Cronica de teatru: Premiile UNITER, ultima strigare

Cronica de teatru: Premiile UNITER, ultima strigare

Editie mai contestata ca niciodata, scandal cu al doilea juriu, demisii in breasla.

Asa s-ar carateriza editia a 15-a a Premiilor UNITER, care se vor decerna maine-seara, la Sibiu, in cadrul programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana  2007”.

George Mihaita l-a invinuit pe Caramitru ca „regizeaza selectia si da premii in familie”, iar Andrei Serban s-a retras de la nominalizarea la categoria Cel mai bun regizor, pentru ca din juriul final face parte criticul Alice Georgescu, care ar fi criticat in prealabil spectacolul lui.

Vlad Ivanov a renuntat  la nominalizarea la categoria Cel mai bun actor in rol secundar pe motiv ca rolul interpretat de el ar fi unul principal in spectacolul „Elizaveta Bam”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludmila Patlanjoglu s-a retras din Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru (AICT). „Premiile UNITER sunt acolo unde trebuie sa fie”, a precizat Caramitru, apreciind ca toate polemicile s-au nascut tocmai pentru ca premiile au devenit extrem de prestigioase si foarte dorite de fiecare dintre nominalizati.

Discutiile s-au mai potolit, iar maine-seara, al doilea juriu, din care fac parte Ion Cojar, Alice Georgescu, Mihai Madescu si Valeria Seciu, pentru ca dramaturgul Visky Andres s-ar fi retras, va desemna castigatorii din spectacolele puse in scena de Alexandru Tocilescu - „Elizaveta Bam” dupa Daniil Harms, Andrei Serban cu controversatul „Purificare” de Sarah Kane si Mihai Maniutiu - „Iubirea Fedrei”, tot de Sarah Kane.

La categoria Cea mai buna actrita in rol principal, candidate sunt Andreea Bibiri, tot din „Purificare”, care are sase nominalizari, Crina Muresan, din „Elizaveta Bam”, dupa Daniil Harms, si Irina Wintze, din spectacolul „Iubirea Fedrei”.

Categoria Cel mai bun actor in rol principal ii are ca nominalizati pe Andras Hathazi - „Purificare”, Zoltan Lovas - „Iubirea Fedrei” si Marius Stanescu, pentru rolul Hamlet din spectacolul „Hamletmachine”.

Pentru Cel mai bun regizor” au ramas in cursa Radu Afrim, pentru regia spectacolului „joi.megaJoy”, Andrei Serban, pentru „Purificare” si Alexandru Tocilescu, pentru regia spectacolului „Elizaveta Bam”.

Caramitru, care este initiatorul si amfitrionul Galei Premiilor UNITER, organizate de 15 ani, a anuntat un spectacol inedit a carui regie o va semna Cornel Todea. Bugetul acordat prin acest program de Ministerul Culturii si Cultelor este de 288.000 de lei.

Juriul pentru nominalizarile la Premiile UNITER din 2007 a fost format din criticii de teatru Iulia Popovici, Oltita Cantec, Alina Mang, Nicolae Prelipceanu si Adrian Mihalache. Nu ne ramane decat sa asteptam show-ul de maine seara, care dincolo de un spectacol al orgoliilor, va fi o Gala a calitatii.