RĂZBOI TOTAL în Magistratură. Judecător la CSM, pus la ZID de colegi. Protocolul CSM-SRI, motiv de DISPUTĂ

RĂZBOI TOTAL în Magistratură. Judecător la CSM, pus la ZID de colegi. Protocolul CSM-SRI, motiv de DISPUTĂ

Judecătorul Bogdan Mateescu de la Consiliul Superior al Magistraturii a fost criticat dur după ce și-a îndemnat colefii să fie mai rezervați în declarațiile care condamnă protocoalele secrete ieșite la suprafață.

„Personal as fi mai rezervat in afirmatii intrucat exista, totusi, anumite indatoriri deontologice specifice tuturor magistratilor, mai ales cand se raporteaza unii la altii, indiferent daca sunt conducatori de asociatii profesionale sau nu. Luarile de pozitie in diverse situatii, transformate in stiri boombastice, concluzile rapide si "devastatoare", avertismente, toate acestea fara vreo statuare anume a organelor competente, fara o analiza temeinica potrivit prescriptiilor legale, sunt in opinia mea de evitat, pot pune sub semnul intrebarii procedurile legale eventual aflate in curs de desfasurare si pot distorsiona perceptia publica despre sistemul care in niciun caz nu se rezuma la parerea unuia sau altuia despre ceea ce este el", a scris, pe Facebook, judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul a îndemnat la cumpătare, după publicarea protocolului dintre CSM şi SRI, de vineri. "Inteleg ingrijorarile, dar chiar nu cred ca este firesc pentru un magistrat, oricare ar fi el, sa dea instantaneu verdicte publice, substituindu-se organelor in drept si speculand. Altfel ce pretentii sa mai ai de la altii?!Credinta mea este ca justitia a functionat si este esential ca ea sa functioneze si mai bine. Daca au existat derapaje ori vinovati pentru unele aspecte sau altele, doar organele competente pot regla sau pot activa, daca este cazul, mecanisme de responsabilizare care exista si sunt functionale. (...) Sistemul judiciar, in complexitatea lui, nu a fost predat nimanui si este extrem de important sa nici nu fie predat (tot nimanui, indiferent despre cine sau ce este vorba si indiferent de pretext)", a mai scris Mateescu.

Deşi nu a nominalizat-o, Dana Gîrbovan, preşedinte al Uniunii Judecătorilor din România, spune că făcea referire tocmai la poziţia sa publică de vineri, atunci când afirma că vechiul CSM a predat justiţia SRI-ului şi şi-a compromis rolul constituţional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția lui Mateescu nu a rămas fără urmări și a fost taxată de alte colege cu renume din domeniul justiției.  

Adina Ghiță, judecătoare la Tribunalul Bucuresti, l-a taxat dur pe membrul CSM.

“Citesc schimbul de replici initiat de dl. Mateescu cu doamna Garbovan si ma surprind tare unele afirmatii.

Ca, de exemplu, ca, pe vremea apartenentei la mica si inimoasa asociatie - din care a plecat dupa ce a dobandit apartenenta la CSM si pe care o infiereaza destul de des de atunci -, avea opinii destul de neexcesive si ca nu s-a schimbat.

Ca nu s-a schimbat este de crezut, oamenii nu se schimba asa usor, doar se devoaleaza.

Dar in ce priveste opiniile blande... Imi amintesc ca unele au fost atat de 'neexcesive' incat i-au atras un 'ban' de la postari pe grupul pe care le exprimase.

In ce priveste introspectia, ar fi de preferat sa recurga la aceasta si domnia sa, deoarece de dezamagit, a dezamagit ... si alegatori, si prieteni. Mai bine zis, fosti prieteni si colegi.

Referitor la protocoale si informatii clasificate, ar fi de preferat sa nu mai sfatuiasca conducatorii de asociatii sa se abtina de la cuvant, in conditiile in care este extrem de probabil ca acestea sa fi afectat dramatic viata unor colegi si a intregului sistem judiciar. In plus, libertatea de exprimare nu s-a abolit inca, iar Codul deontologic nu interzice opiniile publice asupra unor acte normative sau administrativ normative - cum este situatia data.

O astfel de atitudine ar fi cu atat mai dezirabila cu cat domnia sa, membru pe un grup de discutii in care s-au exprimat opinii chiar nedeontologice asupra unor colegi, nu a inteles ca, in acele imprejurari, sa ia vreo atitudine pentru restabilirea.... deontologiei.

Or, chiar si in deontologie este selectivitate?

In functie de persoana”.

 

Judecatoarea Adina Daria Lupea: “Obligatia de rezerva nu poate fi impinsa la maxim, cand sunt devoalate chestiuni care par a fi extrem de grave pentru sistemul judiciar, nu le mai reiau”

Un alt mesaj pentru Bogdan Mateescu a venit chiar din partea unei foste prietene de-a acestuia, cunoscuta judecătoare Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj.

Iată postarea de pe Facebook a judecătoarei Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj:

“Nu pot crede ca inca mai sunt printre magistrati persoane care nu vad nicio problema in protocoalele (sa le zic protocoluri?) care au iesit la iveala, care nu au semne de intrebare, dar care in schimb nu numai ca le minimalizeaza rolul, dar au critici extrem de dure (unele intr-un limbaj licentios) la adresa magistratilor care au ales sa se exprime public in legatura cu acest aspect. Si care fac asta de ani de zile. Mai nou, pregatesc un nou ghid in care sa ne spuna ce e sau nu deontologic. Sper ca vor incepe cu cei care folosesc un limbaj suburban la adresa altor colegi, limbaj care le este perfect cunoscut, intrucat facebook e spatiu public si comenteaza la aceeasi postare. Si sa indice si partea mass-media agreata la nivel institutional.

Obligatia de rezerva nu poate fi impinsa la maxim, cand sunt devoalate chestiuni care par a fi extrem de grave pentru sistemul judiciar, nu le mai reiau.

Si nici pe mine nu ma mai schimba nimeni la varsta asta”.