Republica Moldova s-ar confrunta cu un deficit de semințe de floarea-soarelui, ceea ce ar duce la o criză de ulei pe piața internă. În timp ce analiștii economici susțin că în stocuri mai sunt disponibile aproximativ 50 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că Republica Moldova dispune de suficiente rezerve și exclud o eventuală criză.
Potrivit unei analize efectuate de expertul în comerț internațional de cereale, Iurie Rija, cu doar aproximativ 50 de mii de tone disponibile de semințe de floarea-soarelui, Republica Moldova se află în fața unei posibile crize. El a declarat, pentru Radio Moldova, că acest fapt ar fi cauzat de întârzierea procesului de licențiere a produselor oleaginoase, care împiedică importul de materie primă. Iurie Rija a mai spus că o altă cauză ar fi aceea că uzina de producere a uleiului din Bălți nu și-a reluat activitatea.
Factorii care ar putea duce la scumpirea uleiului de floarea-soarelui
Pentru a depăși situația, a mai susținut expertul, autoritățile de resort trebuie să înceapă fără întârziere importul de semințe de floarea-soarelui, în special din Ucraina, iar procedurile de aprobare trebuie să fie simplificate. De asemenea, acesta a menționat că dacă Republica Moldova va importa materia primă, nu există risc ca uleiul de floarea-soarelui să se scumpească.
„Deci, în 2022, vedem că s-a început un bum în Republica Moldova și bănuiesc că asta se caracterizează tot bazinul Mării Negre, exportul de ulei. Și împreună cu exportul de floarea-soarelui, toți acești factori au contribuit la o epuizare mai rapidă a stocurilor de materie primă în țară. Fapt că Ministerul cu resursele sale administrative nu dispune de o bază de date și nu monitorizează eficient stocurile, de multe ori influențează asupra deciziilor care se iau”, a explicat Iurie Rija.
Ministerul Agriculturii: ”Republica Moldova deține suficiente stocuri”
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat pentru Radio Moldova că nu este posibilă o criză a uleiului vegetal întrucât Republica Moldova deține suficiente stocuri de semințe de floarea-soarelui, iar producătorii sunt îndemnați să livreze materia primă către procesare la prețuri accesibile.
"S-ar putea să fie o criză atunci când noi nu vom avea materie primă și nu vom produce, dar până când pe teritoriul Republicii Moldova materia primă mai este, doar că este și îndemnul către producătorii agricoli ca ei să livreze această materie primă, deoarece statul, prin intermediul mecanismelor de restricționare a importurilor, nu poate să mențină această restricție până la sfârșit. Deci există o logică, există niște perioade când și cum poate fi implementat un astfel de mecanism. În momentul de față, prețul de achiziție al semințelor de floarea soarelui este de 7 lei și 25 de bani", a afirmat Vasile Șarban.
Pe 18 aprilie este programată a treia ședință din această lună cu procesatorii și producătorii de cereale oleaginoase, unde vor fi discutate problemele și riscurile pentru acest sector din agricultură.