Criza umanitară accentuată din Ucraina, amplificată acum de atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice, ar putea produce un nou val de refugiați, inclusiv înspre România, iar situația de securitate prezintă amenințări crescute, ce ar putea grăbi acest proces.
Atât autoritățile europene, cât și cele românești urmăresc situația și oferă ajutor populației pentru a putea depăși această iarnă. Chiar dacă ultimele zile au adus mai multe alarme de atac aerian în Ucraina, nu a fost raportată nicio lovitură, însă autoritățile se așteaptă la un nou val de rachete îndreptat din nou asupra infrastructurii critice.
În toate orașele au fost deschise așa-numitele puncte de invincibilitate, unde oamenii găsesc căldură și electricitate, însă problemele generate de întreruperile prelungite în alimentarea cu energie electrică sunt mult mai mari. Sute de mii de apartamente nu au nici căldură, fără curent electric.
Zonele în care apa era pompată prin sisteme electrice au rămas și fără apă, iar temperaturile scad de la o zi la alta și ar putea duce la înghețarea conductelor. În aceste condiții, autoritățile se așteaptă la un nou val de refugiați, iar problema se află inclusiv în atenția misiunii de consiliere a Uniunii Europene, după cum a declarat, pentru Radio România Actualități, Dorel Fronea, consilier strategic pe domeniul vamal, în cadrul acestei structuri:
”Este evident că, în cazul în care aceste lovituri vor continua, în special pe obiectivele energetice, există posibilitatea să apară un nou val de migrație. Cu toate acestea, misiunea Uniunii Europene, EUAM, este pregătită pentru a sprijini autoritățile ucrainene în vederea gestionării acestui val de migrație și, bineînțeles, pentru a sprijini inclusiv partenerii Uniunii Europene și țările riverane, membre ale Uniunii Europene”.
Război în Ucraina
Țara noastră continuă să sprijine Ucraina, inclusiv printr-un program anunțat la Kiev de Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor. ”Și, de asemenea, am vorbit despre proiectul nostru de a trimite prin RescUE, module de corturi și de containere echipate complet cu tot ce au nevoie din punct de vedere al energiei, electricității, obiecte sanitare, astfel încât să poată găzdui peste 16.000 de oameni, proiect pe care sperăm să îl finalizăm la începutul anului viitor”, a spus Daniela Gîtman.
Din punct de vedere al securității, nivelul de amenințare continuă să fie unul ridicat, mai ales că au fost semnalate nave de război echipate cu rachete Kalibr, iar Belarusul continuă să rămână în atenția autorităților de la Kiev, pentru că există informații privind concentrarea de forțe pe granița acestei țări cu Ucraina.