Editura Evenimentul si Capital

60 de ani de la apariția unei CAPODOPERE: Cronica de familie de Petru Dumitriu

Petru Dumitriu
Autor: | | 0 Comentarii | 832 Vizualizari

Profitând de „moina ideologică” dintre două dezghețuri comuniste, Petru Dumitriu dădea la iveală în 1956 monumentala trilogie Cronica de familie, probabil cel mai important roman postbelic românesc. O evocare de Dan Ciachir.

În această toamnă se împlinesc şase decenii de la apariţia celei mai mari construcţii epice postbelice din literatura română: trilogia Cronică de familie de Petru Dumitriu, însumând aproape 2.000 de pagini. La apariţia ei, autorul nu avea decât 32 de ani şi deţinea funcţia de director al Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA).

Cel dintâi volum al acestei capodopere a fost imprimat în 1949 sub titlul Bijuterii de familie, urmând ediţii succesive – în 1955 una în două volume – până la aceea din 1956, trasă într-un tiraj de 30.000 de exemplare. Acelaşi tiraj îl va avea şi reeditarea din 1958, care păstrează forma grafică a ediţiei princeps şi Indexul personajelor – în număr de aproape trei sute – întocmit de istoricul literar Geo Şerban.

Apariţia Cronicii de familie a fost unul dintre roadele „dezgheţului” (sinonimul destalinizării) început în august 1953, când, după moartea lui Stalin, petrecută pe 5 martie 1953, au fost sistate lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care înghiţise nenumărate vieţi omeneşti. În acelaşi an a apărut romanul lui G. Călinescu Bietul Ioanide, criticat ulterior violent sub aspect ideologic, iar în 1955 romanul Moromeţii de Marin Preda. În 1957, Petru Dumitriu reedita Craii de Curtea-Veche de Mateiu I. Caragiale şi tipărea romanul Groapa de Eugen Barbu.

Eşecul insurecţiei anticomuniste maghiare din octombrie 1956 şi retragerea trupelor sovietice de ocupaţie, în mai 1958, din România vor fi cauzele principale ale „reîngheţului”, soldat în anii 1958-1959 cu „demascările” unor intelectuali, cu peste 17.000 de arestări – multe în rândul tineretului şi al studenţilor – şi cu procese celebre precum Procesul Noica-Pillat sau Procesul Rugului aprins, vizând elita intelectualităţii neraliate regimului, respectiv elita Bisericii Ortodoxe...

În acest context, Petru Dumitriu îşi va pierde postul de director al singurei edituri care tipărea pe atunci literatură română, iar în ianuarie 1960 va obţine permisiunea pentru o călătorie de documentare în câteva ţări socialiste, împreună cu cea de-a doua soţie, Irina Medrea. Ceruse şi i se pusese la dispoziţie din parcul auto al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român un Buick de ultimul tip. Cu soţia sa la volanul acestei maşini, a trecut din Berlinul de Est în Berlinul Occidental, în februarie 1960, cu un an şi jumătate înainte de ridicarea Zidului care va împărţi în două oraşul. Spre dezamăgirea sa, Franţa nu i-a acordat cetăţenia, astfel încât fostul bursier Humboldt, care studiase filosofia la München în timpul războiului, iar lovitura de stat de la 23 august 1944 îl împiedicase să revină în Germania, s-a stabilit cu soţia la Frankfurt, lăsând ostatică în ţară o fetiţă de câteva luni.

După plecarea lui Petru Dumitriu, regimul nu i-a scos aproape două luni cărţile din librării, însă i-a arestat părinţii, sora şi pe fosta sa soţie, scriitoarea Henriette Yvonne Stahl, care la capătul a zece luni de detenţie a afirmat în gazeta „Glasul Patriei”, destinată exilului, că i-a scris cărţile, minciună pe care avea să o retracteze într-un volum de convorbiri înregistrate în anii ’80 ai secolului trecut şi apărute postum.

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 20:34 KOVESI și IOHANNIS. Stăpânii lor vor să transforme România într-un STAT POLIȚIENESC. Acuzații GRAVE 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”