Tocmai când ecourile se estompau uşor, de peste Ocean, "Variety" publica un amplu material despre schimbările din statutul Institutului Cultural Român. Prestigioasa publicaţie îşi manifesta deschis susţinerea pentru artiştii români şi pentru actuala conducere. "Scandalul pornit de schimbările făcute de Guvernul Ponta în statutul Institutului Cultural Român", titrează "Variety", care citează apoi părerea regizorilor români cunoscuţi în lume datorită premiilor internaţionale.
"Este o intruziune brutală a politicii în viaţa culturală", susţine tranşant publicaţia. Alissa Simon, reprezentant al Festivalului de Film de la Palm Springs, cere apoi vehement ca ICR să rămână în formula în care era până la ordonanţa de urgenţă.
"Vă rog să recunoaşteţi munca excelentă, eficientă pe care a făcut-o ICR şi să lăsaţi misiunea, independenţa şi tutela aşa cum sunt ele acum". Este puţin probabil ca o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului şi Senatului trimisă de Edward Foster, poet, critic şi fondator al editurii Talisman House, sau ca degetul îndreptat de către o publicaţie prestigioasa de peste Ocean să sensibilizeze sau să schimbe interesele Executivului de la Bucureşti. Pentru oamenii de cultură este însă o mare reuşită să constate că ICR şi-a atins scopul şi numele lor sunt cunoscute în lume.