Consiliul Superior al Magistarturii, dat în judecată pentru alegerile viciate

Consiliul Superior al Magistarturii, dat în judecată pentru alegerile viciate

După ce Evenimentul zilei a publicat, în ediția de joi, imagini de la alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului din partea tribunalelor de pe raza Curții de Apel Craiova, la funcția de membru CSM, care arată că votul magistraților a fost unul colectiv și nu secret, conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu răspunsul, însă cauza ajunge în instanță

În imaginile publicate în articolul „De ce le mai trebuie magistraților vot secret? Întreg procesul de alegeri pe palierul tribunalelor din Oltenia, pentru noul CSM, viciat”, se vede cum judecătorii și-au exercitat votul, așezați unul lângă altul, umăr lângă umăr, astfel încât fiecare a putut observa modul în care au votat toți ceilalți aflați pe același rând sau pe rândul din față. În imagini se mai vede cum magistrații discută între ei, își arată voturile, unii chiar le împrumută vecinului de scaun pentru a vedea mai bine opțiunea exprimată. În aceste condiții, votul nu poate fi considerat în niciun caz secret, ci public, și nici personal, ci colectiv și influențat, fiind încălcate mai multe dispoziții legale

 Au refuzat audierea

Desemnarea candidaților pentru funcția de membru CSM într-o altă modalitate decât prin vot secret este interzisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulți judecători, participanți la votul din ziua de 7 septembrie au mers la CSM, dispuși să fie audiați cu privire la nelegalitatea acestui vot.

Surse oficiale au declarat, pentru EVZ, că CSMul a refuzat audierea. Astfel, unul dintre judecători a contestat în scris alegerile respective. CSM a publicat pe site redactarea, datată 18 octombrie 2016, hotărârii contestației privind legalitatea alegerilor respective. Astfel, „plenul CSM, analizând motivele de nelegalitate invocate de contestator, respinge contestația ca neîntemeiată”. Pe 27 octombrie 2016 urmează alegerile pentru alegerea membrilor noului CSM.

Va fi admisă contestația magistraților olteni?

Judecătoarea Adina Ghiță de la Curtea de Apel Craiova a contestat în instanță decizia prin care Consiliul a respins sesizarea privind neregulile de la votul colectiv, din 7 septembrie, de la Adunarea Generală de desemnare a candidaților pentru funcția de membru al CSM. Magistrata Adina Ghiță a semnalat aceste neregului, publicate în exclusivitate de EVZ, membrilor actualului CSM. În urma ședinței din 6 octombrie a CSM, contestația a fost respinsă, a confirmat magistrata Daniela Lecca, purtător de cuvânt al CSM. Judecătorii craioveni nu s-au lăsat intimidați și, conform legii, au dat în judecată, la Curtea de Apel din București, Consiliul Superior al Magistraturii, atacând hotărârea plenului. Conform legii, ședința din 27 octombrie, în care se vor alege noii membri CSM se va ține potrivit planificărilor. Problema se pune, însă, sub două aspecte. Prima problema ivită este că, dacă instanța din București va lua o decizie până în 27 septembrie, alegerile pentru noii membri se vor desfășura în mod explicit și clar. Punctul doi: dacă magistrații bucureșteni vor decide, însă, să judece ulterior acestei date contestația de la Craiova, iar dacă magistrații olteni vor avea câștig de cauză și contestația va fi admisă, ședința de alegere a noilor membri CSM va trebui să fie reluată. (Ramona Feraru)