Croația a intrat, sâmbătă seara, în „Careul de Ași” al Campionatului Mondial. Oamenii lui Zlatko Dalici au eliminat Rusia, în „sferturi”, după un meci epuizant, încheiat cu scorul de 2-2 după 120 de minute și cu 4-3 după executarea loviturilor de departajate. La Soci a fost un adevărat thriller, reperele fiind următoarele: Denis Cerîșev a deschis scorul (31), Andrej Kramaric a egalat pentru croați în minutul 39.

Jucaseră la „loterie” și în „optimi”

În prelungiri, ex-iugoslavii au trecut în avantaj după reușita lui Domagoj Vida (100), iar Mario Fernandes a restabilit egalitatea în minutul 115. La loviturile de departajare, pentru Croația au marcat Marcelo Brozovici, Luka Modrici, Domagoj Vida și Ivan Rakitici și a ratat Mateo Kovacici. Pentru ruși au punctat Alan Dzagoev, Sergei Ignashevici și Daler Kuzyayev și au ratat Fyodor Smolov și Mario Fernandes. Ambele naționale ajunseseră în sferturile de finală după ce câștigaseră meciurile din „optimi” la loteria penalty-urilor. Rușii eliminaseră Spania (1-1 și 4-3), croații depășiseră Danemarca (1-1 și 3-2).

„I-am făcut pe oameni să ne iubească”

La final, Stanislav Cherchesov, selecționerul gazdelor, a avut un discurs dur, îndreptat împotriva criticilor primei reprezentative. „Nimeni, în nicio țară, nu a crezut în propria formație la Mondial. Cum s-o faceți voi? Sunteți ruși, nu sunteți italieni. N-ați crezut… Nimeni n-a crezut în noi. Nu puteam să vă forțăm nici pe voi, ziariștii. Cel mai important este însă că noi am crezut în ceea ce putem realiza. I-am făcut pe oameni să ne iubească.

Toți știu acum ce echipă are Rusia. Ați văzut ce atmosferă era în tribune, cât suflet au pus spectatorii pentru noi. Dacă pe teren n-ar fi fost nimic interesant, ar fi fost liniște absolută pe stadion”, a spus tehnicianul. Omologul său, Zlatko Dalici, a avut discursul unui om modest și a transferat toate meritele către elvii săi. „Nicio clipă nu ne-am pierdut speranța, am demonstrat cât suntem de buni. Eu nu i-am învățat pe băieți să joace. Acesta e meritul lor.”

Se bat cu englezii pentru un loc în finală

Miercuri, de la ora 21.00, Croația va lupta pentru un loc în finală împotriva reprezentativei Angliei. „Roș-albii” și-au egalat cea mai bună performanță obținută la un Mondial. În 1998, ex-iugoslavii jucau în penultimul act cu reprezentativa Franței și erau învinși cu 1-2. Obțineau totuși medaliile de bronz, după succesul din finala mică, scor 2-1 cu Olanda.

 

Te-ar putea interesa și: