Statele europene membre NATO ar putea fi nevoite să-şi retragă trupele, pe fondul dificultăţilor economice.
.Criza economică ar putea reconfigura strategiile militare ale aliaţilor europeni şi determina retragerea contingentelor mobilizate de aceştia în Afganistan, în pofida deficitului de trupe cu care se confruntă ISAF, a avertizat co man - dantul suprem al forţelor NATO din Europa.
Generalul american Bantz Craddock a prezis că trupele americane vor fi detaşate pe frontul afgan pentru „cel puţin“ un deceniu, dar că Statele Unite vor men ţine ulterior o prezenţă militară pentru alte câteva zeci de ani, chiar dacă la un nivel net inferior din punct de vedere numeric. El a subliniat însă că aliaţii europeni ar putea fi constrânşi să-şi retragă militarii din regiune.
„Cred că va fi tot mai dificil pentru ei din cauza reducerii bugetelor militare“, a declarat Crad - dock, făcând referire la apelul lansat de preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, statelor NATO din Europa pentru intensificarea eforturilor pe frontul afgan. După trupele olandeze în 2010 şi cele canadiene în 2011, „cine altcineva se va mai retrage imediat?“, s-a întrebat retoric generalul american. „Nu ştim. Va fi la fel ca în Irak, când statele s-au retras fără să avertizeze în prealabil“, a adăugat el. Mai puţini bani pentru armată Doar şase dintre cele 26 de state membre alocă două procente din PIB securităţii, în timp ce jumătate dintre acestea prevăd dimi nuarea bugetelor alocate domeniului apărării. „Fără această criză financiară, cifrele reprezintă o provocare pentru noi. Cu această criză financiară, este o provocare şi mai mare.
Cred că ne aşteaptă vremuri grele“, a subliniat Craddock. Pe lângă diminuarea efectivelor, bugetele militare reduse împiedică şi modernizarea echipamentelor trupelor NATO sau suplimentarea numărului de elicoptere şi drone care asistă militarii implicaţi în combatarea insurgenţei talibane, a mai spus generalul.
Viitorul lider de la Casa Albă, Barack Obama, care va fi învestit în funcţie la 20 ianuarie, a anunţat o schimbare la nivelul priorităţilor militare în favoarea Afganistanului, stat pe care l-a numit „front al războiului împotriva terorismului“ .