zile, la adresa justiţiei din România.

Singura apreciată de membrii CSM a fost presa scrisă, cea care, potrivit lui Andreieş, „a adus un oarecare echilibru în dezbaterea publică”. Preşedintele CSM a mai declarat, ieri, că doi magistraţi care au instrumentat cazul „Becali”, procurorul care a solicitat arestarea patronului Stelei şi judecătoarea care a decis arestarea acestuia, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt, în prezent, sub protecţia autorităţilor. „Este timpul să luăm o atitudine fermă împotriva campaniei virulente a autorităţilor împotriva judecătorilor”, a anunţat şi Nicolae Popa, preşedintele Curţii Supreme. Nicoleta Cristuş, „călăul” clanului Cămătaru „Puţini ştiu prin ce a trecut Nicoleta Cristuş, în ultimele zile. A fost pusă la zid pentru decizia luată săptămâna trecută, când era «judecător de serviciu» la Secţia Penală”, spun surse din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 despre cea care a decis arestarea lui Gigi Becali Colegii magistratului au numai cuvinte de laudă despre aceasta. De altfel, toţi au încurajat-o în aceste zile, şi atunci când a primit ameninţări cu moartea, şi atunci când copiii ei au avut de suferit din cauza „reclamei negative” pe care i-au făcut unii „deontologi” la televiziuni şi atunci când a fost la un pas să renunţe la magistratură, din cauza presiunilor făcute de cei care s-au poziţionat de partea latifundiarului din Pipera. „A intrat şi în alte dosare «grele».

A fost primul judecător care i-a condamnat pe Cămătari, s-a pronunţat în cazul «MISA», însă niciodată nu a avut parte de ameninţări şi de linşaj mediatic ca în ultimele zile”, a comentat unul dintre colegii magistratului. „L-am apreciat pe Gigi Becali, pentru că şi-a ţinut familia departe de public. Aşa cum copiii lui sunt sfinţi, şi copiii judecătoarei sunt sfinţi. Cine răspunde pentru suferinţele pe care trebuie să le suporte aceşti copii, care sunt întrebaţi la şcoală despre decizia mamei lor în cazul «Becali»? Şi pentru ce să îndure asta magistratul? Pentru că încasează un salariu egal cu preţul «bucatelor» aduse de la un cazinou bucureştean lui Becali şi apropiaţilor săi, joinoaptea, în sala de judecată?”, a conchis un alt judecător.

"Cer să înceteze de urgenţă atacurile asupra vieţii private a magistraţilor şi recomand abordarea unei atitudini echilibrate şi respectuoase faţă de organele judiciare şi faţă de lege." Virgil Andreieş, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

PLÂNGERE PENALĂ

Ioan Becali, acuzat de ultraj şi calomnie

Ultraj, calomnie şi ameninţări aduse magistratului. Acestea sunt cele trei acuzaţii pe care procurorul Maximilian Bălăşescu i le aduce lui Ioan Becali, într-o plângere penală depusă, luni, la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei. Motivul: într-o emisiune televizată, Ioan Becali l-a acuzat pe magistrat de legături cu membri ai lumii interlope, inclusiv cu Alexandru Ilie, mai cunoscut drept Sandu Geamănu, unul dintre principalii martori în dosarul care-l vizează pe Gigi Becali.

Procurorul Bălăşescu nu doar că a neagat acuzaţiile aduse de fostul impresar stelist, dar a precizat că nu i-a cerut acestuia „niciun fel de daune materiale pentru calomnie şi că principalul lucru pe care şi-l doreşte acum este ca Ioan Becali să-şi ceară scuze public pentru ceea ce a afirmat”. Prezent joia trecută la judecarea cererii de arestare preventivă pe numele vărului său Gigi, Ioan Becali a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa procurorului Maximilian Bălăşescu (despre care credea că ar fi instrumentat acest dosar), acuzându- l că ar fi făcut „un aranjament cu interlopul Sandu Geamănu” sau că „şi-ar fi cheltuit banii prin cazionuri”. (Amalia Derscariu)

CITIŢI ŞI:

Gigi Becali, iubit la comandă de „fani” plătiţi cu ora Gigi, spălat de televiziuni din interes sau de dragul audienţei MIRCEA MARIAN: Când o linşăm pe judecătoarea lui Becali? EDITORIALUL EVZ: Sindromul Pipera Apropiaţii şi "îndepărtaţii" lui Gigi Becali, de la A la Z (1) A cules toată ziua „roadele” pomenilor făcute „Becali non-stop” la televiziunile de ştiri, trei zile consecutiv Geoană se solidarizează cu mişcarea „Free Gigi” Gigi Becali a încăput pe mâna „călăului” lui Vîntu