Miercuri seara, Cseke Attila a făcut declarații legate de certificatul verde și proiectul legislativ cu privire la obligativitatea acestuia. Ministrul interimar al Sănătății este dezamăgit de faptul că Senatul nu a aprobat proiectul și susține că el, personal, nu vede nimic de speriat în această măsură.
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a vorbit miercuri seara despre proiectul normativ cu privire la impunerea certificatului verde la locul de muncă. Oficialul susține că această lege ar trebui adoptată cât mai repede și ar trebui să fie susținută de o majoritate parlamentară.
Conform declarațiilor acestuia, decizia Senatului de a pica proiectul normativ nu a făcut decât să aducă un declin în campania de vaccinare. Numărul românilor care s-au imunizat cu prima doză a scăzut în această perioadă.
Ministrul interimar al Sănătății mărturisește că are mari speranțe și nu vede nimic rău în ceea ce privește certificatul verde. El speră ca proiectul normativ să fie aprobat cât mai repede și își pune bazele în toate partidele din România.
„Eu totuși am speranța că acest proiect legislativ va fi adoptat. Știu că au început discuțiile în Camera Deputaților și sper că într-un termen cât mai scurt posibil să fie găsită o formulă care să aibă în spate și o majoritate – pentru că fără majoritate este foarte, foarte greu. Deci va trebui ca partidele – cele 4 pe care eu le consider responsabile – PNL, PSD, UDMR și USR – să găsească o formulă prin care să nu se afecteze esența acestei proceduri de certificat verde - care este de geneză europeană și noi nu ne putem decupla de Europa – dar să se găsească și o formulă care asigură o majoritate”, a spus Cseke Attila.
Votul negativ din Senat a dus la scăderea numărului de imunizări. Cseke Attila nu vede nicio problemă la certificatul verde
Ministrul interimar al Sănătății susține că trebuie să ținem pasul cu toate statele membre Uniunii Europene, acolo unde certificatul verde este deja obligatoriu. Întrebat dacă accesul se va face pe bază de vaccinare și testare, Cseke Attila a declarat că „aici trebuie să ne uităm și la alte țări, totuși. Sunt țări care au introdus un anumit regim și pe care acum îl modifică. Sunt țări precum Danemarca, țară care după două luni reintroduce obligativitatea folosirii certificatului verde. Cam toate statele europene sunt pe același stil”.
Cseke Attila a susținut miercuri seara că el nu știe cum au ajuns românii să creadă că un certificat medical poate să le facă rău. Oficialul susține că certificatul verde a fost creat pentru a nu avea restricții în interiorul țării, asta dacă se atinge o rată a vaccinării de grup.
„Nu văd nimic deosebit care să ne sperie la această hârtie. Nu știu cum am ajuns la această idee că un certificat ne poate face rău în societate. Ar trebui să scăpăm de această idee, care ne va împiedica în circulația liberă a persoanei, care a fost inițial transfrontalieră – a fost gândită pentru concediile cetățenilor europeni. Apoi s-a dezvoltat în toate țările ca un certificat care înlesnește circulația și în interiorul țărilor. Pentru că despre asta vorbim: să nu avem restricții în interiorul țărilor și să circulăm liber și să putem intra în toate instituțiile și la toate evenimentele pe care eram obișnuiți să le frecventăm înainte de pandemie”, a spus Cseke Attila.
În declarațiile făcute miercuri seara, ministrul interimar al Sănătății susține că votul Senatului cu privire la vaccinare este în strânsă legătură cu numărul scăzut al imunizărilor zilnice din ultima perioadă. „Din păcate, votul din Senat, din prima cameră, unde n-a trecut la limită acest proiect legislativ – de atunci suntem în scădere cu vaccinarea cu prima doză”, a concluzionat spus Cseke Attila.