Criza uriaşă care va lovi România! Un cunoscut specialist avertizează. Consecinţe grave asupra securităţii alimentare

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

România este dependentă în procent de 70% de produsele alimentare aduse din import. Iar acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra securității alimentare, în contextul războiului din Ucraina. Estimările sumbre îi aparțin economistului Mircea Coșea.

Econonomistul Mircea Coșea prevede un viitor sumbru pentru securitatea alimentară a României, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În opinia sa, situația este foarte dificilă în toată lumea, din cauza blocării livrărirlor de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat că războiul provocat de Rusia ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume. Agresiunea din Ucraina va avea consecințe dincolo de granițele Europei, după cum a precizat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul de la Bruxelles a precizat că Uniunea Europeană va contribui cu 2.5 miliarde de euro pentru a stopa penuria de alimente.

„Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime. Războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Sursa foto: Inquam photos

Avertismentul analistului Mircea Coșea

În acest context, analistul economic Mircea Coşea a apreciat că lumea se confruntă deja cu o criză alimentară și că aceasta nu mai este doar o posibilitate. Drept urmare a precizat analistul economic, România ar trebui să-și ia măsuri de protecție în condițiile în care 70% din alimentele de bază provin din import.

„Criza alimentară este deja evidentă, nu mai este doar o posibilitate. Are dreptate şi Comisia Europeană. 50% din exportul de ulei făcut de Ucraina mergea spre țările africane şi orientul apropiat, grâul, porumbul la fel. Deci criza alimentară începe să fie globală datorită acestui război”, a explicat Mircea Coșea.

Potrivit spuselor sale, România a devenit cel mai mare exportator de cereale din zona Mării Negre, care are stocuri excedentare. Iar acum depinde de Ministerul Agriculturii dacă va permite ca acestea să fie exportate sau vor fi stocate pentru o perioadă viitoare.

„Din câte ştiu există la ministerul Agriculturii un program care să aibe în vedere stocurile pe perioada care vine. Noi suntem singura ţară din zonă care are un excedent de cereale. Am devenit acum cel mai mare exportator de grâu din zona Mării Negre, dacă guvernul va decide să vândă acest excedent sau să-l stocheze pentru alte perioade”, a mai arătat economitul Mircea Coșea.

sursa: arhivă EVZ

Care este situația din România

El a precizat că România importă 70% din necesarul de alimente de bază, în fiecare zi. Iar acesta este motivul pentru care ne confruntăm cu creșteri de prețuri la anumite produse pe care le aducem din străinătate, în loc să le procesăm în țară.

„Altfel România este sub un anumit semn de întrebare ca urmare a preţurilor care vor veni în România. Toate alimentele în lume cresc, iar România importă 70% din mâncare de fiecare zi. Aşa se explică de ce cresc preţurile la anumite produse pe care noi am fi putut să le facem în ţară dacă le-am fi prelucrat”, a explicat Mircea Coşea, analist economic, la Antena 3.